МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на Лайка с ядлив цвят (Matricaria chamomilla)

Семена на Лайка с ядлив цвят (Matricaria chamomilla)
Семена на Лайка с ядлив цвят (Matricaria chamomilla)
4.70 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S00Z182

Опции

Купи

Лайката е красиво и непретенциозно градинско цвете, което пленява със своя аромат и впечатлява с полезните си свойства. Лечебната Лайка с ядливи цветове е нискостеблено едногодишно растение, което ще ви радва с цвят и аромат през цялото лято. Латинското име на медицинската лайка е Matricaria chamomilla. Цветовете представляват малки кошнички с наситено жълта изпъкнала среда и тънки бели листа образуващи красива нежна рамка около цветно дъно. Лайката се отглежда за декоративни цели, както и като медоносно растение и билка. Популярни названия на цветето са: майчина билка, житна лайка, лайкучка, полска лайка и други. Медицинска лайка е нискостеблено растение, което достига височина около 10 – 15 см и може да се отглежда в градината или в кашпи и саксии на балкона. 

Как да засадите и отгледате успешно Лайка с ядлив цвят в собствената си градина?

Лайката се засява от семена. В „Севън Сийдс“ ООД ви предлагаме висококачествени семена от известни производители, които ще ви улеснят в успешното отглеждане на тази билка.
Лайката е студо- и сухо-устойчиво растение и вирее отлично по нашите ширини. Прилагат се два подхода за засяване на семената – пролетно и есенно.

При пролетното засяване, семената се заравят в почвата в периода Февруари – Март. С подходящи грижи и условия, реколтата от цветове на лайка ще получите същата година през лятото.

Есенното засяване на семената се планира в периода Септември – Октомври. Семена издържат на студовете през зимата. Реколтата от есенната сеитба се получава по-рано – още през месец Май.

Кои са особеностите при засяване на семена на Лайка с ядлив цвят?

Изберете най-подходящото място с изобилие от слънце и добре дренирана почва. Лайката вирее най-добре на пряко слънце. Растението се развива бавно, затова в редовните грижи за насажденията задължително трябва да добавите и плевене. Разрохкване на почвата от време на време се отразява много добре на развитие на растенията.

Семената се засяват на дълбочина около 0.5 см. Желателно е да се предвиди разстояние от около 20 – 25 см между отделните растения. Поддържайте почвата влажна в периода на покълване и началните фази на растеж на лайката. Първите растения ще се покажат над почвата след около 1 – 2 седмици.  
След израстване на стъблата, поливането трябва да се ограничи и да се избягва преполиване. Прекомерното задържане на вода може да предизвика загниване на корените и загиване на растенията. 

Лайката не е сред цветята, които се нуждаят от редовно подхранване. Обикновено торенето се извършва рядко или в случай, че почвата, в която са засадени растенията е много бедна откъм хранителни вещества и минерали. 

Приложенията на Лайка с цвят ядлив са многобройни. Както и името подсказва, цветовете могат да се използват в  кулинарията. С тях се създават впечатляващи декорации на салати и специалитети. 

Ароматът на лайката е уникален и въздействащ. Счита се, че има успокоително действие и често се използва в ароматерапията. В цветовете на лайката се съдържа букет от полезни вещества, като етерично масло, флавоноиди, стероли, азулени, херниарин и много други. 

След събиране на цветовете на лайката, те се изсушават на прохладно и проветриво място. Сушеният цвят се използва за приготвяне на чай, компреси и отвари, които действат противовъзпалително на редица заболявания. 

Засяване: Февруари - Август

Цъфтеж: Май - Септември

Разфасовка: 4 гр. семена на Лайка с ядлив цвят се съдържат в опаковка

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април, Май, Юни, Юли, Август
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаМай, Юни, Юли, Август, Септември
Цвят на плода/цветаБял, Жълт
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението10 - 40 см
Предназначение на плода/цветаЗа изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив