МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на ароматно цвете Арника (Arnica montana) планинска - с приятено ухание и красота

Арника планинска (Arnica montana)
Няма наличност
Семена на ароматно цвете Арника (Arnica montana) планинска - с приятено ухание и красота
4.70 лв.
  • НАЛИЧЕН: Няма наличност
  • Код: S000850

Опции

Купи

Създайте ароматен кът в своята градина, като посадите букет от уханни цветя, билки и подправки, които харесвате. Арника е растение - билка, което рядко се споменава в нашата страна, но има много какво да предложи на градинарите и любителите на билки и подправки. Семена на цвете ароматно Арника Монтана, на латински „Arnica Montana” са лесни за засяване и ще ви дарят с едни от най-ароматните растения, които сте отглеждали.

Цветовете на Арниката са неустоими за пчелите. Ако се интересувате от растения, които привличат насекоми опрашватели, това е билката, която искате да отглеждате.
Арника Монтана вирее много добре по нашите ширини и издържа на студените зими. Растенията са многогодишни и устойчиви. На височина достига около 20 – 70 см.

Семената на ароматно цвете Арника мога да се засеят директно в почвата на открито или да се използват за подготовка на разсад през по-ранните месеци. Периодът на сеитба е дълъг и продължава от Февруари до Юни. Не се изискват специални методи за засяването. Заровете семенцата на около 0,5 см дълбочина. 

Младите растения на ароматното цвете Арника ще започнат да се показват след 2 до 3 седмици. Може да се отглежда на редове. Най-подходящата схема е да се осигури разстояние от около 15 – 30 см между всяко растение, а между отделните редове – 40 – 50 см.

Билката е непретенциозна откъм условия на отглеждане. Вирее отлично на различни типове почви, дори по-бедни и песъчливи. Това, което не понася добре е прекомерната влага. Растенията се развиват най-добре на слънчеви места, но дават добра реколта и когато растат на полусянка.

Арниката има красиви едри жълти цветове, на които може да се насладите през цялото лято чак до края на Октомври. Когато билката се отглежда от семена първият цъфтеж се появява на втората година. През първата година растението развива листната си маса и коренището.

Коя част от растението билка се използва?

Най-полезната част от Арника Монтана са цветните кошнички. Реколтата се обира в пика на цъфтежния период, когато цветовете са напълно отворени. Събирането на цвета се случва като се отрязват с къси стебла. Действията по рязането на цветовете се правят с повишено внимание да не се наранят цветовете или други части на растението.

Цветните кошнички се използват след изсушаване. За целта, събраните цветове се подреждат на чисто проветриво място защитени от пряка слънчева светлина. Може да се използва и сушилня за билки и подправки. Желателно е цветовете на

Арниката да се проверяват редовно за следи от повреди, насекоми, заболявания или мухъл и засегнатите растения да се отстраняват. Съотношението събран цвят – сушен цвят е 10 кг към около 1,5 – 2 кг реколта от изсушени цветни кошнички.

Как се съхранява готовият добив от сушена Арника?

Поставете цветовете в хартиени пликове и ги съхранявайте на сухо и тъмно място с добра вентилация.

Арниката е билка, която трябва да се ползва с повишено внимание, защото в големи количества може да предизвика увреждане на здравето. Никога не консумирайте билката без предварителна консултация със специалист.

Прекрасният аромат на Арниката я прави подходящо растение за отглеждане дори и само заради медоносните и уханни качества, които ще допълнят обаянието на градината ви с всеки полъх на вятъра.​​​

Разфасовка: 0,1 гр. семена на ароматни цветя се съдържа в опаковката

Семена
Кога се засяваФевруари, Март, Април, Май, Юни
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли, Август, Септември, Октомври
Цвят на плода/цветаЖълт
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеСухоустойчив вид, Умерено поливане
Необходимост от светлинаСенкоиздръжливо, Светлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаЗа изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив