МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на Копър, Anethum Graveolens oт ароматния сорт Комон (Common)

Семена на Копър, Anethum Graveolens oт ароматния сорт Комон (Common)
Семена на Копър, Anethum Graveolens oт ароматния сорт Комон (Common)
1.00 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: VSF0378

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: 5 гр. (2500 - 2750 бр. семена), 10 гр., 100 гр. и 500 гр.
  •  Норма за сеитба: От 1,5 до 2,5 килограма на декар.
  •  Реколта: -. 
  •  Период на сеитба: От 5 – 15 март.
  •  Период на разсаждане: Не се прави разсад. 
  • Схема на отглеждане: В лехи или в саксии.
  • Вегетация: Около 120 дена. 
  • Характеристики на плода: От семейството на Сенникоцветни, използват се листата и семената, които има много характерен и наситен аромат.

Онлайн магазин semenata.bg обогати каталога си с още един вид семена на Копър, Anethum Graveolens сорт Комон. Растението е едногодишна култура, като височината, на която се издигат стеблата на подправката е от 60 до 90 сантиметра.

Цветчетата, които се образуват при цъфтеж, са обагрени в жълт цвят, използват се, когато консервирате или мариновате зеленчукови зимнини. Пресните листенца на  растението имат силна миризма, точно поради тази причина са идеални за овкусяване на салата, супа, яхния, в съставa на разни дресинги и много други.

Сорт Комон се отглежда сравнително лесно. Копърът, Anethum Graveolens понася разликата в температурите леко, въпреки, че се отглежда като едногодишна култура. Вегетационният период е около 120 дена.

Здравословните вещества в състава на копъра са много и затова често неговото етерично масло се използва дори при производство на хранителни добавки. Съдържа калций, желязо, калий, фолиева киселина и др. Особено известно приложение на копъра е като средство за облекчаване на коликите при бебетата.

Нормата на сеитба за този сорт е от 1,5 до 2,5 килограма семена на копър на декар площ. Самата сеитба извършете от пети до петнадесети март. При този вид растение няма нужда предварително да подготвяте разсади, сее се директно.

За да гледате сорт Комон, започнете с подготвяне на редове, в които да поставите семената. Между направените лехи разстоянието да е 25 сантиметра, като същото разстояние оставете между отделните растения.

Ако предпочитате може и да разпръснете семената в саксийки.

След сеитбата наблюдавайте почвата да не изсъхва, затова важен аспект в отглеждането е честотата на поливанията. Това трябва да се случва редовно и в умерени количества, особено в самото начало. Семената имат нужда от повечко вода, за да успеят да изникнат нормално. За качествен копър, изберете местоположение на растенията с повече слънцегреене.

Когато копърът е във вегетация, постарайте се често да плевите, разрохквате и поливате.

Когато е зелена, подправката се отрязва, достигайки от 20 до 25 сантиметра. Самото обиране представлява изрязване на стръкчетата, стигайки корените на растението.

За приготвяне на зимнина или за да изсушите, оберете продукцията след цъфтежа.

Зеленият копър сорт Комон може да съхранявате за по-дълго време в хладилника или във фризера - отделете по няколко стръка от подправката на снопове и подредете в найлонови пликове. За фризера може да наситните предварително снопчетата.

Изсушаването е лесно, просто трябва да намерите прохладно и проветриво място за целта. След като изсъхне, приберете копъра в предварително подбрани кутии или буркани с капак.

Както вече може би разбрахте, при сорт Комон се използва както зелената листна маса, така и цъфналите цветчета и семенцата.

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли, Август, Септември
Цвят на плода/цветаЖълт, Зелен
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението120 - 200 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране, За изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив