МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на дърво Ягодово (арбутус или кумарка) - Arbutus unedo представени от Севън сийдс ООД

Семена от Ягодово дърво Севън сийдс ООД
Няма наличност
Семена на дърво Ягодово (арбутус или кумарка) - Arbutus unedo представени от Севън сийдс ООД
4.39 лв.
  • НАЛИЧЕН: Няма наличност
  • Код: SB0P281

Опции

Купи

Харесва ли ви идеята за малко атрактивно плодно дърво, което може да си отглеждате вкъщи без много усилия? Ако отговорът ви е „Да“, то в „Севън Сийдс“ ООД имаме екзотично и неустоимо предложение за вас – семена за Арбутус (Arbutus unedo). Може би това име не ви е познато, а сте чували названия, като Ягодово Дърво, Ябълково Дърво или Кумарка? Всички те се отнасят за екзотичното дърво, чиито малки червени плодове по външен вид приличат на ягоди. Ягодовото Дърво се среща диворастящо в природата в различни краища на света с по-топъл климат. По нашите ширини растението не е студоустойчиво и се отглежда предимно като екзотична декорация в дома или офиса. 

В естествения си хабитат, Арбутус е многогодишно дърво, което достига на височина до завидните 10 м. В България, Ягодовото Дърво обикновено расте най-много до около 3 м. Листата му са тъмно зелени и лъскави, което допълва красотата на растението. 

Тъй като Ягодовото Дърво се отглежда като интериорно растения, засяването на семената може да направите когато решите, дори още сега. Заровете семената на около 1 см дълбочина и поддържайте почвата влажна. Покълването отнема сравнително дълго време. Най-рано очаквайте да видите появата на младите растения около 2 седмици след сеитба, но в някои случаи може да отнеме и 7 седмици. Растенията не са претенциозни откъм почва. Най-добри резултати ще получите ако засеете семената върху богата на хумус почва. 

Поливайте растенията умерено и редовно. Избягвайте както перполиване, така и засушаване. Подхранвайте Арбутус с био торове, които ще стимулират растежа и ще подобрят реколтата от екзотичните плодове. 
Нуждите от светлина на Ягодовото Дърво са подобни на условията, в които расте в природата, а именно, повече слънце. След преминаване на сезонът на сланите не се колебайте да изкарате Арбутус на открито. Периодът на цъфтеж на

Ягодовото Дърво продължава от Октомври до Май. Има няколко интересни факта свързани с този етап на развитие на растението. То плододава и цъфти едновременно. Цветовете са хермафродитни и се самоопрашват, което означава, че ще получите реколта от плодове дори и да не отглеждате повече от едно Ягодово Дърво. Цветовете са с форма на камбанки и бял до бледо жълт цвят. Имат приятен аромат. 

Най-атрактивната част от Ягодовото Дърво са неговите плодове. Арбутус ще ви дари с реколта от малки кръгли плодчета с размер около 2 – 3 см, обагрени в ярко оранжев – червен цвят. Най-вкусна е вътрешната част на плодовете, която е месеста и ароматна. Цветът й е жълт, а вкуса напомня на манго или праскова. Червената кора на плодчетата на Ягодовото Дърво също е ядлива, но вкусът й не е приятен. 

Плодовете на Ягодовото Дърво са най-подходящи за консумиране в прясно състояние. Използват се за плодови салати и пюрета, както и за декорация на десерти, сладкиши, торти и специалитети. От плодчетата се прави и много вкусен конфитюр и сладка. 

Арбутус съдържа ценни вещества и в кората и листата. Цялата надземна част на растението изобилства от танин и етилов галат, които са ценни суровини с приложение в медицината и козметиката. 

Преди първите слани трябва да приберете Ягодовото Дърво на топло и защитено място.

Интересно ли ви е да отгледате реколта от екзотични плодове? Набавете си семена и действайте още сега.  

Разфасовка / брой семена: 100 мг семена на ягодово дърво

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив