Семена от фъстъци - вкусен сорт от Франчи (Franchi)
- НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
- Код: S000041
Опции
Обичате ли да консумирате ядки – печени или сурови? Фъстъците са сред най-популярните ядки в България и по света, които имат характерен вкус, безброй полезни вещества и качества и участват в редица специалитети и кулинарни изкушения. Латинското име на фъстъците е Arachis hypogaea. Родината им е далечният континент Южна Америка. Съществуват легенди, според които фъстъците са участвали в ритуали на Инките, които оставяли бобчетата до мъртвите, за да служат за храна в отвъдния им живот.
Фъстъците са от семейство Бобови. Растенията са нискостеблени и едногодишни. Най-използваната част са техните семена – твърди шушулки без прегради, в които се намират 3 - 4 кръгли семена – добре познатите ни ядки. Бобчетата или фъстъците са покрити с люсповидна кора, която има розово - червеникав цвят. При термична обработка тази люспа се отделя лесно от ядката.
Растението има интересна форма. Чифтоперестите листа са закрепени с дръжки към стъблото. Цветовете се появяват от пазвите на листата. Разположени са върху къси дръжки. В периода на цъфтеж ще забележите оформянето на гинофор – образувание, което е разположено между цветната дръжка и цвета. Именно гинофорът участва в образуването на семената. След като премине периодът на цъфтеж гинофорът израства и се забива в пръста. Шушулката със семената се образува на върха му. Мнозина градинари спомагат този процес като загърлят растенията с пръст, за да повдигнат нивото на почвата.
Фъстъците се засяват директно на мястото за отглеждане през пролетта. Растенията се развиват най-бързо при по-високи температури, подобни на областите, от които произхождат. Оптималните условия подсказват да се изчака достигане на температурата на почвата до 20 С градуса преди засяване. Обикновено това се случва в края на април – първата половина на май. Не е нужно да се засяват семена за разсад.
Градинарите препоръчват да се следва схемата 60 - 70 х 10 см за засяване. Вегетационният период на растенията на фъстъците продължава около 150 - 160 дни. Фъстъците са топлолюбиви и светлолюбиви растения. Развиват се най-добре при осигурени добри нива на влага. Почвите трябва да са аерирани и с добър дренаж. Семената се засяват на дълбочина от около 5 - 7см в пръстта.
Фъстъците са маслодайна култура. В състава им има много голямо количество мазнини – около 50%. Ядките са богати и на протеини и ценни хранителни вещества, като витамини, ресвератрол и други.
Приложението им е изключително широко. Могат да се консумират сурови, но придобиват по-апетитни вкус когато са подложени на термична обработка. Най-лесната рецепта за мезе с фъстъци е да се изпекат във фурна, предварително поръсени със сол и брашно. Консумират се само семената, шушулките се отстраняват. Сред най-популярните продукти, които се създават на базата на фъстъци е фъстъченото масло. То представлява крем създаден от смлени печени или сурови фъстъци. В американската кухня се консумира като се намазва на филия хляб и се покрива със сладко по избор. Фъстъците се използват за приготвяне на солени ястия, екзотични специалитети, десерти и много други. Имат много приятен вкус, който не е натрапчив и лесно се комбинира с редица продукти, като зеленчуци, меса, сосове, подправки и др.
В един грам семена на фъстъци се съдържат около 2 броя. За да засадите 1 декар площ с тази ценна бобова култура се нуждаете от около 7 – 10 кг семена.
Разфасовка: 50 гр. семена на фъстъци има в една оригинална опаковка на Франчи Италия.
Семена | |
Кога се засява | Април, Май |
Особености на растението | Директни сортове |
Цъфтеж/Беритба | Септември, Октомври |
Цвят на плода/цвета | Жълт, Червен цвят |
Начин на засяване | Директна сеитба |
Дълговечност | Едногодишно растение |
Място на отглеждане | Отглеждане на открито |
Необходимост от опора | Отглеждане без конструкция |
Нужда от поливане | Умерено поливане |
Необходимост от светлина | Светлолюбив вид |
Зимоустойчивост | Незимоустойчиво растение |
Височина на растението | 40 - 70 см |
Предназначение на плода/цвета | Прясна консумация, Консервиране |