МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на многогодишна Лавандула за саксия и двор от Франчи

Семена на Лавандула - Лавандула семена с отлична цена: 3.20 лв.
Семена на многогодишна Лавандула за саксия и двор от Франчи
3.50 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S000871

Опции

Купи

Аромат, красота и полезност – три думи, които описват перфектно лавандулата и три причини, поради, които ви препоръчваме да отглеждате това растение в градината си. Имаме удоволствието да ви представим сортови семена на многогодишна лавандула Вера – познат и с наименованията на английски език, Lavender Vera, Fine Lavender, English Lavender. Произходът на наименованието на растението произлиза от “lavare”, което от латински се превежда „да измия“. Лавандулата е позната на хората от хилядолетия. Във времената на Римската империя тази билка се е потапяла във ваните за къпане, за да остави аромата си като естествен парфюм по тялото. 

Лавандулата е компактно, светлолюбиво многогодишно растение, което се отглежда предимно заради цветовете и семената си, от които се добива ценно масло. Цветовете са обагрени в нюанси от синьо-лилаво до наситено лилаво в зависимост от сорта. Те се сушат и имат широко приложение като билка, за добавяне в различни видове чай и  сокове, както и в козметиката. Използва се и в сладкарството за приготвяне на бонбони, ястия, сладкиши и много други.

Имат способността да отблъскват молци, затова често изсушените цветове се поставят в гардероби и шкафове. Ароматните цветове се използват и за украса и естествен ароматизатор на въздуха в стаите. Мирисът на лавандула има доказано успокояващо действие.

Засаждане на семена от лавандула в градината има много ползи. Сред най-ценната от тях е способността им да привличат медодайни пчели. Пчелите използват лавандуловия нектар за създаване на уникален по своя вкус и качества мед.

Масло от лавандула е добре познато в билколечението. Има силни противовъзпалителни способности. Благоприятства добре на кашлица и заболявания на горните дихателни пътища.

Семената, които ви представяме от сорта Лавандула Вера могат да се използват както за засяване на разсад, така и за директно засяване в почвата. Ако искате да отглеждате лавандулата като стайно растение, няма нужда да се съобразявате със сезона, за да засеете семената. Постарайте се да осигурите възможно най-слънчево място за отглеждане на растенията и ще се насладите на невероятна красота и аромат в периода на цъфтеж. Лавандулата е многогодишно растение, но ако искате да имате успех в засаждането й от семена, трябва да изчакате до късна пролет след преминаването на опасността от минусови температури. Младите растения са по-податливи на измръзвания.

Оптималните температури на почвата за развитие на многогодишната лавандула са около 13-18 С. Лавандулата е компактна и израства на височина до около 45 - 60 см, което я прави страхотен избор за акценти в градини и кътове и украса на балкони, тераси и домове. Счита се, че това невероятно цвете има и инсектицидно действие и отблъсква някои от най-популярните вредители по растенията в градината, като акари и др. Отблъсква и комари с действието си на естествен репелент.

Необходимото разстояние между отделните растения трябва да бъде около 35 - 45 см. След засяване на семената може да очаквате появата на разсада след около 3 - 4 седмици. Семената се разполатан в почвата и се покриват с тънък слой пръст.

Лавандулата е чувствителна към преполиване. Нужно е да се подхранва редовно с подходящи торове особено в сезона на интензивен растеж. Много градинари подрязват растението в края на зимата преди началото на растежния период, за да стимулират израстването на млади листа и сгъстяването на растениято.

Разфасовка: 0,75 гр. семена на лавандула многогодишна се съдържат в опаковка на Франчи Италия 

Семена
Кога се засяваМарт, Април, Май, Юни, Юли, Август, Септември
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаМарт, Април, Май, Юни, Юли, Август, Септември
Цвят на плода/цветаСин
Начин на засяванеОтглеждане чрез разсад
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеСухоустойчив вид
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението10 - 40 см
Предназначение на плода/цветаЗа изсушаване, Декорация

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив