МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на пипер Болярска Камба едър сорт за средноранно и късно производство

Пипер Болярска Камба цена: 1.50 лв.
Семена на пипер Болярска Камба едър сорт за средноранно и късно производство
1.70 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: OPAL456

Опции

Купи

Почитателите на вкусен български пипер ще се впечатлят от този интересен сорт Болярска Камба, който с удоволствие ви представяме и предлагаме в Semenata bg. Едрите плодове са сред най-атрактивните характеристики на сорта, но качествата му далеч не се изчерпват само с това. 

Пипер Болярска Камба е подходящ както за средноранно пиперопроизводство, така и за късен добив в идеалният сезон за приготвяне на туршии. Всъщност, вкусовите качества на този тип камби го правят изключително подходящ за различни видове туршии – сурови и др. В сурово състояние с успех се добавя в салати, ордьоври и разядки като неизменна част от здравословното разнообразно хранене на всички на трапезата. 

Болярската Камба се отличава с едри плодове с размер около 150-180 грама. Пиперът е със сплеснато сферична форма. Плодовете са висящи, на дялове. Цветът на Болярската Камба е тъмнозелен в млада възраст и преминава в наситено червено при пълно узряване. 

Пиперът е подходящ за консумация от всички в семейството – от най-малките до най-възрастните, защото притежава богато разнообразие от витамини, минерали и хранителни вещества, и не е пикантен. Перикарпът на камбите е сочен и дебел и не е лютив на вкус, което го прави лесно допълнение към всяко меню без риск да предизвика дразнене. 

Отглеждане – Болярската Камба се отглежда с успех в оранжерии за средноранен добив. Приготвянето на разсад се препоръчва през пролетта. Най-подходящите месеци за засяване на семената са март – април. Семената се засяват в предварително подготвени саксии с подходящ субстрат и се обгрижват на закрито и топло. 

За късен добив на камби от този сорт може да засеете семената директно в почвата на открито. Разсадът се засажда в земята през май, като се препоръчва схемата 70 х 15-20 см за най-добри резултати. 
1 гр. съдържа около 150 броя семена. За засаждането на 1 декар площ ще са ви нужни 150 - 180 грама на декар. 

Реколта – добивът на плодове от Болярска Камба започва най-рано през юли и може да продължи до октомври, което съвпада с най-заетия сезон на консервиране и производство на туршии. Сортът е известен с висок добив и може да достигне до 3 - 3.5 тона на декар. 

Допълнителни препоръки и грижа – Растенията от сортовите семена на Болярска Камба благоприятстват от балансирано подхранване със специализирани минерални торове, които ви предлагаме в Semenata bg. 

Приложение – Камбите са страхотен източник на витамини и минерали, като витамин С, А, бета каротин, калий, тамин и други. Изобилстват от фибри, които спомагат за подобряване на храносмилането. Консумирането на този сорт пипер спомага за контролиране на нивата на холестерола, подсилване на имунната система, подобряване на паметта и концентрацията и зрението. Освен полезни, камбите са много вкусни, достъпни и лесни за приготвяне. Сред най-лесните рецепти, в които участва този зеленчук са салатите и разядките. Отстранете семенната част. Нарежете любимите си зеленчуци на ситно. Добавете сол и зехтин/олио на вкус и поръсете с прясно нарязан лук, магданоз и настъргано сирене. 

Има ли значение дали се консумират зелени или червени камби? Зеленият пипер притежава зелен цвят в по-млада възраст. В този етап на развитие камбите са годни за консумация, но се счита, че те достигат пика на полезност и вкусови качества когато се откъснат напълно узрели – в зависимост от сорта, цветът им преминава в червен или жълт. Българският сорт пипер Болярска Камба е наситено червен в ботаническа зрялост. 

Сеитбена норма - 150 - 180 гр. семена на пипер Болярска камба за дка

Среден добив - 3 - 3,5 тона на дка

Брой семена в 1 гр. - около 150 бр.

Период на засяване - март - април засейте за разсад или през май засейте семената директно

Схема на отглеждане - 70 х 15 - 20 см

Разфасовки - 1 гр., 5 гр.

Семена
Кога се засяваМарт, Април, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаАвгуст, Септември
Цвят на плода/цветаЗелен, Червен цвят
Начин на засяванеОтглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив