МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена от Луфа (Luffa cylindrica) - естесвена гъба за баня

Семена на Луфа - Luffa cylindrica - Луфа семена с отлична цена: 1.50 лв.
Семена на Луфа - Luffa cylindrica - Луфа семена с отлична цена: 1.50 лв.
Семена на Луфа - Luffa cylindrica - Луфа семена с отлична цена: 1.50 лв.
Семена на Луфа - Luffa cylindrica - Луфа семена с отлична цена: 1.50 лв.
Семена от Луфа (Luffa cylindrica) - естесвена гъба за баня

Опции

Купи

Познавате ли качествата на природната гъба за баня, Луфа? От Севън Сийдс ООД се радваме да ви представим това екзотично растение, което може да отглеждате и в собствената си градина от семена. Луфата е позната с различни имена - Luffa aegyptiaca, Smooth Luffa, Gourd Luffa, Egyptian Luffa, Гладка Луфа, Vegetable Sponge Guard, Luffa Cylindrica и други. Растението ражда плодове, които на външен вид наподобяват познатите ни тиквички. Всъщност, Луфа принадлежи точно към семейство Тиквови (Cucurbitaceae).

Вегетационният период на Луфите е сравнително дълъг, затова се препоръчва да подготвите разсад от сортовите семена. Растенията са пълзящи едногодишни и достигат дължина над 2 метра. Препоръчва се да се отглеждат на конструкции, които да осигурят опора на Луфата да расте на високо вместо да се разстила по земята. По този начин се намаляват рисковете от заболявания на растенията. 

Как да подготвим разсад за Luffa Cylindrica?

Семената се засяват през пролетта на топло и защитено място в предварително подготвени саксийки със субстрат. Месец Април е най-подходящият за стартиране на разсада. След около 30 дни младите растения ще са готови за засаждане на открито, когато температурите навън са по-високи. Семената на Луфа са овални с яйцевидна форма и гладка повърхност. Покълват бързо. Може да очаквате появата на първите растения след около седем дни от засяване. 
Интересен факт при подготовката на разсад е, че се препоръчва да засеете 6 -7 броя в една саксийка. През месец Май засадете растенията на избраните места като следвате схемата 150 х 100 см. 

От какви условия се нуждае Луфа, за да получите богата качествена реколта?

Луфа се развива най-добре на слънчеви места. Засадете растенията в плодородни почви, добре аерирани глинесто-песъчливи. Луфа има нужда от редовно поливане. Избягвайте както засушаване на растенията, така и преполиване.

Желателно е да осигурите редовно подхранване на Луфата с органични или торове с доказано качество. Ако търсите подобни продукти, при нас ще откриете голямо разнообразие от подходящи торове за всякакви култури за вашата градина. 
Естествената гъба за баня може да се отглежда дори на балкона или терасата при осигурени условия от достатъчно голям съд за растеж и опорна конструкция (опитайте с мрежа за краставици), която ще подкрепи и насочва растежа на растенията. 

Цветовете на Луфата са жълти. След като премине периодът на цъфтеж се оформят ценните плодове на това растение, които наподобяват тиквички. Цветът на плодовете е зелен в по-ранна възраст и преминава в жълто – кафяв след узряване. Именно това е периодът, в който се събира реколтата от естествената гъба за баня. Плодовете са с гладка кора. Вътрешността им се състои от мрежеста цилиндрична структура, която образува и самата гъба. В сърцевината на плодовете се намират и семената на плодовете. 

Как се обработва Луфата преди да е готова за използване?

След откъсването на плодовете на Луфата, кората се разчупва внимателно и се почиства от семената. Изплакнете мрежестата вътрешност обилно с вода. Оставете почистената Луфа да изсъхне на слънце. След няколко дни Луфата ще бъде готова за използване – нарежете на удобни за използване парчета вътрешността на плода и естествената гъба е готова за употреба. Винаги намокряйте Луфата, за да омекне. Естествената гъба може да се използва многократно. 

Разфасовка: 0,8 гр. (около 9 бр. семена от Луфа)

Семена
Кога се засяваАприл
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮли, Август, Септември, Октомври
Цвят на плода/цветаЖълт, Зелен
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане на конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растениетоНад 200 см
Предназначение на плода/цветаЗа изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив