МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на градински Лапад - Rumex patientia

Качествени семена на Лапад  - Rumex patientia или още Лупош - Лапад семена с отлична цена: 1.60 лв.
Семена на градински Лапад - Rumex patientia

Опции

Купи

Искате ли да обогатите градината си с повече листни зеленчуци с прекрасен вкус и качество? Ако отговорът ви е, да, то в Севън Сийдс ООД ви препоръчваме семената на Лапад. 

В България, растението е известно още и с името „Лопуш“. Латинското название на листният зеленчук е „Rumex patientia“. Ползите от консумирането на Лапад са много големи за хора страдащи от анемия и проблеми с храносмилането. Растението съдържа големи количества от Оксаловата киселина, която се свързва с образуване на икалатни камъни, затова хората, със склонност към образуване на този тип камъни трябва да се консултират с лекар преди да консумират растението. 

Лападът е многогодишно растение. Препоръчва се след няколко години отглеждане на едно и също място да се засади на ново място, за да не се изтощава почвата.
Семената на този популярен листен зеленчук могат да се засяват директно в градината, като имат нужда от температури над 3 С градуса, за да покълнат. 

Най-подходящият период е от втората половина на Март до първата половина на Юли. Семената се заравят на дълбочина от около 1,5 см. Периодът на покълване обикновено продължава около 14 дни.
Желателно е да се оставя разстояние между растенията от около 15 – 20 см. Между отделните редове спазвайте дистанция от 50 – 60 см. 

Лападът е подходяща култура и за отглеждане в оранжерии (запознайте се с нашите предложения за найлон за оранжерии израелски), където условията са по-лесни за контролиране. Вегетационният период на Лапада е около 70 дни. 
Лападът може да се отглежда и за ранна реколта. В този случай се подготвя разсад чрез засяване на семената по-рано през годината и засаждането на младите растения на открито през пролетта. 

Листният зеленчук не е взискателен откъм структура на почвата. Всъщност Лападът може да се срещне и в диво състояние на различни места по нашите ширини. 
Поливането на растенията трябва да е умерено. Желателно е да се увеличи в периода на жеги, но да се внимава да не се получава задържане на прекомерна влага. 

Най-атрактивната част от Лапада е надземната му част. Консумират се листата, особено свежите млади листа и  дръжките. Реколтата от Лапад може да започнете да обирате когато растенията са формирали 4 същински листа. Най-ранният период на добив е месец Април. При събирането на реколтата трябва да внимавате да не скършите стъблата. 

По своя вид и вкус, Лападът наподобява Киселец. Листният зеленчук също има леко кисел вкус. Освен листата на растението могат да се консумират и дръжките. Лападът създава гъсти растения с розетки и обширни копиевидни листа в тъмно зелен цвят. 
В 1 грам ще откриете около 350 броя семена на Лапад. Нужната норма за засяване на 1 декар площ е около 1,5 – 2 кг сортови семена. Може да се отглежда както на редове, така и разпръснато. 

Как се използва Лападът?

Този листен зеленчук е сред първите свежи храни, които можем да добавим към менюто си пред пролетта. Съдържа изобилие от полезни вещества, като витамини С, А и К, фибри, белтъчини, желязо и много други. 
Лападът най-често се консумира сготвен. Има страхотни вкусови качества за приготвяне на супи, яхнии и ястия с ориз, месо, картофи и други. Консумирането му влияе много добре на храносмилането и нормализирането на кръвното налягане. 

Разфасовки: 0,5 гр. (около 175 бр. семена от лапад)

Семена
Кога се засяваМарт, Април, Май, Юни
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаМай, Юни, Юли, Август, Септември
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеСухоустойчив вид, Умерено поливане
Необходимост от светлинаСенкоиздръжливо, Светлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив