МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на домати за салата Калина F1 страхотен български сорт

Семена на домати за салата Калина F1 страхотен български сорт - Домати семена с отлична цена: 2.10 лв.
Семена на домати за салата Калина F1 страхотен български сорт
3.00 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: VSG0254

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: 50 бр. семена, 250 бр. семена, 1000 бр. семена
  • Норма за сеитба: От 15 до 20 грама на един декар.
  • Реколта: От 10 до 12 тона на декар.
  • Период на сеитба: Месеците март и април.
  • Период на разсаждане: Месеците май и юни. (разсадът е готов за около 60 дни)
  • Схема на отглеждане: Колово, едностъблено при разстояния 80/40 см. Домата за салати може да отглеждате на 8-9 чепки без да му прекършвате върха или да го прекършите на 4-5 чепки, като оставите по 6 - 8 цвята на чепка.
  • Вегетация: 120 дни.
  • Характеристики на плода: Салатният домат Калина F1 образува кръли и леко сплеснати плодове, гладки със средно тегло около 150 - 200 гр. Апетитно червени на цвят, твърди и непукливи, нямат зелен пръстен. Много нежна и месеста консистенция със страхотен вкус и приятен апетитен аромат. Силно издръжливи на съхранение - до 1 - 2 седмици след откъсване. Много добра търговска визия.

Онлайн магазин градински semenata.bg представя на всички заинтересовани градинари и на любителите на българското зеленчукопроизводство средно ранозреещият сорт домати за салата Калина F1.  Този сорт български домати се отглеждат предимно на колове, едностъблено.

Гледането им с помощта на колови конструкции е наложително, поради факта, че стеблата на този сорт домати растат нависоко. А оставянето на няколко от съцветията им спомага за качественото изхранване на плодовете.

Хибридният сорт за салати е доста интензивно търсен заради устойчивите си свойства. Много от болестите, нападащи доматите, избягват сорт Калина F1. Огромен и важен плюс за всички, които обичат естествените и биологично чисти зеленчуци. Благодарение на устойчивостта на сорта, няма да Ви се налага да пръскате доматите с химия. Салатният сорт е устойчив на вертицилиум, тютюнева мозайка, фузариум, толерантен на нематода. 

Другото качествено и положително при избора на този сорт домат за салата е, че съхранението му е лесно и продължително (до 2 седмици). Така запазвате доматите в красивия им и качествен вид. Добър довод за зеленчукопроизводителите и хората, занимаващи се с търговия, свързана със зеленчуци и с износа им в чужбина, е издръжливостта на доматите. Те могат да бъдат транспортирани на далеч точно поради тази причина.

 Сеенето на семената за средно-ранното им производство става в границите на месец март и април.

Разсадите се изкарват на постоянното им място през месеците май и юни. Когато поставяте разсадите, от ред до ред оставете около 80 сантиметра дистанция, между растенията, поникнали от семената пък оставете около 40 сантиметра.

Както споменахме, доматите сорт Калина F1 за салати се гледат посредством поставяне на колове, за които се закрепват стъблата на растенията. Трябва да имате предвид, че поливането на зеленчука също е важно и както повечето култури трябва да се полива редовно и умерено.

Вегетационният период на домати сорт  Калина F1 е около 60-70 дни. Готовите червени домати може да съберете от юли месец до септември. Нямат зелени пръстени, но може да разберете, че вече са готови за бране, когато са достатъчно червени и твърди.

Ако искате да отгледате оранжерийни домати за салата Калина F1, може да засеете семената през декември месец, от 18-ти до 20-ти и това трябва да стане задължително в отопляема оранжерия, реколта ще получите май месец, още в началото на май. Ако сеете в началото на януари от 5-ти до 7-ми, тогава не е нужна отопляема оранжерия, просто трябва да е двойно подсигурена с фолио. Тогава ще се радвате на домати след средата на месец май.

Семена
Кога се засяваЯнуари, Февруари
Особености на растениетоХибридни сортове
Цъфтеж/БеритбаМай, Юни
Цвят на плода/цветаЧервен цвят
Начин на засяванеОтглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане на конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растениетоИндетерминантен вид (високорастящ при домати)
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране
Устойчивост на болестиФузариум, Вертицилиум, Тютюнева мозайка, Нематода

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив