МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена от червен Манголд - спаначено листно цвекло

Семена на червен Манголд (листно цвекло, цвекло спаначено) - изключителен вкус и множество полезни свойства - Манголд семена с отлична цена: 1.70 лв.
Няма наличност
Семена от червен Манголд - спаначено листно цвекло

Опции

Купи

Манголд е листен зеленчук с интересна форма и високи вкусови качества. Латинското му име е Beta vulgaris. Ако названието „манголд“ не ви е познато, то най-вероятно сте го чували като спаначено цвекло или листно цвекло.

Манголд е листен зеленчук, но всъщност се консумират и стъблата му. Всъщност мнозина сравняват вкусовите му качества с тези на аспержите (вижте нашите предложения за семена на аспержи). На вид наподобява спанак и лапад. Листата му са зелени, големи и месести. Лъскави са и имат отличителен вид – червени жилки. По своята същност манголд е двугодишно растение. През първата година растението насочва енергията си към растежа на листната маса, през втората година израства стъбло с цвят и се образуват плодовете му. Височината на манголд достига до около 30 см.

Засяването на семената на спаначеното цвекло е лесно, защото се препоръчва да не се приготвя разсад, а направо да се засеят в отреденото им място за растеж. Причината за това е, че растенията на манголд са крехки и не понасят добре пресаждане. 

Най-подходящият период е втората половина на март. Прилага се редово поливане. Семената се засяват на дълбочина от около 2 - 3 см. Когато растенията достигнат височина около 10 см се прави първо прореждане.
Второто прореждане се случва когато младите растения достигнат 20 - 30 см на височина. Разстоянието между отделните растения трябва да бъде около 3 - 4 см, а между отделните редове предвидете разстояние от около 25 - 30 см. Манголд има вегетационен период от 65 до 80 дни.

Как да познаете кога листата от Манголд са в пика на своята зрялост и подходящи за отрязване? 

Видът на листата ще ви подскаже. Зрелите листа са големи и месести, а червените жилки по тях са ясно забележими. Събирането на реколтата се случва чрез подрязване на листата. Препоръчва се да се отрязва само до 1/4 от листната маса, за да не се наруши целостта на растението и да се даде възможност да се възстанови.

Грижите за манголд през зимата са по-специални, защото листният зеленчук не оцелява в студено време. В края на септември трябва да се извадят растенията и внимателно да се изрежат крайните им листа. След това се засаждат гъсто в сандъче с пясък и се поставят на закрито топло и слънчево място, например, в парник. Макар и с по-малка интензивност, спаначеното цвекло продължава да расте и в тези условия. Тази особеност на манголд се оценява високо от любителите на листния зеленчук, защото могат да се възползват от пресен добив и през студените месеци.

Как се използва манголд и на какво има вкус? 

Листното цвекло участва в редица специалитети в кулинарията. Може да се консумира в пресен вид. За целта се нарязва и добавя към салати и предястия, обикновено в комбинация с други зеленчуци. Участва и в термично обработени специалитети. 

Обикновено младите крехки листа се консумират пресни, а дръжките на листното цвекло се готвят в различни яхнии, супи и т.н. Често се сравнява с качествата на аспержите. Манголд е богат източник на витамин С, А, аминокиселини и др.

Съдържа разнообразие от минерали и соли, които действат укрепващо на човешкото здраве.

В 1 грам семена на Манголд се съдържат около 60 бр. За засаждането на един декар площ си набавете около 1,5 кг семена.

Вегетация: От 65 до 80.

Разфасовка: 3 гр. (около 180 бр. семена от червен Манголд има в една опаковка).

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив