МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на дискове от босилек с апетитни зелени листа

Семена на дискове от босилек с апетитни зелени листа - Босилек семена с отлична цена: 2.00 лв.
Семена на дискове от босилек с апетитни зелени листа

Опции

Купи
 • Цъфтеж: Дребни цветчета в бяло или бледолилаво, цъфтящи от юни до септември.
 • Височина: От 20 до 60 сантиметра.
 • Осветеност на терена: На целодневно слънчеви площи.
 • Почвени условия: Богата на хранителни вещества и влага почва, която е дренирана.
 • Устойчивост на ниски температури: Вирее само при топло време. Не е зимоустойчива.
 • Дълговечност: От рода на едногодишните.
 • Подходящо място: На слънце в градината или в съдове у дома.
 • Период на сеитба: На закрито през цялата година, а навън от средата на март.
 • Дълбочина на сеитба: Засяват се съвсем плитко. Затрупват се с фин почвен слой отгоре и се притиска с ръка. Полейте обилно с вода.
 • Схема на отглеждане: Пакетчето съдържа един диск със семена с размер 10 см, който се засява в съд с 15 см диаметър.
 • Период за покълване: От 14 до 21 дни
 • Необходимост от поливане: Полива се внимателно без да се преполива.
 • Подходящи торове: Торете с тор за подправки.

Онлайн магазин semenata.bg предлага в богатия си каталог и семена на дискове на босилек, които са на разположение на нашите клиенти за онлайн поръчка и за поръчка по телефона.

Семената на подправката Босилек са прикрепени с помощта на специална технология фабрично към хартиените дискове и се сеят изключително лесно, бързо и удобно от всеки градинар.

Дисковете със семена на Босилек са с диаметър от 10 сантиметра и трябва да се засяват в съдове с размери от поне 15 сантиметра. Навън разстоянието от диск до диск при засяване трябва да е около 5 сантиметра.

Босилека може да засеете в подходящи съдове у дома си, така, че подправката да е винаги под ръка за вашата кухня. В двора, градината или на друго място на открито също можете да използвате дисковете от хартия, за да фиксирате например аранжировката в билквата градина до другите подправки.

Предварително дренирайте добре и подравнете почвата, а след посяването на семената на дисковете с Босилек в нея, засипете с тънък слой почва до около половин сантиметър, притиснете го леко и полейте обилно. До покълването на семената е необходимо да поддържате винаги влажно, но не и преполято.

В периода на покълване, почвата трябва да е умерено влажна, без да се оставя суха и без да е прекалено напоена с вода, за да се предотврати гниенето на семенцата в този период. И да се подпомогне оптималното им развитие през всички фази.

У дома семената на дискове с босилек се сеят успешно през цялата година в специално подбрани подходящи за целта съдове. На открито босилекът се сее от средата на месец март при подходяща температура и отминаването на сланите. Може и да посеете семенца от босилек в съдове на закрито в периода на месец януари и месец февруари, а готовите вече разсади да разсадите през месец март.

Ако сеете босилек на открито по дворове или градини, трябва да положите специални грижи да предпазите ценните насаждения от основния му враг – голият охлюв. При отглеждането му у дома, босилекът е застрашен най-вече от "напаст", каквато представляват за подправката белокрилките и листните въшки.

При адекватни грижи, тази ароматна билка израства от 20 до 60 сантиметра и има изобилна и ароматична листна маса, високо ценена в кулинарията. Използва се при направата на ред салати, сос от всякакъв тип и основни храни. Популярни са най-вече от средиземноморието рецепти, които напоследък все повече навлизат и у нас. Родината на подправката босилек обаче е  Азиатският континент, от където още в древни времена е пренесена в Европа, а днес се използва широко по цял свят.

Освен в свежо състояние, босилек може да използвате успешно и след като го изсушите. За целта стръковете се свързват в китка, а китката се оставя на сухи места с добро проветрение. Когато изсъхнат, листата се изронват и се държат в стъклени съдове или торбички от хартия, а след това се използват около 12 месеца, без да загубят аромата и ценните си качества.

Семена
Кога се засяваЯнуари, Февруари, Март, Април, Май, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември, Декември
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЯнуари, Февруари, Март, Април, Май, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември, Декември
Цвят на плода/цветаБял, Зелен, Лилав, Розов
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране, За изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив