МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на български сорт копър Местен със силен аромат

Семена на български сорт копър Местен със силен аромат
Семена на български сорт копър Местен със силен аромат

Опции

Купи

Искате ли да разнообразите градината си с билки и подправки с изкушаващи аромати, с които любимите ви ястия и салати ще бъдат още по-неустоими? В „Севън Сийдс“ ООД препоръчваме на всеки градинар да си набави сортови семена на Копър още сега, за да получи страхотна реколта от едно от най-ароматните растения, които лесно може да отглеждаме в двора, градината, на балкона или в оранжерии. 

Български сорт копър Местен е тревисто растение подправка, което се отличава с характерен аромат. Отглежда се като едногодишна култура. Опитните градинари често прилагат метода за последователно засяване на семената, за да постигнат изобилие от реколта през цялата година. 

Копърът е нискостеблен и достига височина около 60-90 см. Листата тъмнозелени с деликатна структура и остра форма, наподобяващи иглички, но всъщност са много меки на допир. Копърът цъфти с жълти цветове. 
Копърът издържа на ниски температури. Най-препоръчваният период за засяване на семената на Копър Местен е през първата половина на Март. Засява се на открито. Мнозина градинари извършват и есенно засяване в периода Август – Октомври. Ако растението подправка се отглежда на закрито семената могат да се засяват през цялата година. 

Засяването се извършва върху предварително подготвена почва – изчистена от плевели, коренища и т. н. и окопана. Семената се заравят на дълбочина около 1,5-2 см. Най-популярната схема за отглеждане на копър е на лехи. Планирайте разстояние от поне 20 – 25 см между лехите. 

Копърът български сорт Местен е непретенциозно растение и издържа на промени в климатичните условия. Най-добре вирее върху плодородни почви с добър дренаж и слънчеви места. Колкото по-слънце получава, толкова по-наситен е ароматът на растението-подправка. Използват се листата и цветовете на копъра.

Семената покълват за около 2 – 3 седмици. Очаквайте появата на първите растения дори при ниски температури от 4 -5 С градуса. Вегетационният период на Копър Местен е къс. Реколтата от ароматната билка може да събирате само след около 30 до 60 дни след покълване на семената. 

Как се извършва събирането на реколтата от посятите семена на български сорт копър Местен? 

Най-лесният начин е чрез подрязване на листата и стъблата. Препоръчва се при подрязване на височина 10 – 15 см да се извърши подхранване на растенията. Използват се висококачествени сертифицирани торове за подхранване на билки и подправки. 

Сеитбената норма на Копър Местен български сорт е 1,5 – 2,5 кг на декар площ.  

Копърът се използва за подправяне на много различни ястия. Свежият му вкус му отрежда важна роля в приготвяне на вкусни салати, предястия и сосове. Използва се и като подправка за редица топли ястия. Сред най-широките приложения на ароматната подправка е за консервиране. Копърът е задължителна съставка за приготвяне на туршии. 

Уникалната подправка се консумира в свежо състояние, замразена или сушена. В зависимост от предпочитанията може сами да си приготвите копър за използване през цялата година. Сушенето се случва чрез събиране на стъблата в китка и закачането им на сухо и хладно място докато са готови за наронване и съхраняване. 

Прекрасният аромат е само едно сред многобройните предимства на копъра. Подправката е богат източник на витамини – С, витамини от група В, А и каротин. Използва се като билка за различни заболявания и дискомфорт – например, приготвя се като чай за облекчаване на стомашни проблеми и неразположения. 

Насладете се на изобилие от аромат още през предстоящия градински сезон и си набавете семена на български сорт копър Местен сега.

Схема на отглеждане: 25/25 см

Сеитбена норма: 1,5 - 2,5 кг семена на декар

Засяване: 5 - 15 март на открито, а на закрито целогодишно

Разфасовки – 5 гр., 10 гр., 100 гр., 500 гр. семена на копър български сорт Местен са предлаганите от Севън Сийдс разфасовки.

Семена
Кога се засяваЯнуари, Февруари, Март, Април, Май, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември, Декември
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЯнуари, Февруари, Март, Април, Май, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември, Декември
Цвят на плода/цветаЖълт, Зелен
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението120 - 200 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране, За изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив