Семена на градински Лапад - Rumex patientia
- НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
- Код: VSF0404
Опции
Искате ли да обогатите градината си с повече листни зеленчуци с прекрасен вкус и качество? Ако отговорът ви е, да, то в Севън Сийдс ООД ви препоръчваме семената на Лапад.
В България, растението е известно още и с името „Лопуш“. Латинското название на листният зеленчук е „Rumex patientia“. Ползите от консумирането на Лапад са много големи за хора страдащи от анемия и проблеми с храносмилането. Растението съдържа големи количества от Оксаловата киселина, която се свързва с образуване на икалатни камъни, затова хората, със склонност към образуване на този тип камъни трябва да се консултират с лекар преди да консумират растението.
Лападът е многогодишно растение. Препоръчва се след няколко години отглеждане на едно и също място да се засади на ново място, за да не се изтощава почвата.
Семената на този популярен листен зеленчук могат да се засяват директно в градината, като имат нужда от температури над 3 С градуса, за да покълнат.
Най-подходящият период е от втората половина на Март до първата половина на Юли. Семената се заравят на дълбочина от около 1,5 см. Периодът на покълване обикновено продължава около 14 дни.
Желателно е да се оставя разстояние между растенията от около 15 – 20 см. Между отделните редове спазвайте дистанция от 50 – 60 см.
Лападът е подходяща култура и за отглеждане в оранжерии (запознайте се с нашите предложения за найлон за оранжерии израелски), където условията са по-лесни за контролиране. Вегетационният период на Лапада е около 70 дни.
Лападът може да се отглежда и за ранна реколта. В този случай се подготвя разсад чрез засяване на семената по-рано през годината и засаждането на младите растения на открито през пролетта.
Листният зеленчук не е взискателен откъм структура на почвата. Всъщност Лападът може да се срещне и в диво състояние на различни места по нашите ширини.
Поливането на растенията трябва да е умерено. Желателно е да се увеличи в периода на жеги, но да се внимава да не се получава задържане на прекомерна влага.
Най-атрактивната част от Лапада е надземната му част. Консумират се листата, особено свежите млади листа и дръжките. Реколтата от Лапад може да започнете да обирате когато растенията са формирали 4 същински листа. Най-ранният период на добив е месец Април. При събирането на реколтата трябва да внимавате да не скършите стъблата.
По своя вид и вкус, Лападът наподобява Киселец. Листният зеленчук също има леко кисел вкус. Освен листата на растението могат да се консумират и дръжките. Лападът създава гъсти растения с розетки и обширни копиевидни листа в тъмно зелен цвят.
В 1 грам ще откриете около 350 броя семена на Лапад. Нужната норма за засяване на 1 декар площ е около 1,5 – 2 кг сортови семена. Може да се отглежда както на редове, така и разпръснато.
Как се използва Лападът?
Този листен зеленчук е сред първите свежи храни, които можем да добавим към менюто си пред пролетта. Съдържа изобилие от полезни вещества, като витамини С, А и К, фибри, белтъчини, желязо и много други.
Лападът най-често се консумира сготвен. Има страхотни вкусови качества за приготвяне на супи, яхнии и ястия с ориз, месо, картофи и други. Консумирането му влияе много добре на храносмилането и нормализирането на кръвното налягане.
Разфасовки: 0,5 гр. (около 175 бр. семена от лапад)
Семена | |
Кога се засява | Март, Април, Май, Юни |
Особености на растението | Директни сортове |
Цъфтеж/Беритба | Май, Юни, Юли, Август, Септември |
Цвят на плода/цвета | Зелен |
Начин на засяване | Директна сеитба |
Дълговечност | Многогодишно растение |
Място на отглеждане | Отглеждане на закрито |
Необходимост от опора | Отглеждане без конструкция |
Нужда от поливане | Сухоустойчив вид, Умерено поливане |
Необходимост от светлина | Сенкоиздръжливо, Светлолюбив вид |
Зимоустойчивост | Зимоустойчиво растение |
Височина на растението | 40 - 70 см |
Предназначение на плода/цвета | Прясна консумация |