МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на късното главесто бяло зеле Балкан

Семена на късното главесто бяло зеле Балкан - Зеле семена с отлична цена: 1.20 лв.
Няма наличност
Семена на късното главесто бяло зеле Балкан
1.79 лв.
  • НАЛИЧЕН: Няма наличност
  • Код: VSG0024

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: 5 гр. (около 1000 – 1250 бр. семена)
  • Норма за сеитба: Между 50 - 60 гр. на декар.
  • Реколта: Около 5 - 7 тона.
  • Период на сеитба: Май - Юни за късно производство.
  • Период на разсаждане: Месеците: Юни - Юли.
  • Схема на отглеждане: Семена на бяло зеле Балкан можете да засявате за средно-ранно и късно производство. Отглеждането е на открито чрез предварително приготвен разсад. Подходящи схеми на отглеждане са: 40Х60 см или 60/30-40 см.Зеле Балкан е отличен избор за прясна консумация и много подходящ сорт за консервиране. 
  • Вегетация: 120 - 130 дни; При късно производство плодоноси: Юни - Октомври.
  • Характеристики на плода: Късното бяло главесто зеле Балкан има средно едра и много компактна приповдигната розетка. Зелките се оформят между 3,5 - 5 кг и имат кръгла форма. Плътни са и имат крехка и много нежна консистенция. По-устойчив на мана, ниска влажност (на въздуха) и по-високите температури (най-добре се развива при температура 17 - 22 градуса по Целзий). Устойчив на пероноспора. Едрите зелки издържат на съхранение и са за свежа консумация, но и могат да се консервират.

На вниманието Ви онлайн магазин semenata.bg представя сортови семена на зеле Балкан, който заедно с бяло главесто зеле Кьосе 17 са може би най-популярните късни сортове традиционни за отглеждане в България. Както вече знаете, този сорт е основно за късно производство, но може да се засяват семената му и за средноранно. 

Любопитно е, че зелето е култивирано от диво листно зеле, което е растяло в Средиземноморския район и на територията на западна Европа в древни времена. В Древна Гърция зелето е било използвано както за храна, така и за лекуване на кожни проблеми.

Сортът късно зеле Балкан има средно голяма приповдигната, но компактна розетка. Зелката  е с тегло около 4,5 кг, кръгла и плътна, има крехка и нежна консистенция, с изправено чело над розетката. Има добър вид за търговия. Листата на зелето са тревистозелени и набраздени. 

Късно зеле Балкан е сорт, който е устойчив на мана и пероноспора, характеризира се и с това, че понася високи температури и ниска влажност на въздуха. Може да се съхранява дълго време след като реколтата е прибрана, дори и след Коледа.
Семената се засяват през месеците май – юни, за северните райони в България се препоръчва това да бъде в началото на месец юни. Разсаждането става около месец по-късно. При разсаждане част от корените и част от листата се отрязват.

Отделните растения на зеле Балкан е добре да бъдат от 40 до 60 см разстояние едно от друго. Може да се отглеждат и двустранно на по-широки междуредия. Глинесто-песъчлива почва с неутрална реакция е идеално условие за отглеждане на този сорт. Не ви препоръчваме да засаждате зелето на кисели почви. Растенията се повлияват много добре от наторяване с подходящи торове за зеленчуци. Зелето не понася засушаване, затова препоръчваме да се полива често (поне веднъж на три дни).

Семена на късно зеле Балкан може да се засяват и като втора култура след ранни пролетни култури като грах, картофи, лук, чесън и др. Вегетационният период за късното главесто зеле е около 130 до 140 дни.
Реколтата от сорт Балкан през октомври и ноември е готова за прибиране, преди да настъпят есенните студове. Зелките е възможно да измръзнат и да се влоши качеството на продукцията при температури около минус 5 градуса по Целзий.

Зелето е изключително полезно, понеже съдържа разнообразие от витамини от групи А, В, С и Р, аминокиселини, макро- и микроелементи като магнезий, калций, калий, фосфор, манган, а дори превъзхожда лимоните по съдържание на витамин С. Така че, освен като храна, зелето намира широко приложение и в народната медицина. 

Този късен сорт е идеален както за консумация в суров вид, така и за приготвяне на разнообразни ястия и съответно за туршия. Всеизвестно е как зелевият сок от киселото зеле е идеалния типично български начин за борба с махмурлука. 

Семена
Кога се засяваЯнуари, Февруари, Март, Април, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаМай, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив