МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на Лимонена трева (Cymbopogon flexuosus) - екзотичен аромат и вкус

Семена на Лимонова трева (Cymbopogon flexuosus) известна като Цимбопогон - Лимонова трева семена с отлична цена: 5.89 лв.
Семена на Лимонена трева (Cymbopogon flexuosus) - екзотичен аромат и вкус
6.99 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: SB0P538

Опции

Купи

Заредете се със свежест като добавите екзотичен сорт растение във вашата градина или в дома. Представяме ви сортови семена на Цимбопогон (Cymbopogon flexuosus), познато още като Източноиндийска Лимонова Трева. Ароматът на това многогодишно растение не може да се сбърка. Видът му наподобява трева, но растенията могат да достигнат впечатляващите 1,2 м. Когато се отглежда в кашпи и сандъчета Лимоновата Трева остава по-ниска.

Растенията впечатляват не само с привлекателния лимонов аромат, но и с вкусовите си качества. Всъщност, Цимбопогон е много популярно растение – подправка, което се използва широко в кулинарията в различни Азиатски държави. Съдържа етеричното масло Цитронела. 

Страхотното ухание на цитронелата я правят важна суровина за производството на различни козметични продукти. За радост на всички, които искат да отглеждат Лимонена Трева ароматът й не се харесва от комарите, така че може да се възползвате от натуралната защита. Свещи и ароматни пръчици съдържащи цитронела се използват с успех като естествено средство за прогонване на хапещите насекоми.

Лимонената Трева не е студоустойчиво растение. Ако искате да я отглеждате в продължение на много години трябва да я прибирате на топло място през зимата.
Най-подходящият сезон за засяване на семената на закрито е краят на зимата и началото на пролетта. Температурата, в която се обгрижват семената, а по-късно и разсадът, трябва да бъде минимум 20 С градуса. След като отмине опасността от слани, Лимоновата Трева е готова за засаждане и декорация на градината или балкона ви. Ако се засажда на открито в градината трябва да оставите разстояние от около 10 см между всяко растение. Вегетационният период продължава около 75 – 100 дни.

Освен в козметиката, Лимоновата Трева се използва много широко в кулинарията. Консумира се най-често в свежо състояние, но запазва качествата си и в сушена форма. Използват се листата на растенията.  Трябва да се има предвид, че листата са жилави. Затова много често кулинарите ги подлагат на обработка, като запържване преди да ги добавят към ястията. Най-интензивният период на растеж е през пролетта. Но ако отглеждате Цимбопогон като стайно растение ще се насладите на аромата и вкуса й през всички сезони.

В един грам семена от Лимонена Трева се намират около 500 – 1000 броя.
Растенията на се притенциозни откъм почва. Желателно е да се осигури редовно подхранване, за да се получат здрави, устойчиви и силно ароматни растения.

В какви специалитети може да добавяте тази подправка?

В Азиатските кухни на Виетнам, Камбоджа и Тайланд, Лимоновата трева се добавя в ястия с морски дарове, птиче месо, къри, различни видове супи и гозби с риба. От листата на растението се приготвят и чайове. 
Интересен факт за тази подправка е, че ароматът й се запазва и след термична обработка.

Как да съхранявате ЛимоненаТрева? 

Растението може с успех да се съхранява в хладилник в продължение на няколко месеца. Суши се, обикновено на сухо, хладно и проветриво място. След пълното изсушаване на листата, те се наронват и поставят в контейнер или мелничка за подправки. Подправката понася добре и замразяване и запазва прекрасните си вкусови качества.

Освен в козметиката и кулинарията, Лимонена Трева се използва и за декорация и направата на букети.

Лимоновата Трева не е много разпространена подправка в България. Затова пък ние ви предлагаме семена, с които бързо ще си отгледате собствена реколта. Възползвайте се сега.

Разфасовка: - 0,5 гр. семена на Лимонена трева се съдържат в опаковката представена от Севън сийдс ООД

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаАвгуст, Септември
Цвят на плода/цветаБял, Жълт, Зелен
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението120 - 200 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив