МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена от Нахут за сеитба (леблебия или страгали) представени от Севън сийдс ООД

Нахут семена за сеитба (страгали, леблебия) - Фасул (боб) семена с отлична цена: 4.50 лв.
Семена от Нахут за сеитба (леблебия или страгали) представени от Севън сийдс ООД
5.00 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S003650

Опции

Купи

Нахутът е сред най-лесно отглеждащите се бобови култури, с която ще получите голям добив от вкусни и много полезни семена (бобчета). Латинското му име е „Cicer arietinum“, а в България е познат още като „Леблебия“ и „Страгали“. Отглеждането на Нахут е традиционно за българското земеделие. Този тип бобова култура се култивира от десетилетия в цялата страна. Популярността на Нахута в кулинарията и устойчивостта на растенията го правят подходящ за отглеждане по цял свят – от Африка до Средиземноморието. 

В „Севън Сийдс“ ООД ви предлагаме сортови семена за Леблебия, които се отличават с богата реколта, отлична устойчивост на засушаване и ниски температури и страхотни вкусови качества. 

Как и кога се засяват семената на Нахут?

Отглеждането на Леблебия е много по-лесно в сравнение с различни други култури и насаждения в градината. Например, засяването на семената се прави чрез директна сеитба. Не е нужно да планирате подготвяне на разсад за тази бобова култура. Семената на Нахут покълват при температура на почвата около 5 С градуса. Това означава, че се препоръчва засяване още през ранна пролет през Февруари. 

Желателно е преди да започнете сеитбата да обработите почвата с дълбока оран на 20 – 25 см дълбочина. Трябва да се бранува. Семената се заравят на дълбочина от около 5 – 7 см. Покълването зависи от топлината на средата и обикновено отнема 2 – 3 седмици. Препоръчва се да отглеждате Нахут на място с автоматизирано поливане. Ако не разполагате с такава система и климатът е по-скоро сух, то трябва да засеете семената не по-късно от началото на Март. В противен случай има риск да загубите част от реколтата, защото цъфтежния период на растенията ще съвпадне с летните горещини, които имат неблагоприятно влияние върху насажденията в тази фаза на развитие. 

Редовното поливане помага за справяне с този проблем и може да удължи периодът за сеитба до месец Май. Схемата за засяване на семената е редово отглеждане с разстояние от около 5 см между отделните насаждения и приблизително 40 – 50 см между всеки ред. Вегетацията на Нахут е сравнително кратка и продължава около 120 – 150 дни. Сред предимствата на тази бобова култура е фактът, че се самоопрашва. 

Растенията на Нахута достигат до около 40 – 60 см на височина. Сортът е високодобивен и ще ви дари с шушулки, в които се съдържат 3 – 4 обли зърна. Интересното при събиране на реколтата е, че Леблебията се събира преди достигане на пълна зрялост на шушулките. Най-лесно разпознаваемият знак, че е време за събиране на реколтата е пожълтяването на шушулките. Те са с добра твърдост и здравина и не се разпукват при откъсване. Стъблата и листата на растенията също имат полза – изсушават се напълно и се използват като фураж за хранене на животни. Не се използват в свежо състояние. 

Откъм поливане и наторяване, Нахутът имат добра устойчивост на засушаване, но за по-добри резултати трябва да поливате редовно и умерено. Прилагат се азотни торове за отлична реколта. 

Нахутът се консумира в свежо състояние, сготвен, печен, сварен, консервиран и други. Той е основна съставка за приготвянето на любимия на мнозина Хумус. Съдържа големи количества протеини и въглехидрати и малки количества мазнини. От Нахут се произвеждат и нахутено брашно, безкофеиново кафе и други. 

  • Разфасовка / брой семена: 100 гр. семена се съдържат в опаковката, представена от Севън сийдс ООД.
  • Норма за сеитба: От 10 до 14 килограма семена за сеитба на дка.
  • Период на сеитба: Февруари – май.
  • Вегетация: От 120 до 150 дни.

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив