МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена от градински Сминдух (Чимен) - Trigonella foenum-graecum

Семена на Чимен (Сминдух) - Trigonella foenum-graecum - Сминдух семена с отлична цена: 1.50 лв.
Семена от градински Сминдух (Чимен) - Trigonella foenum-graecum

Опции

Купи

Сминдух е представител на бобовите растения, които имат неизменно място в редица български ястия и специалитети. Освен високи вкусови качества, Сминдухът е познат и със своите лечебни свойства, познати сред билкарите. Отглежда се сравнително лесно. Латинското име на Сминдуха е “Trigonella foenum-graecum”. Друго название на растението е “Чимен”. Сминдухът градински е едногодишно растение по нашите ширини, което расте до около 50 см на височина.

Подобно на други бобови растения и Чименът образува семенни шушулки. Във всяка шушулка се съдържат около 10 - 20 малки зърна с кафяв цвят. Най-подходящите места за отглеждане на растението са слънчевите градини. Сминдухът не е претенциозен откъм почва, но се препоръчва да го засадите в плодородна пръст, за да получите възможно най-добра реколта. В случай, че почвата е изтощена или бедна на хранителни вещества може да подхранвате растенията със специализирани торове минерални. Откъм поливане трябва да се внимава да не се преполива.

Семената на градински Сминдух може да се засеят директно в почвата на мястото, което сте предвидили за отглеждане без да подготвяте разсад. Късна пролет е най-подходящото време за засяване, защото опасността от слани е отминала. Семената се засяват на дълбочина от около 1 см. Желателно е да спазвате схема 20/15. Обикновено отнема между 2 и 4 седмици за покълването им. 

Сминдухът може да се отглежда и като балконско растение посаден в сандъчета. Растението цъфти в периода Юли - Септември. След като премине цъфтежният период, Сминдухът образува ценните семенни шушулки.
Частите от растението, които намират най-голямо приложение в кулинарията и билколечението са семената и листата. След събиране на шушулките, семената се отделят и изсушават. Изпичат се и се стриват на прах. Сминдухът има уникален наситен аромат, който допълва по перфектен начин различни ястия с меса, риба, колбаси и други. След като се стрият, семената на подправката много лесно се използват за овкусяване на храни и специалитети. 

Сминдухът се комбинира страхотно с други подправки, като планинската чубрица. Смесването на стритите сушени различни ароматни растения със сол създават една от най-популярните и обичани подправки в България - шарена сол.
Листата на Сминдуха също се използват за овкусяване. Те могат да се консумират в свежо състояние, като се добавят към гозби и салати или да се изсушат и стрият на прах.

Как се съхраняват качествата на градински Сминдух за дълго време? 

Изсушете листата и семената напълно и ги съхранявайте в плътно затворено пликче или кутия на тъмно и хладно място. Сминдухът лесно пропива миризмите на други подправки, затова най-добре го изолирайте от досег с други продукти. При правилно съхранение, ароматната подправка ще запази качествата си за около 6 - 7 месеца. Опитните кулинари съветват да се смилат семената непосредствено преди да ги добавите в храната, за да получите най-наситен аромат от подправката.

Чименът има редица ползи за здравето на човек. В билколечението са познати благотворното му въздействие като естествен антисептик. Участва в отвари за облекчаване на възпаления на белите дробове. Спомага за храносмилането и успокоява раздразнен стомах. Сминдухът подсилва организма и действа много добре за нормализиране на нивата на кръвна захар.

В Древна Гърция от билката са се приготвяли мехлеми за зарастване на рани благодарение на силните му противовъзпалителни свойства. Сминдухът се е прилагал дори за третиране на ревматизъм и подагра.

Разфасовка: 2 гр. семена на Сминдух градински се съдържат в опаковка, представена в каталога на Севън сийдс ООД.

Семена
Кога се засяваМарт
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮли, Август, Септември
Цвят на плода/цветаЖълт, Зелен
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеСухоустойчив вид, Умерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаКонсервиране, За изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив