МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на гръцки бял Риган с наситен характерен аромат

Семена на бял Риган (гръцки Риган)
Няма наличност
Семена на гръцки бял Риган с наситен характерен аромат

Опции

Купи

Мечтаете ли си за пъстра билкова градина с ароматни подправки, зеленина и красота?

Бял Риган е растението, което заслужава място на трапезата ви. Най-лесният начин да си го набавите и да разполагате с качествената подправка когато ви е нужна, е да засеете семена от Бял риган Гръцки в двора или на терасата. Латинското име на сорта е “Origanum hirtum”, а на български растението се нарича още “Южен Риган” или “Гръцки Риган”.

Кое различава белия Риган от познатия ни обикновен Риган – Organum vulgare?

Най-значителната разлика е в наситеността на аромата. Ако харесвате тази подправка, семената на Бял Риган са това, от което се нуждаете за идващия градински сезон.

Гръцкият Риган е сравнително ниско растение. На височина достига около 40 см. Стъблата му са обагрени в тъмно зелено до кафяви нюанси. Листата са с елипсовидна форма и сравнително дребни размери. Повърхността им е гладка и зелена и влакнеста от обратната страна.

Растението подправка се отглежда както на открито, така и на тераса или балкон. Многогодишно е. С подходящите грижи ще се радвате на уникалният аромат на Бял Риган в продължение на много сезони. Зимоустойчиво е в нашите ширини.

Най-оптималните условия за отглеждане на Гръцки Риган включват слънчево място и добре дренирани почви. 

В листата на Ригана се съдържа висококачествено и много полезно етерично масло. То се използва в билколечението като бактерицидно и антигъбично средство. Тайната на етеричното масло се крие във веществото карвакрол, което има много силни лекуващи способности.

Колкото по-добри са условията за отглеждане, толкова по-наситени с етерично масло са листата. Например, въпреки, че Риганът вирее и на по-бедни почви, ако искате най-добрата реколта, трябва да изберете място с качествен субстрат и да наторявате при нужда. 

Риганът има уникален силен аромат, който действа отблъскващо на някои вредители по растенията. Именно затова подправката често се засажда и като естествен репелент срещу вредители.

Най-подходящото време за засяване на Гръцки Риган е в началото на пролетта. Изберете светло и топло място, за да покълнат бързо семената. Обикновено покълват за около две седмици. Заровете семенцата на около 1 см дълбочина и осигурете постоянна влага. Схемата за отглеждане, която много градинари прилагат с успех е 70/30 см.

Подправката Риган се използва много широко в кулинарията. Тя присъства задължително в повечето специалитети и ястия от Средиземноморската кухня. Използва се цялата надземна част на растението - билка – листата и стъблата.

Консумира се в свежо състояние, но може и да се изсуши и да се използва за поръсване и овкусяване на ястия с месо, картофи, зеленчуци и много други.
Риганът е познато и тачено растение от Древността. Съществуват различни легенди разкриващи вярванията на хората, че Риган ще донесе благополучие. В някои култури растението е символ на любов и щастие. Хилядолетия назад в древен

Египет клончета от Риган са се поставяли в спалните, защото тамошните хора вярвали, че ще привлекат късмет и щастие в семейството.

Риганът се отглежда в комбинация с други подправки и билки. Разгледайте предложенията ни от висококачествени семена за листни зеленчуци, билки и подправки и създайте най-ароматната и апетитна градина още тази година.

Кои са любимите ви ястия, в които използвате Риган и как предпочитате да го консумирате – в прясно състояние или сушен?

Разфасовка: 700 бр. семена на Риган бял (Гръцки) се съдържат в опаковка.
 

Семена
Кога се засяваФевруари, Март
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮли, Август
Цвят на плода/цветаБял
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСенкоиздръжливо, Светлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението10 - 40 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране, За изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив