МЕНЮ
КОШНИЦА

Сортови семена на краставици Гергана - лидерът сред българските дългоплодни сортове

Сортови семена на краставици Гергана - лидерът сред българските дългоплодни сортове
Най-продаван
Сортови семена на краставици Гергана - лидерът сред българските дългоплодни сортове
1.10 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: VSF0101

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: 2 гр. (56 - 70 бр. сортови семена на краставици Гергана има в едно пакетче), 10 гр. и 50 гр.
  • Норма за сеитба: При ранното сеене от 150 до 180 грама на декар, при средното и късното от 180 до 200 грама на декар.
  • Реколта: -
  • Период на сеитба: Ранно сеене от 25 до 30 март, средното е от първите априлски дни до 20 май, късното от 25 юни до 5 юли.
  • Период на разсаждане: -
  • Схема на отглеждане: По системата 80 - 120/20 - 40 см редово на опорна конструкция в оранжерии и на открито.
  • Вегетация: От 57 до 60 дена.
  • Характеристики на плода: Гергана е сорт с отличен вкус и много приятен освежаващ аромат. Плода на краставицата е тъмнозелен, притежава гланцирана повърхност, с рядко разположени брадавици, достигат размери от 28 до 30 сантиметра.

Сортовите семена на салатен сорт краставица Гергана са сред най-популярните и търсени артикули в богатия каталог със зеленчуци на нашия градински магазин semenata.bg. Те са винаги на разположение на всички настоящи, а и на бъдещите ни клиенти, които се интересуват от градинарство и зеленчукопроизводство.

Краставиците от типа Гергана у нас се гледат успешно в оранжерийни условия и при полското им производство навън.

Зеленчукът дава богати добиви при правилно обгрижване на посевите. Има изобилие от плод, който е тъмнозелен, с гланцирана повърхност, обсипана с малко на брой дребни брадавици и достига размери от 28 до към 30 сантиметра всеки.

Вкусът на краставиците български Гергана е свеж, сърцевината им е крехка, няма горчива жилка и е много сочна и вкусна, с приятен мирис на прясна краставица.

Голям плюс на Герганата е фактът, че тя има голяма степен на адаптация и на издръжливост спрямо промените в температурните и климатични условия в страната ни. Точно заради това краставици от сорта се гледат масово навсякъде у нас, независимо дали край морето, в поречията на реките, на по-високи планински райони, на север и юг, на изток и запад.

Българската Гергана спада към едногодишните растения.

Интересен факт за този зеленчук е, че появата му е регистрирана за пръв път преди хилядолетия на Азиатския континент. Краставиците са внесени на Стария континент много по-късно по време на завоевателните набези на Александър Велики, по-известен като Македонски.

Данните на производителя показват, че при ранното сеене на Гергана са Ви нужни едва от 150 до 180 грама сортови семенца за 1 декар. При средното и късното сеене количеството вече е от 180 до 200 грама сортови семенца за 1 декар.

Ранно сеене за разсади се прави в периода между 25 и 30 март, средното сеене е в периода от първите дни на април до 20 май, а късното сеене е в периода между 25 юни и 5 юли.        

Не бива да забравяме, че при гледането на краставицата от българския сорт Гергана, трябва да спазваме определени правила. Според тях трябва да използваме системата 80 - 100/ 20-40 сантиметра при средното и късното им гледане.

Вегетационният период на краставиците Гергани трае средно от 57 до 60 дни.

Зеленчукът обича топла и добре дренирана почва, обработени преди това с органична тор. Поливайте регулярно посевите и пазете от вредителите по зеленчука.

Българската краставица е идеална за направата на салата или гарнитура, както и за зимнина в буркани. Освен, че е вкусна, тя е и много полезна. Тъй като огромният процент съдържание на вода в нея и концентрацията на минералните соли и витамините в сърцевината и я правят особено подходяща за редица диети. Герганата се цени както и за диуретик, а и като ефикасно средство в козметиката.

Семена
Кога се засяваМарт, Април, Май, Юни, Юли
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли, Август, Септември, Октомври
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане на конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане, Висока нужда от поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението120 - 200 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив