МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на Коприва (Urtica Dioica), билката с детоксикиращо действие

Семена на Коприва (Urtica Dioica), билката с детоксикиращо действие - Коприва семена с отлична цена: 1.50 лв.
Семена на Коприва (Urtica Dioica), билката с детоксикиращо действие

Опции

Купи
 • Разфасовка: 0,3 гр.
 • Цъфтеж: Цъфтежът е в периода август до септември. Беридба може да се прави от май до октомври, дори ноември. Употребяват се листната маса, коренищата и семенцата. Вкусът и наподобява на спанак, лапад и краставица и е заместител на супер храни като спирулината. През първата година сушените листа са 400 кг от дка, а през втората 800 кг/дка като дава три реколти за един сезон.
 • Височина: Около 70 см.
 • Осветеност на терена: Претпочита слънчеви места, но издържа частично засенчване.
 • Почвени условия: Осигурете плодородни почви.
 • Устойчивост на ниски температури: Устойчива на ниските зимни температури в България.
 • Дълговечност: Копривата е многогодишна билка.
 • Подходящо място: Изберете слънчево място за този вид растение.
 • Период на сеитба: През февруари до май месец засейте семената. Като спазвайте норма от 500 до 700 грама семенца в един декар. 
 • Дълбочина на сеитба: Около половин сантиметър.
 • Схема на отглеждане: Сади се на едно място до 5 години. Гледа се на редове със 70 сантиметра между тях и с 15 сантиметра между растенията.
 • Период за покълване: Около две седмици.
 • Необходимост от поливане: Поливайте редовно, но умерено Вашата коприва.
 • Подходящи торове: Изберете качествени торове за билки или такива за зеленчуци.

В богатия каталог на Онлайн магазин semenata.bg фигурират и семената на копривата, известна с латинското си название Urtica dioica, които са на разположение на настоящите и бъдещите ни клиенти.

Всички ние познаваме копривата по поляни и гори, която се среща навсякъде наоколо, обаче щом се решите да я гледате в домашни условия, потърсете най-добре сортовите и семена, от които ще я отгледате най-лесно.

Копривата е високо ценена заради полезните си свойства и високото съдържание в нея на комплекс от жизненоважни витамини и на съставки като калция, желязото, цинка, фибрите, аминокиселините.

Нейната полезност, позната от стари времена, а и приятният и вкус, когато е приготвена според правилата, я правят пряк конкурент на суперхрани и водорасли като спирулината. Хората благодарение на това са готови да забравят, че са наричали тази удивителна трева "бурен" или, че са се парили на листенцата и.

Освен, че е страшно полезна, от нея става страхотна и здравословна салата, лечебни отвари, апетитни супи, омлет, дори баници, млечни, картофени и оризови манджи, вместо да използвате за това традиционните спанак или лапад. Може дори да я замразите или изсушите, и тя пак ще запази всичките си качества.

Ако използвате този растителен вид за храна, е добре преди това листите му да се намачкат хубаво, да се сварят или изсушат, за да премахнете неприятното им парене, от което и по ръцете и по езика излизат мехури. След това обикновено зеленината, богата на полезни съставки, се нарязва на дребно и се приготвя по предназначение.

Всяка коприва или по-скоро тези нейни компоненти, които не се използват за готвене или лечение, стават на перфектен компост.

Тя е от рода на многогодишните тревисти растения, много е адаптивна, непретенциозна към почвените условия и се гледа без много усилия. Все пак добре е да сеете семенцата и във влажни плодородни почви с постоянно слънцегреене или пък в полусенчести места, като използвате всички способи за неконтролируемото и разпространение от постоянното и място, тъй като тази буйно растяща трева много бързо завзема съседните територии.

Листенцата на растението се берат докато са в свежо състояние и са нови, за да се запазят напълно вкусовите и полезните качества. Най-подходящият за това момент е когато копривата израсте между 20 и 30 сантиметра. Не забравяйте да се подсигурите със средства за защита от характерното парене на растението, каквито са например ръкавиците или дългите панталони и ръкави, солидни обувки или ботуши.

Семената на копривите пък се събират след периода на цъфтене, когато добият тъмнозелен цвят. Те се пресяват, изсушават се и се пазят на места, които са сухи, тъмни, проветриви и хладни.

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаМай, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември
Цвят на плода/цветаБял, Зелен
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСенкоиздръжливо, Светлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаКонсервиране, За изсушаване, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив