МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена от Градински чай - Салвия (Salvia officinalis)

Семена на Салвия - Градински чай (Salvia officinalis) билка - Градински чай (Салвия) семена с отлична цена: 3.20 лв.
Семена от Градински чай - Салвия (Salvia officinalis)
3.50 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S001191

Опции

Купи

Градинският Чай или както е названието му на латински, Salvia officinalis е вечнозелено сухоустойчиво растение, тип полухраст. Намира широко приложение в кулинарията като подправка, в билколечението, благодарение на силните си противовъзпалителни свойства и в декорация на на градини и балкони, където допълва красотата и аромата на аранжировките. В допълнение към многобройните качества на растението, то е и медоносна култура. 

Интересен факт за Градинският Чай е разнообразието от названия, които се използват за него. Например, нарича се Салвия, Рожково биле, Лефешка, Божигробски Босилек, Теменче, Ружково Чайче и други. В диво състояние Салвията вирее по територии в Мала Азия и Средиземноморието. Растението е сухоустойчиво, светло – и топлолюбиво, но успява да презимува и по нашите ширини и да издържи на ниските температури през зимата. Изключения се получават само при резки застудявания през пролетта, когато рискът за измръзване на растенията се повишава. Градинарите загърлят растенията на Салвия през есента за допълнителна устойчивост. 

Градински Чай е подходящ за засаждане в градината и в саксии и кашпи на балкона. Растенията са гъсти, с продълговати листа, които имат белезникав вид заради мъха, който ги покрива. Отличават се със силен аромат, който се усеща отдалече. 

Цъфтежният период на Салвията е през лятото – месеците Юни и Юли. Цветчетата са лилави на цвят и малки на размер. Привличат пчелите, което е едно от най-ценните качества на Градински Чай. Не рядко се засаждат обширни терени със Салвия специално предназначени за медодобив. Реколтата от мед от 1 декар растения Салвия е завидните 28 – 30 кг. 

Кога и как се провежда сеитбата на семената на Градински Чай?

След като си набавите семената за билката, изберете възможно най-слънчевото място за засяване. Почвата трябва да е добре дренирана и в никакъв случай да не задържа излишна влага. Глинестите почви например, не са добър избор за отглеждане на Салвия. Прави се директна сеитба чрез разпръскване на семената върху почвата и покриването им с тънък слой пръст. 

Периодът на сеитба трябва да е след преминаване на риска от слани, ако сте се ориентирали към директно засяване на мястото на отглеждане. Градинарите, които предпочитат да си подготвят разсад със семената на Салвия, могат да ги засеят по-рано, още през Март. След затопляне на времето младите растения се засаждат на открито. Препоръчва се да осигурите около 40 см разстояние между всяко насаждение. Времето за покълване на семената за Градински Чай е между 2 и 3 седмици в зависимост от температурите. 

Салвията не бива да се преполива. Растението понася добре засушаване на подгизването на почвата може да предизвика загниване на корените. Подхранването на насажденията е съобразено с качеството на почвата. Ако не е богата на хранителни вещества се препоръчва да добавяте подходящи торове следвайки препоръчителната схема указана на опаковката на продуктите. 

Реколтата от Градински Чай се добива чрез отрязване на листата и цветовете, от които се приготвят чайове, отвари, извлича се етерично масло и т. н. Намира широко приложение в билколечението, кулинарията и козметиката. Опитните градинари съветват след първата година да подрязвате растенията до три пъти годишно. Листата са подходящи за събиране след като достигнат дължина от около 8 см. Салвия се използва в свежо състояние и в суха форма, наронена. 

Разфасовка: 1,5 гр. семена на Градински Чай се съдържат в представените от Севън сийдс ООД семена в опаковка на Франчи.

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаМарт, Април, Май, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември, Декември
Цвят на плода/цветаЗелен, Лилав, Син
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеСухоустойчив вид, Умерено поливане
Необходимост от светлинаСенкоиздръжливо, Светлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаКонсервиране, За изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив