МЕНЮ
КОШНИЦА

Качествени семена на Майорана (Origanum majorana) - подправка с екзотичен аромат

Качествени семена на Майорана (Origanum majorana) - подправка с екзотичен аромат - Майорана семена с отлична цена: 3.20 лв.
Качествени семена на Майорана (Origanum majorana) - подправка с екзотичен аромат
3.50 лв.
 • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
 • Код: S000881

Опции

Купи
 • Разфасовка: 1 гр.
 • Цъфтеж: Майораната има дребен бял цвят с цъфтеж през юли и август.
 • Височина: Около 30 сантиметра.
 • Осветеност на терена: Предпочита слънчеви терени.
 • Почвени условия: Добре дренирана и плодородна, може и глинесто-песъчлива.
 • Устойчивост на ниски температури: Подправката  Майорана има ниска устойчивост и не издържа зимните условия в България.
 • Дълговечност: Едногодишно ако е на открито и многогодишно ако е на закрито.
 • Подходящо място: В саксии или в двора и градината.
 • Период на сеитба: Целогодишно в саксии на закрито и напролет навън.
 • Дълбочина на сеитба: Максимум на 0,5 сантиметра на дълбоко.
 • Схема на отглеждане: Сее се разпръснато, а разсада редово, с 30 сантиметра между растенията и 40 сантиметра между редовете.
 • Период за покълване: Около 14 дена.
 • Необходимост от поливане: Напоява се често при покълване, след това по-рядко.
 • Подходящи торове: Тори се при сеене с торове за разсади и семена.

Онлайн магазин semenata.bg предлага от своя каталог с билки и подправки семена на Майорана, едно интересно растение много подходящо за саксийно отглеждане. Всички наши сегашни и потенциални клиенти могат да разполагат с тези сортови семена, стига да се интересуват от градинарство и да обичат да имат винаги под ръка дъхави и полезни билки за домашната си трапеза.

Майораната е широко разпространена у нас подправка и е от един род с друга популярна подправка – Риган. Тя е от семейството на Устоцветните растения и от класа на Двусемеделните. Растението е тревисто, много е топлолюбиво и слънцелюбиво, което може би се определя пряко от произхода и от северноафриканските земи.
 
Характерно за тази интересна подправка, която намира добър пример в гастрономията у нас е фактът, че тя може да се гледа като едногодишно растения на открити пространства или като многогодишна. За целта през зимните месеци трябва да я гледате у дома на закрито, в саксия, кашпа или подходящо сандъче, тъй като има изключително ниска устойчивост на застудяване.
 
Майораната цъфти с изобилен ситен бял цвят през месеците юли и август. Тогава растението разнася край себе си силно ухание. Вкусът на подправката пък леко нагарча и има тръпчива жилка, която много се цени от готвачите. При правилно гледане растението се извисява до 30-ина см нависоко. Добре е то да се отглежда на добре тренирана и плодородна почва, макар и да се държи добре и на глинесто-песъчлива почва ако се налага.
 
Сее се целогодишно в подходящи съдчета, стига те да се държат в добре отоплено помещение. Напролет, щом отминат сланите и опасностите, които те носят за насажденията, подправката е добре да се изнесе и навън в съдове или пък да се засади в двора или в градината според вашите нужди и предпочитания. Сеенето се прави максимум на 0,5 сантиметра навътре в почвата.
Майораните, които имат множество дребнички семенца, се сеят разпръснато, а разсадът се пикира редово, с 30 сантиметра дистанция от растение до растение вътре във всеки от редовете и близо 40 сантиметра от ред до ред. Посевите с подправката покълват за 14 дни. През периода на кълненето е добре да се напоява често и обилно, а след това напояването се прави по-рядко и оскъдно. Подхранва се с тор при покълването и след първата реколта.
 
Използва се цялото растение над земята, което след обиране се изсушава на снопове на проветрение, сушина и прохлада. Така може да добиете 10-ина кила изсушена билка, която предварително сте оронили след сушенето, от 100-ина кила свежи листа, сочат данните от каталога на Онлайн магазин за професионални семена semenata.bg. 
 
Семена
Кога се засяваЯнуари, Февруари, Март, Април, Май, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември, Декември
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЯнуари, Февруари, Март, Април, Май, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември, Декември
Цвят на плода/цветаБял
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеСухоустойчив вид, Умерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението10 - 40 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране, За изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив