МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на кервиз (керевиз, азмацуг, листна целина) - ароматен и лесен за отглеждане в саксия

Семена на кервиз (керевиз, азмацуг, листна целина) - ароматен и лесен за отглеждане в саксия - Целина семена с отлична цена: 3.20 лв.
Семена на кервиз (керевиз, азмацуг, листна целина) - ароматен и лесен за отглеждане в саксия
3.50 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S001248

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: 5 гр. семена на див керевиз (листна целина) в пакет.
  • Норма за сеитба: -
  • Реколта: -
  • Период на сеитба: През март и април на открити пространства, в домашни условия  в саксии на закрито през цялата година.
  • Период на разсаждане: Не се разсажда. Засейте директно на постоянно място.
  • Схема на отглеждане: Може да се отглежда на открито и в саксии.
  • Вегетация: Около 125 - 130 дни, след изрязване листата израстват много бързо.
  • Характеристики на плода: Листенцата и стръкчетата са частите, които се използват за овкусяване на различни ястия. Много силен прияен аромат и наситен зелен цвят.

Онлайн магазин semenata.bg представя следващото растение като част от богатия каталог от семенца на вкусни подправки. Става въпрос за семена на кервиз (листна целина, керевиз, кервел), ароматно и изключително използвано растение в кулинарията. Семето на целината може да се засява и в саксии. Кервиза е търсен и популярен при избора за отглеждане на подправки в домашни условия.

Ако сте начинаещи в сеитбата на подобни растения, изберете тази подправка за отглеждане. Като ниво на култивиране можем да определим като едно от по-лесните за отглеждане подпправки, за разлика от специфичните семена на черен пипер например. При засяване в саксии има нужда да прецените единствено колко семенца трябва да се засеят, а именно на какви разстояния например. Не е задължително стриктно да спазвате абсолютни равни разстояния между семената, просто вземете малко семена и поръсете в съда. След това съвсем леко ги заровете, да прозират дори през почвата и притъпчете с ръце. Полейте с пулверизатор от по-високо и много внимателно. Важното е при ежедневните поливки да не изравяте семената на кервиза и да не ги засушавате или преовлажнявате. Следете внимателно почвената реакция и при нужда пулверизирайте. Почвения слой, в който сте засяли семенцата трябва да бъде влажен, но не прекалено мокър. Ако забележите наличие на мухъл, обезателно намалете поливането.

Постепенно ще наблюдавате покълването на новите млади растения, които ще разпукат семенцата и по върховете им ще остане семенната обвивка, която не отстранявайте, понеже може да изкорените младите кълнове. Тях, ако имате желание, може да посадите в дворното си място, определено за целта след като закрепнат и порастнат.

Като говорим за самото билково растение, целината е популярна подправка, особено ползвана в салатите и супите. Нейните полезни качества са най-силни разбира се, когато се консумира прясна. Ако нарежете на дребно целина и магданоз, ще получите една мощна салата, пълна с витамини.

Височината, която достига при растеж, е към 40 - 70 сантиметра, удобна за гледане вкъщи, в сандъчета например.

Листенцата на подправката са обагрени в тъмнозелено, стръковете пък са конусовидни. Цъфтежът се наблюдава юли месец и август, като цветчетата тогава са зелени.

Спокойно може да си сеете семето в дворното място, а не само вкъщи.

За целта се съобразете с времето за сеене, на открити пространства сейте през месеците април - май след преминаване на опасността от падане на слани. За домашни условия сте свободни да сеете, когато пожелаете, т.е. през цялата година на закрито.

Свежи листенца може да берете вече през юни до октомври месец.

Поръчването на семената става много лесно през нашата онлайн платформа semenata.bg.

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април, Май, Юни
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮли, Август, Септември, Октомври, Ноември, Декември
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението10 - 40 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране, За изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив