МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на италиански Пащърнак на Франчи от Севън Сийдс

Семена на италиански Пащърнак на Франчи от Севън Сийдс
Семена на италиански Пащърнак на Франчи от Севън Сийдс
2.40 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S000952

Опции

Купи

Кореноплодните зеленчуци са сред най-полезните и вкусни храни, които допринасят за разнообразие, аромат и вкус в здравословното меню. Един от най-интересните кореноплодни зеленчуци, които все още са малко популярни в нашата страна е Пащърнакът. Формата на този кореноплод наподобява морков. Вкусът и ароматът на Пащърнакът са съвсем различни и уникални. Сред най-големите предимства на този зеленчук е изобилието от ценни витамини и минерали, които са жизненоважни за човешкото здраве, например Витамин В3, фолиева киселина и много други.

Пащърнакът се засява от семена и в „Севън Сийдс“ ООД сме се погрижили да ви предложим висококачествени семена на зеленчука, които може да засеете следвайки указанията на опаковката. Зеленчукът е двугодишно тревисто растения. В някои райони на България се среща и див Пащърнак. 

Пащърнакът се отглежда лесно, защото растенията не са претенциозни откъм условия. Издържа на ниски температури по нашите ширини. 
Най-подходящият период за засяване на семената е при достигане на температура на почвата от минимум 10С градуса. Обикновено засяването се извършва в периода Февруари – Май в зависимост от условията и предпочитаното време за добив. 

Пащърнакът се засява директно на открито на предназначения терен за отглеждане. Не  е нужно да се пикира и разсажда. Затова изберете внимателно мястото за растеж на този уникален кореноплоден зеленчук, за да получите богат добив. 

Пащърнакът вирее най-добре на полусянка. Нуждае се от редовно поливане, но трябва да се избягва преполиване. Предпочита плитки почви. Засяването на семената се случва чрез заравянето им в почвата по схема 15 / 30 см, редово. Вегетационният период продължава около 100 – 120 дни. Това означава, че реколтата от Пащърнак се изважда в периода Юни – Септември в зависимост от датата на засяване на семената. Очаквайте покълването след около 2 – 3 седмици от засяване в зависимост от влажността и топлината в почвата. 

Обгрижването на растенията изисква същите грижи както морковите. Препоръчва се да се внимава да не се допуска засушаване, защото може да влоши качеството на кореноплодите. Плевенето и наторяването също следват стандартните стъпки както обгрижването на други кореноплодни зеленчуци. 

Какви зеленчуци да очаквате при отглеждане на семена от италианси пащърнак?

Както споменахме, Пащърнакът е кореноплод и по форма наподобява своя родственик, моркова. Кореноплодите на интересния зеленчук са с бял цвят. За разлика от моркова, Пащърнакът образува по-дебели кореноплоди. Средната дължина е около 20 – 15 см. На вкус Пащърнакът е леко сладникав, с много приятен и ненатрапчив аромат. 

Кореноплодният зеленчук е ценен източник на жизненоважни витамини и минерали. Съдържа фибри, които също действат благоприятно върху здравето на човек, особено на храносмилателната система. Изобилието от полезни вещества печели популярност на Пащърнака в пълноценното меню на хора страдащи от диабет, бъбречни заболявания и анемии. Много често се препоръчва за консумиране по време на бременност, защото съдържа ценната фолиева киселина. В кулинарията Пащърнакът се използва като подправка, основна съставка или билка. Съчетава се отлично с други зеленчуци и продукти. Известен е със своето прочистващо и диуретично действие.

Съдържа големи количества калий, който действа съдоразширяващо и подобрява функцията на кръвоносната система. 
Най-популярните ястия от Пащърнак включват салати, супи, предястия, основни специалитети, сосове и т. н. Ястията от Пащърнак са любими на малки и големи. Често се препоръчва като храна за захранване на бебета във формата на пюре. 

Разфасовка – 5 гр. семена на пащърнак италиански се сдържат в опаковка

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли, Август, Септември
Цвят на плода/цветаБял
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението10 - 40 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив