МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена от Джоджен за саксия и сандъче с наситен характерен аромат - Mentha spicata

Семена на ароматен Джоджен - Джоджен семена с отлична цена: 1.50 лв.
Няма наличност
Семена от Джоджен за саксия и сандъче с наситен характерен аромат - Mentha spicata

Опции

Купи

Търсите ли семена за подправки, които може да отглеждате на практика навсякъде, дори в градини и балкони със северно изложение и по-малко слънчеви часове? Джодженът (Джоджън) е сред най-лесните за отглеждане растения, от които ще получите продължителен добив от свежи листа с полъх на мента. Латинското название на Джоджен е „Mentha spicata“ и принадлежи към сем. Lamiaceae. Растението е тревисто, ароматно, студоустойчиво и многогодишно по нашите ширини. По своите характеристики и облик, Джодженът силно наподобява една друга известна подправка – Ментата. В много рецепти двете подправки се използват взаимозаменяемо. 

Джодженът често се среща диворастящ предимно по сенчести терени под дърветата в подножията на планините. Ако искате да отглеждате собствена реколта от растението – подправка от „Севън Сийдс“ ООД ви предлагаме семена за Джоджен за вашата градина. Растението е изключително лесно за отглеждане благодарение на своята непретенциозност към условията, устойчивост на промени в климата и бърз растеж. Най-важното условие за успешното култивиране на Джоджен е да не забравяте да го поливате. 

Растенията лесно се отглеждат както в градината, така и в кашпи и сандъчета на терасата. Джоджена достига до около 50 см на височина. Структурата му се състои от прави стъбла, по които са разположени продълговати малки зелени листа с назъбени краища. Най-ценната част от растението е цялата надземна част, особено листата, филизите и цветовете. Коренището на Джоджена е разположено и се размножава хоризонтално чрез появата на нови разклонения всяка година. 

Кога се засяват семената на Джоджена?

Най-подходящото време за директна сеитба на семената на този вид растение – подправка е след отминаването на периода на слани. Семената се заравят на дълбочина не повече от 1 см и се покриват с тънък слой пръст. Ако искате да получите по-ранна реколта, направете разсад от семената като ги засеете още през Март на закрито. 

Разсаждането на младите растения се планира за края на Април. Съобразете се със схемата за разстояние от около 30 – 40 см между редовете ако отглеждате растенията редово и около 20 см между всяко насаждение, за да получите оптимални резултати. Семената покълват за около 2 – 3 седмици в зависимост от външните температури.

Джодженът вирее на полусянка, но се развива най-добре на слънчеви терени. Засейте семената в добре дренирани почви богати на хранителни вещества. Желателно е да променяте мястото за отглеждане на Джоджен на няколко години. 

Редовното поливане е сред най-важните фактори за успешното отглеждане на растенията. Джодженът е влаголюбив и се нуждае от редовно умерено поливане особено в периода на интензивен растеж. Растенията не понасят дълги периоди на засушавания и нередовното поливане се отразява зле на устойчивостта им и на качеството на реколтата. 

Откъм наторяване, градинарите препоръчват да подхраните почвата преди засяването на Джоджен. Използват се органични торове или органо-минерални, които са предназначени за този тип растения. Разгледайте нашата селекция от качествени торове, за да изберете най-подходящия. 

Цъфтежният период на Джоджен продължава от края на лятото до късна есен. 

Джоджен се използва като подправка в кулинарията и като билка в билколечението за облекчаване на проблеми с храносмилането, тонизиране и други. Консумира се в свежо състояние или сушен. Използва се за подправяне на специалитети с месо, бобови култури, зеленчукови ястия, салати, ориз и много други.

Разфасовка: 0,1 гр. сортови семена на Джоджен се съдържат в опаковката, която може да поръчате онлайн в каталогът с подправки качествени на Севън сийдс ООД.

Семена
Кога се засяваМарт, Април
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаАвгуст, Септември, Октомври
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението10 - 40 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране, За изсушаване, Декорация

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив