МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на лечебен Хизоп (Исоп) - Hyssopus officinalis

Семена на лечебен Хизоп (Исоп) - Hyssopus officinalis
Семена на лечебен Хизоп (Исоп) - Hyssopus officinalis
4.70 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S000761

Опции

Купи

Хизоп е сред тези растения, които не само си заслужава да познавате добре, но и да отглеждате в собствената си градина или на балкона. Латинското име на растението е Hyssopus Officinalis – в превод означава Лечебен Хизоп. Ако името ви се струва познато, то имайте предвид, че в нашата страна се използват няколко названия на тази билка, а именно, Изоп, Исоп, Хисоп и Калама. 

Качествата на Хизопа са известви от древността. Растението билка се цени високо за своите лечебни свойства – има силни антисептични и антимикробни действия. Използва се в редица лекарства и илачи за лечение на заболявания засягащи дихателните пътища, нервната система и т. н. Счита се, че има мощно прочистващо действие. Хизопът се използва като средство за прочистване на организма от токсини. Интересен факт свързан с растението е и вярването, че отглеждането на Хизоп в къщата ще подобри енергията в дома и ще спомогне за постигане на хармония и намаляване на безпокойство и негативни мисли. Билката се споменава и в Библията. 

Хизопът е многогодишно ниско стеблено цъфтящо растение. Принадлежи към семейство Устноцветни (Lamiaceae). Растението е зимоустойчиво по нашите ширини. Цъфти на втората година след засаждане. 

Хизоп расте до около 60 см на височина. Структурата му представлява съвкупност от прави стъбла, които имат характерно окосмяване с власинки на върха. Листата на растението са тесни, с дължина около 5 см. 

Периода на цъфтеж Хизопът образува ситни сини цветчета на върха на изправените стъбла. Растението се използва не само като билка, а и като уникална подправка на ястия и специалитети. Притежава впечатляващ аромат, който наподобява съвкупност от билки, като мащерка, индрише и босилек. 

Условия на отглеждане. 

Хизопът е непертенциозно растение. Оптималните условия, в които билката ще ви дари с обилни цветове и листа включват изобилие от слънце  и подходящи плодородни почви с отличен дренаж. Хизопът се отглежда с успех както на открито директно в градината, така и на балкона и терасата в кашпи и сандъчета. Билката е сухоустойчива. Не понася добре прекомерното поливане. 

Засяването на семената се извършва в началото на пролетта в парници и оранжерии. Възможно е и директна сеитба на открито, но трябва да изчакате преминаването на риска от слани. Въпреки, че Хизопът е студоустойчив, растенията са уязвими на ниски температури в началните фази на растеж. Засяването се случва чрез заравяне на семената на дълбочина 0.5 – 1 см. Поддържайте почвата влажна и след около 2 седмици ще забележите появата на първите растения Хизоп от покълналите семена. Препоръчва се да се оставят около 30 см разстояние между отделните растения. При редово отглеждане планирайте около 50 см между отделните редове. 

Отглеждането на Хизоп не изисква специални грижи. С успех може да засеете билката в градината или в кашпи и саксии на терасата. Нуждае се от умерено поливане и подхранване с качествени специализирани торове. Най-добри резултати се постигат с прилагането на торове за билки и подправки. В нашия сайт ще откриете богата селекция от висококачествени торове, които ще осигурят на растенията пълноценния запас от хранителни вещества и минерали. 

Хизоп е известна подправка на майстор готвачите. Често се използва като алтернатива на овкусяване с дафинов лист. Корените на растението имат уникален парлив вкус и специфичен аромат за почитателите на пикантните ястия. 

Разфасовка – 3 гр. семена на билка Лечебен Хизоп се съдържат в опаковка

Семена
Кога се засяваМарт, Април, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮли, Август
Цвят на плода/цветаСин
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеСухоустойчив вид, Умерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаЗа изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив