МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на червена ряпа - вкусна свежест за зимната салата

Семена на червена ряпа - вкусна свежест за зимната салата - Репички и ряпа семена с отлична цена: 1.00 лв.
Семена на червена ряпа - вкусна свежест за зимната салата
1.60 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: VSG0077

Опции

Купи

Разфасовка / брой семена: 5 гр. (около 1500 бр. семена на червена ряпа зимна)
Норма за сеитба: За насаждения от един декар ще са Ви необходими 2 - 2,5 кг.
Реколта: Очаквайте добив от 4 - 5 тона от декар.
Период на сеитба: На дълбочина два - три сантиметра можете да засеете през месеците юли и август семената на вкусната ряпа в ниски лехи - фитарии.
Период на разсаждане: Ряпата се сее безразсадно, чрез директна сеитба.
Схема на отглеждане: Отглежда се като късна култура. Най-добре е температурата да бъде над 3 градуса по Целзий. Осигурете по-висока влажност. Семената се сеят на ниски лехи т.нар. фитарии (30Х10см).
Вегетация: Вегетацията на червената зимна ряпа е около 45 - 50 дни. Отглеждана за ранно производство плодоноси през месеците октомври - ноември.
Характеристики на плода: Кореноплодите на червената ряпа са плоско - кръгли имат леко сферично заобляне откъм дъното. На вкус е слабо люта и е с бяла месеста част. Има гладка кожа със светло винено червен цвят и е с нежна консистенция на месото. Много добър избор за зимно съхранение.


Червената ряпа е двугодишно зеленчуково растение от семейство Кръстоцветни. Онлайн магазин semenata.bg предлага на земеделските стопани сортови семена на червена ряпа - един безценен зеленчук, който произхожда от Средна Азия. Отглежда се от преди 3000 години в Китай, Индия, древна Гърция и в Римската империя. Ряпата е с кръгла форма, с приятен наситен червено-розов цвят.

Червената ряпа превъзхожда познатите ни и любими репички не само с размера, а и със съдържнанието си на хранителни вещества, микроелементи и витамини, най-вече витамин С. Подпомага храносмилането и добрата обмяна на веществата в организма. Съхраняемостта на ряпата е много добра и поради този факт се консумира с напредване на зимата, когато избора от зеленчуци намалява.

Засяването на семена на червена ряпа трябва да става директно без разсад през месеците Юли - Август на фитарии в редове с ширина 30 см. Сортовите семена на зимна ряпа се засяват през 10 см разстояние едно от друго и на дълбочина 2 до 3 см. Не трябва да се закъснява със сеитбата, поради това че в случай на по-ниски температури и все още дълъг ден, червената ряпа може да стрелкува и да не образува кореноплод. Ряпата е влаголюбива и по тази причина до поникването е добре да се полива почти всеки ден. След покълването на семената, внасянето на вода може да се разреди.

След поникване и поява на две същински листа растенията се прореждат на растояние 10 см едно от друго, ако първоначално не сте го направили. Вегетационният период за червената ряпа е около 45 – 50 дни, като прибирането на реколтата трябва да бъде направено преди да замръзне почвата. Две седмици преди изваждането на кореноплода може да се преустанови поливането. След като се извади, червената ряпа се почиства добре и се прибира в сухи и хладни помещения за по-дълготрайно съхранение.

Оптималната температура за развитие на червената ряпа е 14 – 16 0С, а високата влажност на въздуха е допълнително условие за добро развитие. Този сорт е студоустойчив, така че не му пречат резки застудявания в края на вегетационния период. Сортовите семена ряпа обикновено се сеят на местата на краставици, картофи, тиквички, лук като втора култура. Препоръчваме червената ряпа да се тори с подходящи торове за кореноплоди. Обръщаме внимание да не се внася пресен или полуразложен оборски тор, защото това би навредило на растенията.

Семена
Кога се засяваЮли, Август
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаСептември, Октомври
Цвят на плода/цветаЧервен цвят
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеВисока нужда от поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растениетоДо 10 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив