Семена на Каперси - тайната на ароматните средиземноморски салати
- НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
- Код: S000202
Опции
Семената бг представя семена на Каперси – едно многогодишно храстовидно растение, което образува пълзящи и доста бодливи клони. Интересното при този средиземноморски екзотичен представител е, че при него се цени високо не плода, а цветните пъпки, които се използват като деликатес за кулинарни цели.
Характерно за Каперсите е, че имат лютив вкус и специфичен аромат, подобен на синап. Прилагат се за овкусяване на различни рибни и месни ястия, салати и сосове. Могат също така да се консумират самостоятелно пресни или мариновани в оцет, вино и специална саламура.
Пресни Каперси не може да закупите от магазина, а единствено да отгледате сами, като си засадите от семена. За да съхраните цветните пъпки, трябва да ги мариновате в буркани, тъй като те са много крехки и бързо почерняват, омекват и загубват своя аромат.
Събират се само недоразвитите цветни пъпки, които още са твърди, цели, напълно затворени с тъмен масленозелен цвят. След като бъдат обрани Каперсите първо се изсушават на слънце и чак тогава се мариноват.
Приготвяне на сос тартар с Каперси, на който няма да устоите:
Около 100 гр. Каперси се нарязват на ситно заедно с 200 гр. вкусни корнишони и една връзка пресен копър. В блендер се разбиват 4 твърдо сварени жълтъка, 1 майонеза и 1 кофичка цедено кисело мляко. В готовия сос се прибавят нарязаните корнишони, каперсите и копъра. Добър апетит!
Сеитбена норма - Каперсите се засяват при сеитбена норма 20-30 гр./дка.
Време на засяване за разсад - За разсад се засява семето в периода между 10 февруари и 25 април.
При директна сеитба засяването на семената е от 10 до 15 юни.
Разстояние едно от друго - Засяването е на редове по схемата 70/50 см.
Вид отглеждане - Отглежда се на всякакъв тип почви – кисела, неутрална или алкална, които са добре дренирани и без високи подпочвени води. Вирее добре на топли и слънчеви изложения. Устойчиво е на засушаване и не понася преполиване. Ниските температури са пагубни за растението.
За производство на разсад е препоръчително семената да се засеят в оранжерии, за да прекарат в тях първата зима.
Едва в края на пролетта или началото на лятото могат да се засадят в открити лехи.
Плодове - Консумират се недоразвитите цветни пъпки на Каперса, когато са още твърди, неразтворени и имат тъмнозелен цвят. Те са с кръгла, леко сплесната и заострена от едната страна форма, достигащи дължина до 1 см. Вкусът им е много характерен, напомнящ средиземноморска екзотика, леко лют, притежават неустоим аромат, подобен на синап.
Брой семена в 1 грам - Съдържат се от 90 до около 100 броя семена на Каперси в 1 грам.
Разфасовка: 0,75 гр.