МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на царевица за пукане на пуканки - семе само за посев представено от Севън сийдс ООД

Семена на царевица за пукане на вкусни пуканки
Семена на царевица за пукане на пуканки - семе само за посев представено от Севън сийдс ООД
3.50 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S008820

Опции

Купи

Ако пуканките са сред любимите ви храни за подхапване, то най-вероятно идеята за отглеждане на собствена реколта от Царевица за пукане на Пуканки ще ни заинтересува. Латинското име е Zea Mays, а в „Севън Сийдс“ ООД предлагаме семената, които са ви нужни, за да отгледате най-качествената царевица за страхотни пуканки. 

Направете пролетната сеитба на семената в периода 5 Април – 15 Май чрез директно посяване. Не пропускайте да засеете семена и за втора, по-късна реколта, в края на Юни – началото на Юли. 

Какви са особеностите при сеитба на семена на Царевица за пукане на Пуканки?

Теренът, на който планирате да отглеждате царевицата трябва да е дълбоко обработен и подхранен с органична угнила оборска тор или суперфосфат. След стабилно покачване на климатичните температури семената се засяват на дълбочина от около 6 – 8 см редово. Нужно е температурата на почвата да бъде най-малко 12 С градуса. Осигурете редовно поливане на семената и младите растения. 

Окопавайте насажденията и задължително плевете. Царевицата по принцип е влаголюбива и топлолюбива култура. Схемата за засяване на семената е 70/35 – 45 см. Растенията са високи и достигат до около 1,7 – 2 м височина. Събирането на реколтата се случва когато царевичната коса наречена „свила“ увехне. След откъсването им трябва да се оставят на проветриво хладно място за изсъхване, като предварително обелете листната риза, която ги покрива. Най-доброто съхранение на кочаните е в платнена торба или чувал от проветрива материя на хладно място. Не наронвайте кочаните предварително, а ги съхранявайте цели. 

Царевицата за пукане на Пуканки има вегетационен период около 110 – 120 дни. 

Какво прави тази царевица по-подходяща за пуканки от останалите?

Растенията оформят 1 – 2 кочана с приблизителна дължина от 12 см. Те са покрити с кръгли златисти зърна. Зърната са най-ценната част от насажденията. Сорта се отличава с много лесно разпукване при загряване. С други думи – с този сорт ще получите по-вкусни пуканки, по-лесно и бързо. В допълнение, зърната на царевицата имат твърд ендосперм. При загряване, те образуват по-едри пуканки в сравнение с другите сортове, защото веществото, което се съдържа в зърното се изтласква навън. Пуканките са крехки, хрупкави и много вкусни. 

Царевицата за пукане може да се отглежда за ранен добив, което е още едно предимство за по-нетърпеливите почитатели на пуканки. 
Сеитбената норма за Царевица за Пуканки е от 0,800 – 1 кг за 1 декар площ. 

Царевицата е едногодишна култура. Нужно е да се променя мястото за засяване на семената всяка година. 

Кои са любимите ви рецепти за пуканки? Обичате ли солените варианти или по-скоро сладките опукани пуканки с карамел? Опитвали ли сте пикантни пуканки? Как да си приготвите невероятни пуканки вкъщи?

Пригответе си дълбока тенджера с капак. Загрейте една с.л. мазнина – масло, авокадово олио и други и пуснете няколко зърна царевица. Щом чуете пукащия звук, отстранете тенджерата от котлона и добавете останалите зърна царевица. Тук е моментът за добавяне на сол или мед и подправки по избор. Върнете тенджерата на котлона. Разтръсквайте я често, за да се получи разбъркване на пуканките и да поемат от подправките и мазнината. След като пукащия звук силно намалее или спре, отстранете пуканките и им се насладете. 

Разфасовка / брой семена: 5 гр. семена на царевици за пукане на пуканки се съдържат в опаковката, представена от Севън сийдс ООД

Семена
Кога се засяваАприл, Май, Юни
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаАвгуст, Септември, Октомври
Цвят на плода/цветаЖълт
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението120 - 200 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, За изсушаване

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив