Семена на италиански Пащърнак на Франчи от Севън Сийдс
- НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
- Код: S000952
Опции
Кореноплодните зеленчуци са сред най-полезните и вкусни храни, които допринасят за разнообразие, аромат и вкус в здравословното меню. Един от най-интересните кореноплодни зеленчуци, които все още са малко популярни в нашата страна е Пащърнакът. Формата на този кореноплод наподобява морков. Вкусът и ароматът на Пащърнакът са съвсем различни и уникални. Сред най-големите предимства на този зеленчук е изобилието от ценни витамини и минерали, които са жизненоважни за човешкото здраве, например Витамин В3, фолиева киселина и много други.
Пащърнакът се засява от семена и в „Севън Сийдс“ ООД сме се погрижили да ви предложим висококачествени семена на зеленчука, които може да засеете следвайки указанията на опаковката. Зеленчукът е двугодишно тревисто растения. В някои райони на България се среща и див Пащърнак.
Пащърнакът се отглежда лесно, защото растенията не са претенциозни откъм условия. Издържа на ниски температури по нашите ширини.
Най-подходящият период за засяване на семената е при достигане на температура на почвата от минимум 10С градуса. Обикновено засяването се извършва в периода Февруари – Май в зависимост от условията и предпочитаното време за добив.
Пащърнакът се засява директно на открито на предназначения терен за отглеждане. Не е нужно да се пикира и разсажда. Затова изберете внимателно мястото за растеж на този уникален кореноплоден зеленчук, за да получите богат добив.
Пащърнакът вирее най-добре на полусянка. Нуждае се от редовно поливане, но трябва да се избягва преполиване. Предпочита плитки почви. Засяването на семената се случва чрез заравянето им в почвата по схема 15 / 30 см, редово. Вегетационният период продължава около 100 – 120 дни. Това означава, че реколтата от Пащърнак се изважда в периода Юни – Септември в зависимост от датата на засяване на семената. Очаквайте покълването след около 2 – 3 седмици от засяване в зависимост от влажността и топлината в почвата.
Обгрижването на растенията изисква същите грижи както морковите. Препоръчва се да се внимава да не се допуска засушаване, защото може да влоши качеството на кореноплодите. Плевенето и наторяването също следват стандартните стъпки както обгрижването на други кореноплодни зеленчуци.
Какви зеленчуци да очаквате при отглеждане на семена от италианси пащърнак?
Както споменахме, Пащърнакът е кореноплод и по форма наподобява своя родственик, моркова. Кореноплодите на интересния зеленчук са с бял цвят. За разлика от моркова, Пащърнакът образува по-дебели кореноплоди. Средната дължина е около 20 – 15 см. На вкус Пащърнакът е леко сладникав, с много приятен и ненатрапчив аромат.
Кореноплодният зеленчук е ценен източник на жизненоважни витамини и минерали. Съдържа фибри, които също действат благоприятно върху здравето на човек, особено на храносмилателната система. Изобилието от полезни вещества печели популярност на Пащърнака в пълноценното меню на хора страдащи от диабет, бъбречни заболявания и анемии. Много често се препоръчва за консумиране по време на бременност, защото съдържа ценната фолиева киселина. В кулинарията Пащърнакът се използва като подправка, основна съставка или билка. Съчетава се отлично с други зеленчуци и продукти. Известен е със своето прочистващо и диуретично действие.
Съдържа големи количества калий, който действа съдоразширяващо и подобрява функцията на кръвоносната система.
Най-популярните ястия от Пащърнак включват салати, супи, предястия, основни специалитети, сосове и т. н. Ястията от Пащърнак са любими на малки и големи. Често се препоръчва като храна за захранване на бебета във формата на пюре.
Разфасовка – 5 гр. семена на пащърнак италиански се сдържат в опаковка
Семена | |
Кога се засява | Февруари, Март, Април, Май |
Особености на растението | Директни сортове |
Цъфтеж/Беритба | Юни, Юли, Август, Септември |
Цвят на плода/цвета | Бял |
Начин на засяване | Директна сеитба |
Дълговечност | Едногодишно растение |
Място на отглеждане | Отглеждане на открито |
Необходимост от опора | Отглеждане без конструкция |
Нужда от поливане | Умерено поливане |
Необходимост от светлина | Светлолюбив вид |
Зимоустойчивост | Незимоустойчиво растение |
Височина на растението | 10 - 40 см |
Предназначение на плода/цвета | Прясна консумация, Консервиране |