МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на Хасковски розов домат - местен сорт с типичен за района вкус

Семена на домати Розов местен Хасковски - уникалният вкус на южна България - Домати семена с отлична цена: 2.20 лв.
Семена на Хасковски розов домат - местен сорт с типичен за района вкус

Опции

Купи

Какво си представяте, когато чуете определението „едър розов домат“? Ако в съзнанието ви се появява образ на апетитен гладък домат обагрен в ярко розово, който трудно се държи в една ръка, заради размерите си, то може би това е представител на българския сорт Розов местен Хасковски домат. 

С какво ще ви впечатли този сорт домати?

Родният Розов местен Хасковски домат осигурява реколта от розови домати гиганти, с привлекателен вкус, сочност и аромат. Доматите се различават по форма от другите популярни гиганти – Биволско сърце. Розов местен Хасковски има плоско-кръгла форма със средно оребряване и леко издължена. Сред качествата им трябва да добавим и средната твърдост на плодовете, благодарение на която те се транспортират и съхраняват без да се влошават качествата им.

Едновременно с това, кожицата им е тънка, което го прави изключително неустоими за прясна консумация. Доматите имат автентичният вкус на топящ се в устата класически розов домат, отгледан на плодородна почва и много слънце.
Сорт Розов местен Хасковски е директен сорт, а не хибриден. Ако доматите ви спечелят с вкусовите си качества може лесно да ги отглеждате същия сорт от семената от събраната реколта и през следващите градински сезони. 

Най-впечатляващата особеност на този български сорт розов гигант и големината на плодовете. Доматите достигат до около 400 – 450 грама в пълна зрялост. Растенията са високорастящи и както се очаква, трябва да се отглеждат на конструкции или колово. 

Розов местен Хасковски е предназначен за средно ранна реколта. Отглежда се предимно на открито върху конструкции или колове. В зависимост от предпочитанията някои земеделци отглеждат розовият гигант и за ранен добив и за късна реколта. 

Ранната реколта се получава чрез парниково отглеждане. При този метод, използвайте семената за стартиране на разсад, като ги засеете в през първите месеци от годината – Януари – Февруари. 
Средно ранната реколта се постига от разсад, който може да подготвите през месец Март. След повишаване на средните външни температури растенията се засаждат и отглеждат на открито. Обикновено това се случва в периода Март –

Май, когато реално няма опасност от отрицателни температури.

Сортът Розов местен Хасковски домат гигант може да произвежда и късна реколта. Засяването на семената се препоръчва през месеците Май – Юни. 

Най-често прилаганата схема за отглеждане на този сорт едри розови домати е със схемата 80 / 120 – 35/45 см. Растенията са индетерминантни средно мощни и с тази схема на отглеждане и опората от конструкциите или коловете се осигуряват оптималните условия за развитието им. 

Сред допълнителните грижи, които може да осигурите на насажденията, за да получите възможно най-висок добив е осигуряване на капково напояване, мулчиращо фолио за домати и подходящо подхранване с торове, които са специализирани и сертифицирани за тези култури. 

В 1 грам се съдържат около 250 – 350 броя сортови семена на Розов местен Хасковски домат. Ако имате възможност да отглеждате сортът на по-обширни площи, не се колебайте. Ще са ви нужни около 30 – 40 грама семена за засяване на декар при отглеждане от разсад. При директна сеитба трябва да предвидите повече семена. 

Интересно ли ви е колко едри домати ще родят растенията в градината ви? Опитайте още през предстоящия сезон. Купете семена сега и преди да усетите, реколтата ще е на трапезата ви. 

Разфасовка / брой семена: 0,2 гр. (около 90 бр. семена на розов домат Хасковски местен)

Норма за сеитба: 30 - 40 гр. семе на декар.

Период на сеитба: Януари - февруари за ранно производство, през март за средно и май - юни за късно производство. При директна сеитба засейте в периода 1 - 10 април.

Период на разсаждане: Април - май.

Схема на отглеждане: Редово при схема 80/120 - 35/45 см

Семена
Кога се засяваЯнуари, Февруари, Март, Април, Май, Юни
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли, Август
Цвят на плода/цветаРозов
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане на конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растениетоИндетерминантен вид (високорастящ при домати)
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив