МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на безколов грах Прогрес №9 с отлични вкусови качества

Семена на безколов грах Прогрес №9 с отлични вкусови качества
Семена на безколов грах Прогрес №9 с отлични вкусови качества
3.50 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S010313

Опции

Купи

Постигнете истински прогрес в отглеждането на страхотна реколта от грах с изключително вкусният сорт нисък безколов Грах Прогрес №9 (Прогрес 9). Грахът е едногодишна бобова култура, която се отглежда лесно, а качествата на получената реколта ще добавят разнообразие и вкус на всяка трапеза. Прогрес 9 е нискостеблен ранен сорт грах, който се отличава с високи вкусови качества. Подходящ е за консумиране както в прясна форма, така и за готвене и консервиране. На височина достига около 40 см. Структурата на растението е тип храстовидна. 

Грах Прогрес 9 образува тънки шушулки с около 8 – 10 зърна във всяка. Граховите зърна са с овална форма и леко набръчкана повърхност. На цвят са зелени. Самите шушулки преминават от зелен цвят в ранните фази на плодообразуване до жълт цвят в пълна зрялост. 

Как да отглеждате семена на безколов Грах Прогрес 9 в собствената градина?

Специалистите агрономи в зеленчукопроизводството препоръчват два подхода за засяване на семената – предзимно и пролетно. Предзимно се извършва през есента – в периода от втората половина на Октомври до средата на Ноември. Сеитбата се планира за седмиците преди очаквани застудявания и замръзване на почвата. Пролетната сеитба се извършва в периода Февруари – Март. 

При предзимната сеитба семената на граха безколов се заравят на дълбоко – около 6 – 7 см и се покриват с почва. За пролетното засяване се препоръчва да се заровят на около 3 – 5 см дълбочина. Грахът издържа на ниски температури, но семената започват да се развиват при температура от поне 14 С градуса по Целзий.
Грах Прогрес 9 е непретенциозна култура и вирее на почти всякакви почви. Желателно е почвата, в която се отглежда да е по-рохкава и с добър дренаж и запас от хранителни вещества. 

Засяването на семената на грах се извършва на редове. Семената се разполагат на около 5 см едно от друго, а разстоянието между отделните редове е около 15 см. 
Грах Прогрес 9 издържа на слаби застудявания и минусови температури от -5 - -6 градуса. Оптималните температури за развитие на граха са в диапазона 20 – 25 градуса.

Продължителното излагане на по-ниски температури забавя развитието и удължава вегетационният период. Обикновено вегетационният период на ранните сортове грах е около 45 – 50 дни. Средно-ранните до късни сортове дават реколта след около 60 – 75 дни.

Обгрижването на Грах Прогрес 9 включва традиционните грижи за този тип култури. Нуждае се от редовно и обилно поливане особено в периода на вегетация. Нужно е да се окопава и плеви чести. В случай на поява на заболяване или вредители, насажденията се третират с подходящи препарати. 

Грах безколов Прогрес 9 ще ви зарадва с още по-обилна реколта с подходящо подхранване. Препоръчва се прилагане на био торове за зеленчуци. Специалистите съветват да се използват фосфорни торове за подхранване на грах за постигане на оптимални резултати. Грах Прогрес 9 се отглежда за пролетна реколта. 

Апетитните зърна за подходящи за приготвяне на салати и предястия. Високите добиви и качествата на Прогрес 9 го превръщат в ценна суровина за консервната промишленост. 

Грахът е считан за супер храна поради богатия запас на белтъчини, фибри, витамини и минерали, които са важна част от пълноценното хранене на човек за здраве, енергия и тонус. 

Разфасовка – 60 гр. семена на грах безколов нисък Прогрес се съдържат в опаковка

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаАприл, Май, Юни, Юли
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив