МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на домати Идеал - автентичен български домат с вкус и добив

Семена на домати Червен Идеал - от Опал Зи - Домати семена с отлична цена: 1.20 лв.
Семена на домати Идеал - автентичен български домат с вкус и добив
1.79 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: OPAL021

Опции

Купи

Името на Домати Идеал говори само за себе си. Търсите ли вкусен, сочен, сладък и много ароматен сорт червени домати? Домати Идеал е традиционен сорт за българския пазар.
Сортът е широко разпространен сред земеделците произвеждащи домати. Отглежда се за средно ранен добив. Растенията са индетерминантни, което подсказва и какви са методите им за отглеждане, а именно на конструкции или колово,

препоръчва се предварително подготвяне на разсад. Тук е мястото да отбележим, че тези Домати Идеал могат да се засеят и директно на местата за отглеждане, без да е нунжно приготвянето на разсад.

Кога се засяват семена на домати Идеал?

В зависимост от предпочитанията, избраните място и методи за отглеждане периодът, в който можете да засеете семената е много голям – от края на Януари до началото на Май. Най-важно е да се осигури достатъчно топлина за растенията, защото доматите не понасят ниските температури. 

Ако се ориентирате към създаване на разсад, засейте сортовите семена на Домати Идеал още през Януари и обгрижвайте младите растения докато температурите навън не се покачат стабилно. 

При засаждане на разсада се прилага колово отглеждане или на конструкции. Директната сеитба се случва много по-късно през годината – в началото на Май. При този метод семената се засяват директно в почвата на мястото отредено за растеж. Сред предимствата на този метод е пропускането на стъпката за приготвяне на разсад. 

Семената покълват за около 14 – 18 дни в зависимост от температурата на почвата. Оптималните условия изискват поне 18 – 20 С градуса.
Ефективна схема за засаждане, с която се осигурява оптимално разстояние между доматените растения е около 35 см между всяко и 80 см дистанция между отделен ред.

Вегетационният период на Домати Идеал е около 110 – 120 дни. Сортът е високодобивен и се слави с много големи качества на плодовете. Вкусът на Домати Идеал е превъзходен за консумация в свежо състояние на салати и т. н. 

Доматите са със средна големина около 180 – 250 грама. В ботаническа зрялост кръглите плодове придобиват наситено оранжево-червен цвят. Формата им е обла, със слабо ръбеста повърхност. Плодовете са многокамерни. Освен сочни, сладки и много ароматни, Домати Идеал имат и много добра твърдост, което позволява по-лесното им транспортиране и по-продължително съхранение.

Идеал домати се използват и за производството на консерви, сокове, доматено пюре и други.

В един грам семена се съдържат около 250 – 350 броя. Нормите за сеитба се различават в зависимост от избрания метод за засяване. Ако подготвяте предварително разсад ще са ви нужни около 25 – 30 грама семена за 1 декар. При директна сеитба ще е нужно по-голямо количество. Нужно е да си набавите поне 100 – 150 грама семена за засяване на 1 декар.

Какво трябва да имате предвид при отглеждането на Домати Идеал?

Осигурете редовно поливане и наторяване на растенията, за да растат мощни и устойчиви. Сортът е сред най-старите на българския пазар. Отглеждането му изисква третиране срещу различни заболявания и вредители, за да се гарантира качеството и количеството на реколтата.

Имате ли опит в отглеждането на класическия сорт Червени Домат Идеал? Набавете си семена от нас сега.

Разфасовка: 1 гр. и 50 гр. семена на домати червени може да поръчате в каталога на Севън сийдс ООД

Семена
Кога се засяваАприл, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮли, Август
Цвят на плода/цветаЧервен цвят
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане на конструкция, Отглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растениетоДетерминантен вид (нискорастящ при домати)
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив