МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на листна Целина (Кервиз) сорт със силен и наситен аромат

Семена на листна Целина (Кервиз) сорт със силен и наситен аромат - Целина семена с отлична цена: 1.40 лв.
Семена на листна Целина (Кервиз) сорт със силен и наситен аромат

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: 2 гр. (в една опаковка има около 5000 - 5600 бр. семена), 50 гр. (125 хиляди до 140 хиляди бр. семена на целина листна). 
  • Норма за сеитба: От 20 до 30 грама на декар. 
  • Реколта:
  • Период на сеитба: Март месец, като най-добрия период е 1 - 15 март.
  • Период на разсаждане: Не се разсажда, сее се директно без да се налага да правите разсад.
  • Схема на отглеждане: На открити пространства или в сандъчета на терасата. Разстояние 5Х5 см.
  • Вегетация: От 125 до 130 дена.
  • Характеристики на плода: Голяма листна розетка, тъмно-зелени тънки листа. Листната целина има наситен характерен аромат и придава изтънчен специфичен вкус на всяко ястие.

Онлайн магазин за професионални качествени семена semenata.bg предлага на клиентите си семена на Листна целина (позната още като кервиз). Целината е страхотно ароматно растение, като най-използвано е при готвенето на агнешки ястия. Поне повечето хора, които чуят целина го свързват с това. Въпреки това съществува голямо разнообразие в рецептите с целина, и то в комбинация дори само със зеленчуци.

В някои части на България наричаме целината - кервиз, като освен за ястие с агне, кервизът се използва за всякакви други меса, зеленчукови ястия. Особено полезна е супата от целина и е основна съставка при овкусяване на зеленчуци, затворени за зимните периоди. Туршиите са такава зимнина, в тях се използва повечко целина, в съчетание с листен магданоз, копър и подобни зелени подправки.

Този сорт листна Целина не развива под земята кореноплоди, за разлика от главестата. Тук расте интензивно само листна маса, с удължени и тънички листа, които на цвят са тъмно-зелени. Миризмата на листната целина е характерна и изключително наситена.

Консумирането на Целина, след като току-що е обрана е най-ползотворно за организма ни, но има и други варианти да запазите растението за по-дълго време.

Можете да я замразите, разделена в пликове в хладилника си или фризера. Друг вариант е да изсушите зелената част. Сушенето е лесно, просто намерете сухо, проветриво и прикрито от слънцето място. След като сте изсушили, приберете в буркани или в кутии с капаци.

Ако сте избрали този сорт листна целина за градината си, ще Ви разкажем няколко полезни неща за самото отглеждане.

Като начало имайте предвид, че за да сеете семена на листна Целина на един декар площ, няма да са Ви необходими много семена, а само – от 20 до 30 грама. Самите семенца не се сеят на много дълбоко, едва на 0,50 до 1 сантиметър.

Засяването направете през април. Не е нужен предварително подготвен разсад, а директно засявайте семената на Целината на постоянно място. Единствено, ако има нужда може да поразредите покълналите млади растения. Ако ги оставите на гъсто, няма да могат да се развият добре. Разстояния от 5 см е добре да има помежду им. Ако ще произвеждате разсад, засейте по-рано семената на закрито. 

Вегетационният период е в границите от 125 до 130 дена.

Можете да сеете листната целина директно в дворното си място или пък в сандъчета на терасата. Просто изберете по-обемни съдове за целта.

Поради високото съдържание на здравословни съставки, листната Целина е много подходяща в случаите, когато имате нужда от здравословна диета. Любима е и на вегетарианци и вегани, защото е перфектна за направа на смутита.

За да обогатите градината си с още едно полезно, зелено растение, поръчайте удобно и лесно от сайта semenata.bg.

Семена
Кога се засяваМарт
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/Беритба Юли, Август, Септември, Октомври
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностДвугодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСенкоиздръжливо, Светлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението10 - 40 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране, За изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив