МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на домати Рила F1 (Rila F1) - един от водещите ранни сортове

Семена на български ранни сортове домати Рила F1 - Домати семена с отлична цена: 2.10 лв.
Семена на домати Рила F1 (Rila F1) - един от водещите ранни сортове
3.00 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: VSG0272

Опции

Купи

Хибридният сорт домати Рила F1 на Геосемселект предлаган от Севън сийдс ООД притежава едно от най-важните качества за отлична реколта, а именно, голяма устойчивост на заболявания. Този български хибриден сорт червени домати се отглежда предимно като средно ранен. Подходящ е за засяване и отглеждане в парници и оранжерии от израелски полиетилен за оранжерия и парник, както и за полско отглеждане на открито.

Растенията на домат Рила F1 са индетерминантни. Това означава, че растежът им продължава през целия сезон. Индетерминантните сортове домати се отглеждат най-успешно на конструкции или на колчета, защото мощната им структура има нужда от допълнителна опора (бамбукови колове за домати например).

Семената на Рила F1 се засяват на топло и закрито за създаването на разсад, тъй като растенията не са студоустойчиви. Сортът често се отглежда като средно ранен затова най-подходящото време за стартиране на разсада е март - април. При желание за по-ранна реколта семената може да се засеят и по-рано. Пикирането на растенията обикновено се случва в началото на лятото. Рила F1 плододава през цялото лято до септември.

От какво се нуждаят растенията? 

Осигурете достатъчно място за развитие на растенията на хибридния сорт домат. Схемата за засаждане на редове, които остстоят на поне 80 см един от друг е много успешна. Препоръчва се да осигурите поне 35 см между отделните доматени растения.

Доматите са много светлолюбиви и топлолюбиви. Това не случайно е така, защото именно тези условия са типични за родината им – Южна Америка. Освен обилна светлина, растенията трябва да получават и редовно поливане и подхранване с подходящи торове за домати и зеленчуци. Разгледайте селекцията ни от качествени торове, за да откриете кой продукт ще ви послужи най-добре за предстоящия градински сезон. Вегетационният период продължава около 60 - 80 дни.

Реколтата от Рила F1 се състои от средно големи гладки и лъскави червени домати. На големина достигат средно около 200 грама, което ги поставя в категорията на едри плодове. Вкусът им е сочен и приятно кисело - сладък. Формата им е обла. Цветът на доматите при достигане на зрялост е ярко червен. Притежават много добра твърдост, благодарение на която запазват вида и качествата си и при транспортиране. Сортът е популярен сред търговци на плодове и зеленчуци и производители на консерви.

Най-голямото предимство на българският хибриден сорт червен домат Рила F1 е неговата резистентност на редица болести, като фузариум, тютюнева мозайка, нематода,  вертицилиум и други. Здравите растения имат възможност да се развият до пълния си потенциал и да осигурят завидна реколта от червени домати.

Очакваният добив при подходящи условия достига около 10-12 тона от един декар. Устойчивостта на заболявания благоприятства за повишаване на добивите от декар на качествени домати. Производителите оценят и намалените разходи за използване на препарати за третиране на болести в сравнение с други сортове.

В един грам хибриден сорт Рила F1 се съдържат около 300 броя семена. Количеството нужно за засаждане на 1 декар площ с разсад е около 15-20 грама семена на декар.

Доматите на Рила F1 имат прекрасни вкусови качества за консумиране свежи в салати, супи, паста, ястия и т.н. Използват се и в консервната промишленост за производство на сосове, консервирани домати, доматено пюре и т.н. Доматите съдържат високи нива на витамин С, А и др и имат редица предимства при консумирането им като част от вкусна и здравословна диета.

Разфасовка: 0,5 гр. (около 150 бр. семена на домат Рила F1), 250 бр. семена, 1000 бр. семена и 2500 бр. семена.

Норма за сеитба: От 15 до 20 грама семе за един декар (разсадно).

Реколта: От българските домати Рила F1 може да очаквате около 10 - 12 тона плод от един дка.

Период на сеитба: През март и април.

Период на разсаждане: През май и юни.

Схема на отглеждане: 80/35-40 см колово в оранжерия или на открито, едностъблено на 6 до 8 чепки, всяко от които е с 6 - 8 цвята.

Вегетация: 60-80 дни.

Семена
Кога се засяваМарт, Април
Особености на растениетоХибридни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮли, Август, Септември
Цвят на плода/цветаЧервен цвят
Начин на засяванеОтглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане на конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растениетоИндетерминантен вид (високорастящ при домати)
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация
Устойчивост на болестиФузариум, Вертицилиум, Тютюнева мозайка, Нематода

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив