Семена от обикновен магданоз сорт Комон - Франчи
- НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
- Код: S001081
Опции
Знаете ли името на кой листен зеленчук се превежда като „расте на камък“? Друго интересно название от старобългарски е петовръшка заради формата на листата – с пет връхчета. Отговорът е, обикновен магданоз (Petroselinum crispum). Сортът, който ние от Севън сийдс ООД имаме удоволствието да ви представим и препоръчаме е семена на магданоз обикновен листен Комон. Този гладколист вид листен зеленчук е сред най-популярните подправки в кулинарията не само в нашата страна, но по целия свят.
Сорт Комон е много добре познат и харесван от градинари и земеделци поради своя силен аромат, буйно развитие на силни растения и висока добивност. Магданозът е двугодишно растение. Сорт Комон не образува кореноплоди, а развива буйна гъста листна маса с широки ароматни листа. Засява се за ранен добив. Магданозът може да се засее предзимно в началото на декември. За ранен добив се препоръчва засяване на семената в края на февруари – началото на март. Сорт
Комон има вегетационен период около 70 дни.
Какви са оптималните условия за отглеждане на качествена и обилна реколта от Магданоз Комон?
Този листен зеленчук не е претенциозен откъм почва. Развива се най-добре на добре дренирани и аерирани почви с влага, но не подгизнали. Магданозът е светлолюбиво растение, което ще достигне потенциала си ако му изберете слънчево място, за да развие силни листа с много наситен аромат и полезни вещества. Именно листата са най-често използваната част от гладколистния магданоз. Консумира се суров, като листата се откъсват, нарязват и добавят към ястия и салати.
Може да се замрази, след като е нарязан. Мнозина съхраняват тази подправка като я изсушават.
Магданозът е компактно растение, което не заема много място и не изисква сериозни грижи. Листният зеленчук с отглежда с успех както в градината, така и в сандъчета на слънчева тераса.
Освен страхотни вкусови качества, магданозът е сред растенията, които допринасят и за по-добро здраве, тонус и настроение. Подправката съдържа високи количества витамин С и желязо. Всъщност в листата на магданоза се съдържа повече витамин С от известната витаминозна „бомба“, лимонът.
Листният зеленчук действа пречистващо на кръвоносните съдове и спомага за подсилване на имунната система. Магданозът съдържа жизненоважни флавоноиди, които подобряват възстановяващите сили на организма и е полезен за регулиране на кръвната захар. Големите количества на желязо в растението го правят препоръчителна храна при хора страдащи от анемия.
Консумирането на магданоз осигурява най-големи ползи за организма когато е в сурово или полусурово състояние. Подправката се използва предимно за овкусяване на салати и ястия, като се добавя в края на процеса на готвене и запазва свежестта си.
Магданозът е познат и обичан от човечеството още от древността. В Древна Гърция и в древен Рим растението се е използвало в редица ритуали. Интересната комбинация от полезни вещества в растението го правят подходящо за облекчаване на дискомфорт и болки в тялото и главата, включително за справяне с махмурлука. За тази цел се приготвя сок от магданоз с помощта на 1 връзка от листния зеленчук, 1 ябълка, 1 лимон и 1 портокал. Ябълката и магданоза се слагат в блендер и се смилат наситно. Към тях се добавят сокът от лимон и портокал. Така приготвената смес се сипва в чаша и се консумира веднага, за да получите всички ползи от витамините и минералите.
Разфасовка: 12 гр. семена на магданоз се съдържат в опаковката, представена в каталога на Севън сийдс ООД
Семена | |
Кога се засява | Март, Април, Май, Юни, Юли, Август, Септември |
Особености на растението | Директни сортове |
Цъфтеж/Беритба | Юни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември, Декември |
Цвят на плода/цвета | Зелен |
Начин на засяване | Директна сеитба |
Дълговечност | Двугодишно растение |
Място на отглеждане | Отглеждане на открито |
Необходимост от опора | Отглеждане без конструкция |
Нужда от поливане | Умерено поливане |
Необходимост от светлина | Светлолюбив вид |
Зимоустойчивост | Зимоустойчиво растение |
Височина на растението | 10 - 40 см |
Предназначение на плода/цвета | Прясна консумация, За изсушаване, Декорация |