МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на праз Старозагорски 72 - изтънченият Лук

Семена на праз Старозагорски 72  - изтънченият Лук
Семена на праз Старозагорски 72 - изтънченият Лук
1.40 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: VSG0057

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена:  5 гр. (около 2000 бр. семена на праз лук); 
  • Норма за сеитба: 300 - 400 гр./дка
  • Реколта: -
  • Период на сеитба: Засейте семената на праз Старозагорски 72 през месец Март.
  • Период на разсаждане: Юни - Юли, два - три месеца след засяване на семената.
  • Схема на отглеждане: В лехи, чрез предварително подготвен разсад на открито по схема: 60/25+25+25+25/15. Сортът праз Старозагорски 72 е подходящ за средноранно и късно производство. Високодобивен и студоустойчив сорт, който не понася засушаване. Не се изсиква специална почва за отглеждането му.
  • Вегетация: 220 - 240 дни. Плододава през октомври - ноември.
  • Характеристики на плода: Праз Старозагорски 72 има нежно и крехко стъбло с отличен вкус и в предимно бял цвят. Достига дължина 70 - 80 см. Листата му са изправени и тесни. Дългите листа на праза имат жълто-зелен цвят.  Притежава добра съхраняемост през зимата. Подходящ за прясна консумация и консервиране.

Праз Старозагорски 72 е високодобивен местен сорт, който ние от магазин semenata.bg ще представим на Вашето внимание.Този сорт е студоустойчив, средноранен и късен сорт, който се отглежда чрез разсад. Семената на праз Старозагорски 72 се сеят в края на Март до началото на Април. Покълват бавно за около 20 дена като през това време е добре да се поддържа постоянна почвена влажност. Необходимата температура за стартиране на покълването е 18 - 20 градуса по Целзий

След средата на Юни, най-късно до средата на Юли празът се разсажда на лехи с разстояние между растенията около 15 см. Може да се отглежда и на редове с разстояние между тях – 25 см. Дълбочината при разсаждане на растенията е най-добре да бъде 3-4 см. При правилно отглеждане на праза, в началото на Октомври е време за прибиране на реколтата.

Праз Старозагорски 72 достига до около 80-85 см височина, има бяло, крехко и нежно стъбло и жълто-зелени дълги и тесни листа.Този вкусен зеленчук няма големи изисквания към почвата, но не засушавайте растенията. За по-добра реколта може наторите с подходящ тор за тези зеленчуци или с тор за лук.

Празът е зеленчуково растение от семейство Лукови и произхожда от Древен Египет, Елада и Древен Рим, откъдето е разпространен из цяла Европа. Много ценен зеленчук, който е един от националните символи на Уелс и е много застъпен в тяхната кухня. Смята се, че вкусът на праза е по-изтънчен от този на лука.

Във Франция се използва като основна съставка на супата вишисоаз, а в Шотландия супите с праз също са много известни. В българската кухня е известен най-вече при приготвяне на баница с праз, в някои райни наричана лучник, а в други зелник, а също така и при готвене на кебап, зимни салати и зеленчукови гювечи.

Опитайте да отгледате от семена на лук праз Старозагорски 72, за да се убедите в неговите отлични вкусови качества. За разлика от праз сорт Старозагорски Камуш, този е по-висок и по-тънък.

Семена
Кога се засяваМарт
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаНоември
Цвят на плода/цветаБял
Начин на засяванеОтглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеВисока нужда от поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението70 - 120 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив