МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена от много люти чушки Хабанеро шоколад (Habanero) - лидер по лютивост в каталога на Севън сийдс ООД

Семена на лют пипер Хабанеро шоколад (Habanero) - огнено удоволствие за ценители - Пипер (чушки) семена с отлична цена: 4.50 лв.
Семена от много люти чушки Хабанеро шоколад (Habanero) - лидер по лютивост в каталога на Севън сийдс ООД
4.70 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: SZ97122

Опции

Купи

Люти, по-люти, най-люти – ако трябва да определим в коя категория попадат лютите малки чушки Хабанеро, то определено заемат челно място в групата на Най-Лютите чушки в света. В „Севън Сийдс“ ООД ви представяме семена на едни от доказано най-пикантните люти чушлета, които може да опитате и да отглеждате вкъщи или в градината – Лют Пипер Хабанеро Шоколад (Habanero). 

Името им е вдъхновено от интересния цвят, който придобиват в ботаническа зрялост – шоколадово кафяв. „Хабанеро“ произлиза от името на столицата на Куба, Хавана - на английски език – „Habana“. Пиперливите много люти чушки Хабанеро произлизат от Карибския регион. 

Чушлетата от този сорт имат много симпатичен вид. Те достигат едва 5 см на дължина и 2,5 см на диаметър. Имат неправилна дундеста форма тип фенер. Върхът им е вдлъбнат. Цветът им в зряла възраст е интересен и нетипичен за чушка – обагрени са в кафяв цвят. 

Привлекателният им вид не бива да ви подлъгва да подценяват пикантността на Хабанеро Шоколад. Всъщност този сорт е още по-лютив от класическото Хабанеро и може да се окаже предизвикателство дори за любителите на най-пиперливите чушки. Според универсалната скала за измерване на лютивостта, Шоколадовото Хабанеро достига  100 000 – 350 000 сковила. Вкусът на чушлетата също е много интересен. Мнозина споделят, че има цитрусови нотки. 

Хабанеро е директен сорт люти чушлета. Това означава, че семената от получената реколта могат да ви послужат за засаждане на нови растения, от които ще се родят същите люти шоколадови чушлета Хабанеро. Растенията, които се раждат от сортовите семена са сравнително компактни и достигат височина около 40 – 70 см. Препоръчва се да се стартира разсад чрез засяване на семената от месец Февруари до месец Юни. В зависимост от сеитбата, реколтата от чушлета ще получите от Юни до Ноември. 

Растенията не са студоустойчиви. Всъщност, Хабанеро предпочита по-високите температури и се развива най-добре на слънчеви места. Ако отглеждате пикантните пиперчета на открито, растенията ще виреят до падането на първите слани. Желателно е да се осигурят подпорни конструкции за по-високите растения.

Мнозина градинари почитатели на пикантните чушки Шоколадово Хабанеро ги засяват в саксии и кашпи. Този подход помага за съхранението на растенията и през зимата чрез прибирането им на топло и защитено място. 

Семената се засяват на плитко, в предварително подготвен субстрат за засяване на семена. Трябва да осигурите влага, топлина, светлина и подхранване на младите растения, за да родят обилна реколта. 

Вегетационният период продължава около 90 – 100 дни. 

Как се използват много лютите чушлета Шоколадово Хабанеро?

Консумиране в прясно състояние е сред най-любимите начини за похапване на тези чушлета от любителите на пикантни храни. Пиперът е идеален за подправяне на различни ястия и специалитети чрез добавяне на малки части от чушлетата.

Лютите чушки са подходящи за приготвяне на пикантни сосове, салса и други. В много случаи Хабанеро се изсушават и се съхраняват за дълго време. Възможно е да се използват в сухо състояние или да се накиснат във вода и да се консумират и сготвят след като са рехидратирани. 

Интересният цвят на Шоколадово Хабанеро придава и екзотичен вид на градината. Отглеждат се както заради вкусовите им качества, така и за декоративен ефект. 
Кой лют сорт чушки бихте отглеждали във вашата градина? Разгледайте  какво имаме за вас на нашия сайт.

  • Период на сеитба: Февруари – Юни
  • Разфасовка: 0,2 гр. семена на много люти чушки Хабанеро Шоколад се съдържат в опаковката представена в каталога на Севън сийдс ООД.
Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април, Май, Юни
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември
Цвят на плода/цветаЧервен цвят
Начин на засяванеОтглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане на конструкция, Отглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране, За изсушаване

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив