Семена от Коприва (Urtica Dioica) представени от Севън сийдс ООД

- НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
- Код: S009470
Опции
Копривата е сред тези растения, които всички познаваме заради уникалните й качества, но има и много ползи, които най-вероятно ще ви изненадат. Латинското име на растението е Urtica dioica. Според специалистите на Севън сийдс ООД Копривата е срантително лесна за откриване и събиране на реколта, защото вирее на много места в страната като диворастяща.
Благодарение на семената на Franchi, които ви предлагаме и на съветите за отглеждане може да посадите тази билка на най-удобното за вас място и да се възползвате от невероятните й качества за здравето на цялото семейство.
Копривата е многогодишно растение, което бързо достига височина от около 1 - 2 м в своя пик. Корените са мощни, дълги и пълзящи.
Стъблата на копривата са четиристранни. Листата са с назъбена форма по краищата и тъмно зелен цвят. Листата и стъблата създават парливо усещане и дори обрив при досег, защото са покрити с власинки, които предизвикват дразнене по кожата. Покрити са с парливо вещество, което съдържа галова и мравчена киселина. Растението - билка е непретенциозно към условията на отглеждане. Не обича блатисти почви.
Как се засяват семена от коприва в градината?
Със сортовите семена на Franchi може да изберете дали да направите разсад или да засеете семената директно в почвата. Разсадът се приготвя още през есента. За целта семената се засяват в малки саксии с пръст още през октомври – ноември и се обгрижват на топло. Семената се заравят на дълбочина от около 1 см. Покълването се случва в рамките на около две седмици след засяване.
Щом времето се затопли вече е време за засаждане на растенията. Схемата за отглеждане е 70 х 15 см. Копривата е многогодишно растение, но се препоръчва да сменяте мястото й на отглеждане на всеки 2 - 3 години. Желателно е да се подхранва в периода на интензивен растеж с торове, които са балансирани и специализирани за билки и подправки. При нас ще откриете голямо разнообразие от био и органични торове, които ще спомогнат за увеличаване на реколтата като количество и качество.
Копривата е изключително изгодно растение за отглеждане от производителите, защото е бързорастяща, непретенциозна, не изисква автоматизирано поливане и всички части от билката се използват. Най-качествената реколта от листата се получава когато се отрязват прези цъфтежния период. Корените на копривата се вадят през есента или ранна пролет и също се използват в билколечението.
Как се използва копривата?
Растението има невероятни качества за лечение на редица заболявания и възпаление, за укрепване на организма и осигуряване на редица хранителни вещества, минерали и витамини. Съдържа витамин С, В2, К, каротин, хестамин и железни соли. Копривата се препоръчва за консумиране от хора, склонни към анемия.
Коприва се консумира и използва както в пресен вид, така и при готвене на супи, яхнии и специалиттети. Може да се изсуши или замрази. От копривата се запарва много полезен чай, който спомага за пречистване на организма от токсини.
Копривата е източник и на белтъчини.
Редовното й консумиране ще ви осигури истинска витаминозна бомба за подсилване на организма и превенция на заболявания. При консумирането й в сурово състояние се препоръчва да се накисне във вода, за да се неутрализира парливия ефект на листата. От коприва се приготвят и отвари и мехлеми за външно приложение за облекчаване на болки в ставите, ревматизъм, обриви, подувания и др.
Разфасовка: 1 гр. семена на подправка и билка Коприва
Семена | |
Кога се засява | Февруари, Март, Април, Май |
Особености на растението | Директни сортове |
Цъфтеж/Беритба | Май, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември |
Цвят на плода/цвета | Бял, Зелен |
Начин на засяване | Директна сеитба, Отглеждане чрез разсад |
Дълговечност | Многогодишно растение |
Място на отглеждане | Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче |
Необходимост от опора | Отглеждане без конструкция |
Нужда от поливане | Умерено поливане |
Необходимост от светлина | Сенкоиздръжливо, Светлолюбив вид |
Зимоустойчивост | Зимоустойчиво растение |
Височина на растението | 40 - 70 см |
Предназначение на плода/цвета | Консервиране, За изсушаване, Лечебни цели |