МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена от свеж Киселец - Rumex acetosa за страхотни салати

Семена на Киселец за уникален вкус във всяка салата - Rumex acetosa от Франчи - Киселец семена с отлична цена: 3.20 лв.
Семена от свеж Киселец - Rumex acetosa за страхотни салати
3.50 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S000011

Опции

Купи

Киселецът е сред най-популярните листни зеленчуци, които дават реколта рано през сезона. От Севън Сийдс ООД ви представяме сортовите семена на Киселец, многогодишно тревисто растение, което ще обогати трапезата ви с приятен леко кисел вкус и свежест. Латинското име на пролетния листен зеленчук е Rumex acetosa. Регионът, от който произхожда Киселецът са държави в Азия, но преди векове е пренесен в Европа, където се отглежда широко.

Климатичните условия в България са подходящи за пълноценното развитие на растенията. Именно затова, Киселецът се отглежда като многогодишно растение, защото издържа на студ и на горещини.

Най-ценната част от Киселец са неговите листа. Растението спада към семейство Лападови. Структурата му е нискостеблена с продълговати листа обагрени в зелено, които придобиват червеникави нюанси в по-зряла възраст. На височина Киселецът достига до около 50 см.

Семената на листният зеленчук се засяват директно на мястото за отглеждане. Препоръчителната дълбочина за заравяне на семената е около 0,5 – 1 см. Оставяйте около 60 см дистанция между отделните семена, за да се осигури достатъчно пространство за растенията. Покълването очаквайте след около 2 седмици.

Кога е най-подходящото време за засяване на семената?

Единият вариант е да засеете семената през пролетта, когато времето е сравнително топло, за да осигурите най-добрите условия за покълване. Ако искате да засеете семената от Киселец през есента, трябва да имате предвид, че е препоръчително да изчакате падането на първата слана и след това да ги заровите в почвата. Желателно е семената да не покълват точно преди студовете, защото младите растения нямат добра устойчивост на резките промени в средата и ще загинат.

Най-подходящото място за отглеждане на Киселеца са слънчеви и полусенчести места. Осигурете редовно поливане на растенията. Киселецът не е претенциозен откъм състав на почвата. Препоръчва се да засеете семената в добре дренирани почви. 

При нужда зеленчукът трябва да се подхранва с висококачествени специализирани торове минерални. Разгледайте разнообразието от подходящи торове на нашия сайт. 

Освен в градината, Киселецът може да се отглежда и в сандъчета на балкона. Условията за отглеждане са същите – осигурете му слънчево място и редовно поливане. Не е нужно да прибирате сандъчетата с растенията на закрито през зимата.

Киселецът цъфти през лятото – Юни – Юли с цветчета обагрени в зелено – червен цвят. Градинарите препоръчват да премахвате цветовете, за да стимулирате растенията да насочат енергията си към листата.
Киселецът има специфичен кисело – горчив привкус. Използва се като подправка за допълване на вкуса на ястия и специалитети с месо. Листният зеленчук може да се използва и за салати. Киселецът съдържа много полезни вещества, като изобилие от витамин С, както и витамини от групата В, желязо, фосфор, калий и други.

Растенията съдържат и оксалова киселина, която е „виновникът“ за киселия вкус на листата. Тъй като тази киселина увеличава рискът от образуване на камъни в бъбреците, консумирането на Киселец не се препоръчва от хора, страдащи от проблеми с бъбреците. Трябва да се избягва и при заболявания като подагра, ревматизъм, възпаления на стомашно-чревния тракт и други.

Освен за приготвянето на салати и ястия, Киселецът се използва и за направата на чай. Счита се, че чаят от Киселец помага при проблеми със съня и действа успокоително. Листата на растението се запарват и към тях се добавят продукти, като канела и карамфил.

Разфасовка: 3 гр. семена от свеж киселец се съдържат в опаковката представена в каталога на Севън сийдс ООД

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април, Май, Юни, Юли, Август
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември, Декември
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане, Висока нужда от поливане
Необходимост от светлинаСенкоиздръжливо, Светлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив