Семена от Копър Комон силно ароматен сорт
- НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
- Код: VSF0378
Опции
Ароматът на копъра не може да се сбърка – ухание на свежест и неустоими специалитети. За почитателите на тази страхотна подправка представяме семена на копър сорт Комон. Характеризира се с прекрасен аромат и лекота на отглеждането, което го прави лесен избор за засаждане на любимата подправка. Копърът е едногодишно растение с тревиста структура и височина около 60 - 90 см. Принадлежи към семейство Сенникоцветни, където са включени и растения като дафинов лист, магданоз гигант и кимион.
Сорт Комон се адаптира перфектно към условията на отглеждане, дори в случай на промяна в климата. Вегетационният период е около 120 дни. Това означава, че първата реколта от растенията ще е готова след около 4 месеца след засяване на семената. Копърът е страхотно растение за отглеждане от начинаещи градинари, защото засаждането му не изисква подготвяне на разсад. Всичко, което трябва да направите е да подготвите лехи с рохка и добре дренирана почва и да засеете семената спазвайки препоръчителната схема от 25/25 см.
Растенията се развиват най-добре на слънчеви места. Трябва да се осигури и редовно поливане, особено в началото докато растенията са много млади. Периодът на засяване на семената е през пролетта – обикновено средата или края на март. Реколтата от копър Комон се събира на няколко етапа в зависимост от предназначението и предпочитания начин за консумация. Тук е моментът да споделим, че тази подправка е отлична за консумиране в прясно състояние и сушена стрита на прах.
Добивът от свеж копър се събира, когато растенията достигнат височина около 20 - 25 см. Листната част и стъблата се изрязват до корен и се добавят към салати, таратор и ястия. Използва се и за украса на специалитети. Подправката придава невероятни вкусови качества на туршии. За целта, растенията се сушат и ронят. Препоръчва се копърът за сушене да се събира след цъфтежния период, когато семената на копъра са в период на узряване.
Листата и стъблата са най-популярните части от копъра за консумиране, но всъщност полезни вещества се съдържат и в семената. Те са богати на етерични масла, които намират приложение в билколечението за подобряване на храносмилането, облекчаване на болки в стомаха, газове и други. От копър се приготвят и чайове против колики за новородени бебета.
Копърът е добре познато растение по целия свят още от древността. Естествената среда на копъра е Русия, както и Западна Африка и Средиземноморските страни. Подправката се споменава дори в египетски папируси и Библията, както и в древногръцки записи с рецепти за отвари и илачи.
Откъм съдържание на полезни вещества, изобилието на копъра с витамини и минерали е още една причина да го добавяне към менюто си. Съдържа калий, фолиева киселина, желязо, калций, D-карвон и много други.
В българската кухня копърът се използва за овкусяване на салати, ястия с бобови култури и приготвянето на туршии, особено кисели краставички, кисели люти чушлета и други. Копърът е и задължителна съставка на любимия таратор – студена супа от кисело мляко, нарязани краставици, сол, натрошени орехи и копър.
В 1 грам се съдържат около 500 - 550 броя семена от сорта Комон. За да засеете 1 декар ще са ви нужни около 1,5 до 2,5 кг. Копърът може да се отглежда и на тераси и балкони в подходящи кашпи.
Разфасовка: 5 гр., 10 гр., 100 гр. и 500 гр.
Норма за сеитба: От 1,5 до 2,5 килограма семена на копър на декар.
Период на сеитба: От 5 – 15 март.
Вегетация: Около 120 дена.
Семена | |
Кога се засява | Февруари, Март, Април |
Особености на растението | Директни сортове |
Цъфтеж/Беритба | Юни, Юли, Август, Септември |
Цвят на плода/цвета | Жълт, Зелен |
Начин на засяване | Директна сеитба |
Дълговечност | Едногодишно растение |
Място на отглеждане | Отглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче |
Необходимост от опора | Отглеждане без конструкция |
Нужда от поливане | Умерено поливане |
Необходимост от светлина | Светлолюбив вид |
Зимоустойчивост | Незимоустойчиво растение |
Височина на растението | 120 - 200 см |
Предназначение на плода/цвета | Прясна консумация, Консервиране, За изсушаване, Декорация, Лечебни цели |