МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена от фъстъци - вкусен сорт от Франчи (Franchi)

Семена на фъстъци от Франчи (Franchi) - сорт с отличен вкус и добиви - фъстъци семена с отлична цена: 4.50 лв.
Семена от фъстъци - вкусен сорт от Франчи (Franchi)
5.00 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S000041

Опции

Купи

Обичате ли да консумирате ядки – печени или сурови? Фъстъците са сред най-популярните ядки в България и по света, които имат характерен вкус, безброй полезни вещества и качества и участват в редица специалитети и кулинарни изкушения. Латинското име на фъстъците е Arachis hypogaea. Родината им е далечният континент Южна Америка. Съществуват легенди, според които фъстъците са участвали в ритуали на Инките, които оставяли бобчетата до мъртвите, за да служат за храна в отвъдния им живот.

Фъстъците са от семейство Бобови. Растенията са нискостеблени и едногодишни. Най-използваната част са техните семена – твърди шушулки без прегради, в които се намират 3 - 4 кръгли семена – добре познатите ни ядки. Бобчетата или фъстъците са покрити с люсповидна кора, която има розово - червеникав цвят. При термична обработка тази люспа се отделя лесно от ядката.

Растението има интересна форма. Чифтоперестите листа са закрепени с дръжки към стъблото. Цветовете се появяват от пазвите на листата. Разположени са върху къси дръжки. В периода на цъфтеж ще забележите оформянето на гинофор – образувание, което е разположено между цветната дръжка и цвета. Именно гинофорът участва в образуването на семената. След като премине периодът на цъфтеж гинофорът израства и се забива в пръста. Шушулката със семената се образува на върха му. Мнозина градинари спомагат този процес като загърлят растенията с пръст, за да повдигнат нивото на почвата.

Фъстъците се засяват директно на мястото за отглеждане през пролетта. Растенията се развиват най-бързо при по-високи температури, подобни на областите, от които произхождат. Оптималните условия подсказват да се изчака достигане на температурата на почвата до 20 С градуса преди засяване. Обикновено това се случва в края на април – първата половина на май. Не е нужно да се засяват семена за разсад.

Градинарите препоръчват да се следва схемата 60 - 70 х 10 см за засяване. Вегетационният период на растенията на фъстъците продължава около 150 - 160 дни. Фъстъците са топлолюбиви и светлолюбиви растения. Развиват се най-добре при осигурени добри нива на влага. Почвите трябва да са аерирани и с добър дренаж. Семената се засяват на дълбочина от около 5 - 7см в пръстта.

Фъстъците са маслодайна култура. В състава им има много голямо количество мазнини – около 50%. Ядките са богати и на протеини и ценни хранителни вещества, като витамини, ресвератрол и други.

Приложението им е изключително широко. Могат да се консумират сурови, но придобиват по-апетитни вкус когато са подложени на термична обработка. Най-лесната рецепта за мезе с фъстъци е да се изпекат във фурна, предварително поръсени със сол и брашно. Консумират се само семената, шушулките се отстраняват. Сред най-популярните продукти, които се създават на базата на фъстъци е фъстъченото масло. То представлява крем създаден от смлени печени или сурови фъстъци. В американската кухня се консумира като се намазва на филия хляб и се покрива със сладко по избор. Фъстъците се използват за приготвяне на солени ястия, екзотични специалитети, десерти и много други. Имат много приятен вкус, който не е натрапчив и лесно се комбинира с редица продукти, като зеленчуци, меса, сосове, подправки и др.

В един грам семена на фъстъци се съдържат около 2 броя. За да засадите 1 декар площ с тази ценна бобова култура се нуждаете от около 7 – 10 кг семена.

Разфасовка: 50 гр. семена на фъстъци има в една оригинална опаковка на Франчи Италия.

Семена
Кога се засяваАприл, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаСептември, Октомври
Цвят на плода/цветаЖълт, Червен цвят
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив