МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на Босилек Тайландски Тай Сиам - неповторим екзотичен вкус на анасон и женско биле

Семена на Босилек Тайландски Тай Сиам - неповторим екзотичен вкус на анасон и женско биле - Босилек семена с отлична цена: 4.50 лв.
Семена на Босилек Тайландски Тай Сиам - неповторим екзотичен вкус на анасон и женско биле
4.70 лв.
 • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
 • Код: S00Z139

Опции

Купи
 • Цъфтеж: Ароматното растение тайландски босилек Тай Сиам цъфти в красиви пурпурно - розови цветове – от месец юни до месец септември. 
 • Височина: Растението достига височина до 45 см. 
 • Осветеност на терена: За да расте и да се развива успешно, босилекът има нужда от топлина и светлина. 
 • Почвени условия: Ароматната култура вирее много добре върху почви, богати, които се затоплят лесно. 
 • Устойчивост на ниски температури: Босилекът Тайландски се развива отлично на температури между 12-15°С, а оптималната й температура за растеж е 20-22°С. Температури под 10°С водят до загиването на културата. 
 • Дълговечност: Този сорт е едногодишно растение. 
 • Подходящо място: Може да засеете семената на културата в градината или в саксия. Единственото условие е мястото да е добре осветено от слънце и да е топло. 
 • Период на сеитба: Засяване на семена от босилек Тай Сиам може да направите от март до месец юли. При отглеждане в саксия, босилекът вирее целогодишно, като през зимата трябва да се прибира на топло и светло място. 
 • Дълбочина на сеитба: Подходящата дълбочина, на която може да засеете семената е до 1 см в почвата. 
 • Схема на отглеждане: Отглежда се на разстояние от 20 сантиметра.
 • Период за покълване: При подходящи температури, семената покълват за период от 2 седмици. 
 • Необходимост от поливане: Полезната билка и вкусна подправка босилек Тайландски има нужда от редовно поливане. 
 • Подходящи торове: - 
 • Характеристики: Страхотният сорт Тайландски Тай Сиам е босилек с изключително екзотичен аромат и вкус - притежава лек анасоноподобен аромат с нотки на женско биле, съчетан с лека пикантност, която не се среща при обикновения едролистен босилек. Цъфти в красиви пурпурно - розови цветове цялото лято и е перфектната подправка за множество рибни и местни ястия. Чудесна добавка към множество традиционни тайландски ястия и различни азиатски деликатеси.
 • Разфасовка: 1,5 гр.

Известната подправка и билка босилек, с произход Южна Азия и Североизточна Африка е силно благоуханно растение, което се смята, че датира още от Древността. Там, босилекът е бил приеман за изключително свята и благородна билка. 

Легендите свързани с растението са многобройни, като една от най-известните е свързана с Александър Македонски. Според нея, именно той е донесъл билката от Персия. Според друга пък, разпостраняваща се в Индия, ухайната билка предпазвала от митична змия, която можела да „убива с очи“.

С този кратък увод искаме да Ви представим най-актуалното ни предложение – семена на босилек сорт Тай Сиам. Характерното за този прекрасен сорт са ароматните му листа, които ухаят неповторимо. Ароматът и вкусът са описани като съчетание м/у аромат на лек анасон и женско биле с пикантен привкус.

Ароматен и невероятно полезен, босилекът е тревисто едногодишно растение, което цъфти от юни до септември. На височина достига до 45 см и образува пурпурни цветове цветове, които могат да са и с розов нюанс. Кореновата му система е силно развита, а стъблото е четириръбесто – силно разклонено, особено в основата си с характерен червен цвят. Листата са характерни с остра форма, а растението е доста компактно като форма и размери.

Босилекът е култура, която може да се отглежда както в градината, така и в саксия. Семенцата покълват при положителни температури от 12-15°С и могат да загинат при температури под 10°С. За успешен растеж и добро развитие, босилекът се нуждае от топлина и светлина, както и от висока почвена влажност. Богатите на хумус субстрати са изключително благоприятни за културата, защото имат добър воден режим. 

Сорта се цени високо в азиатските кухни, особено популярен е в Камбоджанската кухня, Виетнамската кухня, Тайландската кухня и др. в югоизточна Азия.

Освен като подправка, босилекът се използва и в медицината, поради страхотните си антисептични и противовъзпалителни действия. 

Семена
Кога се засяваЯнуари, Февруари, Март, Април, Май, Юни, Юли
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаМай, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември
Цвят на плода/цветаЛилав, Розов
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСенкоиздръжливо, Светлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране, За изсушаване, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив