МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена от Копър Комон силно ароматен сорт

Семена на Копър, Anethum Graveolens oт ароматния сорт Комон (Common) - Копър семена с отлична цена: 1.00 лв.
Семена от Копър Комон силно ароматен сорт

Опции

Купи

Ароматът на копъра не може да се сбърка – ухание на свежест и неустоими специалитети. За почитателите на тази страхотна подправка представяме семена на копър сорт Комон. Характеризира се с прекрасен аромат и лекота на отглеждането, което го прави лесен избор за засаждане на любимата подправка. Копърът е едногодишно растение с тревиста структура и височина около 60 - 90 см. Принадлежи към семейство Сенникоцветни, където са включени и растения като дафинов лист, магданоз гигант и кимион. 

Сорт Комон се адаптира перфектно към условията на отглеждане, дори в случай на промяна в климата. Вегетационният период е около 120 дни. Това означава, че първата реколта от растенията ще е готова след около 4 месеца след засяване на семената. Копърът е страхотно растение за отглеждане от начинаещи градинари, защото засаждането му не изисква подготвяне на разсад. Всичко, което трябва да направите е да подготвите лехи с рохка и добре дренирана почва и да засеете семената спазвайки препоръчителната схема от 25/25 см.

Растенията се развиват най-добре на слънчеви места. Трябва да се осигури и редовно поливане, особено в началото докато растенията са много млади. Периодът на засяване на семената е през пролетта – обикновено средата или края на март. Реколтата от копър Комон се събира на няколко етапа в зависимост от предназначението и предпочитания начин за консумация. Тук е моментът да споделим, че тази подправка е отлична за консумиране в прясно състояние и сушена стрита на прах. 

Добивът от свеж копър се събира, когато растенията достигнат височина около 20 - 25 см. Листната част и стъблата се изрязват до корен и се добавят към салати, таратор и ястия. Използва се и за украса на специалитети. Подправката придава невероятни вкусови качества на туршии. За целта, растенията се сушат и ронят. Препоръчва се копърът за сушене да се събира след цъфтежния период, когато семената на копъра са в период на узряване. 

Листата и стъблата са най-популярните части от копъра за консумиране, но всъщност полезни вещества се съдържат и в семената. Те са богати на етерични масла, които намират приложение в билколечението за подобряване на храносмилането, облекчаване на болки в стомаха, газове и други. От копър се приготвят и чайове против колики за новородени бебета.

Копърът е добре познато растение по целия свят още от древността. Естествената среда на копъра е Русия, както и Западна Африка и Средиземноморските страни. Подправката се споменава дори в египетски папируси и Библията, както и в древногръцки записи с рецепти за отвари и илачи.

Откъм съдържание на полезни вещества, изобилието на  копъра с витамини и минерали е още една причина да го добавяне към менюто си. Съдържа калий, фолиева киселина, желязо, калций, D-карвон и много други.

В българската кухня копърът се използва за овкусяване на салати, ястия с бобови култури и приготвянето на туршии, особено кисели краставички, кисели люти чушлета и други. Копърът е и задължителна съставка на любимия таратор – студена супа от кисело мляко, нарязани краставици, сол, натрошени орехи и копър.

В 1 грам се съдържат около 500 - 550 броя семена от сорта Комон. За да засеете 1 декар ще са ви нужни около 1,5 до 2,5 кг. Копърът може да се отглежда и на тераси и балкони в подходящи кашпи.

Разфасовка: 5 гр., 10 гр., 100 гр. и 500 гр.

Норма за сеитба: От 1,5 до 2,5 килограма семена на копър на декар.

Период на сеитба: От 5 – 15 март.

Вегетация: Около 120 дена.

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли, Август, Септември
Цвят на плода/цветаЖълт, Зелен
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението120 - 200 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране, За изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив