Семена на пипер Лесковачка Джинка - дълъг и много лют перфектен за оранжерия
- НАЛИЧЕН: Няма наличност
- Код: SUP0053
Опции
- Разфасовка / брой семена: Семена на лют пипер Лесковачка Джинка се предлагат в разфасовки 2 гр. (около 240 - 300 бр.) в оригинална опаковка на Супериор.
- Норма за сеитба: Нормата за сеитба на лютите пиперки е 150-180 грама семенца Лесковачка Джинка на един декар земеделска земя. В 1 грам се съдържат 120-150 зърна. Масата на хиляда семена е 7-9,5 грама.
- Реколта: От качествените семена на сръбският сорт дълги люти чушлета Лесковачка Джинка ще получите много добър добив от зрели плодове. За богат добив, препоръчително е отглеждането в оранжерии.
- Период на сеитба: Подходящият период на сеитба на този ранен вид люти чушлета е от 1 до 20 февруари.
- Период на разсаждане: -
- Схема на отглеждане: Може да отглеждате сръбската „джинка“ (шипка) както на открито поле, така и на закрити площи – в оранжерии. Най-високи добиви от качествени люти чушки растението дава при отглеждане в оранжерия. Оптималната температура за сеене, растеж и развитие на дългите люти пипери е от 18°С до 32°С.
- Вегетация: Вегетационният период на Лесковачката Джинка е около 140-150 дни. Препоръчително е по време на вегетацията на плодчетата да осигурите около 20-25 см разстояние между растенията и 50-60 см между отделните редове.
- Характеристика на плода: Лесковачка Джинка е дълъг сорт люти чушки. Плодовете имат дължина, която достига до 20 см, ширина около 2 - 3 см и средна маса – 40-50 грама. Младите чушлета са оцветени с светло зелено до светло жълто, а когато узреят, цветът им става люто червен.
С голямо удоволствие, искаме да Ви представим семена на ранна люта чушка - пипер Лесковачка Джинка. Познат още като „джинка“ или „шишка“, този сорт чушлета е дело на сръбската фирма Супериор.
Лесковачката Джинка е дълга пиперка с лют вкус. Средната й дължина достига до 20 см, ширината – 2 - 3 см, а масата й е около 40-50 грама. Цветовете на чушлетата, докато са в периодът на своето развитие са светло зелени до светло жълти, а когато достигнат зрялост, боята им става червена.
Растението на този ранен сорт „джинки“ е силно, буйно и високо. Благоприятно е отглеждането му на открити площи и на закрити – в оранжерии.
Растението е високодобивно, като най-добра реколта дава при отглеждането на лютите чушлета в оранжерии.
Лютия пипер е една от любимите добавки към всяко ястие на трапезата. Те могат да се консумират както в суров вид, така и като част от ястие. Лютивият им привкус добавя една завършена нотка на обяда или вечерята и точно затова са се превърнали в един от най-търсените зеленчуци. Точно както и другите чушлета, лютивите пиперки могат да се консервират, както самостоятелно, така и с други зеленчуци.
Освен заради вкусовите си качества, лютите пипери са препоръчителни и заради полезните си свойства. Те съдържат Витамин C в състава си, по последни изследвания до 2 пъти повече от лимона.
Подобряват храносмилането, като консумацията им стимулира секрецията на жлъчен сок и успокояват нервите, като се смята, че увеличават нивото на хормоните на удоволствието.
Семена | |
Кога се засява | Февруари, Март |
Особености на растението | Директни сортове |
Цъфтеж/Беритба | Юли, Август |
Цвят на плода/цвета | Жълт, Зелен, Червен цвят |
Начин на засяване | Отглеждане чрез разсад |
Дълговечност | Едногодишно растение |
Място на отглеждане | Отглеждане на закрито, Отглеждане на открито |
Необходимост от опора | Отглеждане без конструкция |
Нужда от поливане | Умерено поливане |
Необходимост от светлина | Светлолюбив вид |
Зимоустойчивост | Незимоустойчиво растение |
Височина на растението | 40 - 70 см |
Предназначение на плода/цвета | Прясна консумация, Консервиране |