МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена от ароматен Кориандър (Coriandrum sativum) - средиземноморски полъх за Вашата градина

Семена на Кориандър - Кориандър семена с отлична цена: 3.20 лв.
Семена от ароматен Кориандър (Coriandrum sativum) - средиземноморски полъх за Вашата градина
3.50 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S000441

Опции

Купи

Добавете подправката Кориандър в ароматната си градина като си отгледате растението от семена. В „Севън Сийдс“ ООД ви предлагаме сортови семена от Кориандър, които ще придадат нов облик на двора ви, а ароматното растение ще обогати и трапезата ви. 

Латинското име на тази подправка е „Coriandrum sativum“. Коренът на думата има много интересен произход – произлиза от гръцката дума означаваща дървеница корис (κόρις), защото миризмата на етеричните масла, които се съдържат в листата на растението напомняли на мириса на дървеници. В диво състояние растението – подправка вирее в Югозападна Европа и Средиземноморието и в Южна Америка. Затова, не е изненада, че Кориандър се използва в редица специалитети в кулинарията в тези региони. 

Кориандър е едногодишно растение. На височина достига около 70 см. Корените са сравнително плитки и слаби. Формата на листата на Кориандъра напомня тази на листата на магданоз, но ароматът е съвсем различен. 
Растението – подправка цъфти с малки цветчета обагрени в бяло или светло розово най-често през Май. След прецъфтяване се образуват плодовете на растението в т. нар. диакени с кръгла форма. В плодовете се съдържат ценните семена.

Именно семената са сред най-широко използваните части на растението кулинарията. Добивът от семена се получава през лятото – обикновено през месец Юли.
Отглеждането на Кориандър не е трудно, но, за да постигнете най-богата реколта трябва да се съобразите с оптималните условия за растеж. За начало, изберете слънчево място за засяване на семената. Растенията виреят най-добре върху влажни и плодородни почви. Някои градинари дори препоръчват да подхраните почвата преди да засеете семената (използвайте тор за подправки). 

Кориандърът може да се отглежда в градината или в саксии и кашпи на балкона. Семената се заравят на дълбочина около 3 – 4 см. Препоръчва се да се предвиди разстояние от около 20 см между всяко растение. Ако се отглеждат в редове, оставете дистанция от около 25 – 30 см между редовете. Покълването на семената се очаква в рамките на 2 – 3 седмици в зависимост от условията. 

Растенията на Кориандър изискват редовно умерено поливане, но трябва да се избягва преовлажняване на почвата. Необходимостта от торене се определя от състоянието на почвата. При нужда, добавяйте специализирани торове в периода на растеж. 

Прилагат се два подхода на засяване. В единият случай се засяват през есента, а в другия, през пролетта. Листата и семената са най-ценните части от Кориандъра. Берете листата след като растението е оформило розетката. При оптимални условия може да достигнете добив от 2.5 тона на декар от насаждения на Кориандър. 

Как се използва Кориандър?

В зависимост от предпочитанията, събраните стръкове с листа мога да се изсушат на връзки и след това да се наронят и използват за поръсване като подправка. Ако предпочитате растението в свеж вид, съхранете листата във фризер, като предварително ги нарежете на ситно. 

Кориандърът е много широко използвана и любима подправка в ястия от индийската, мексиканската и различни азиатски кухни. Подправката често се комбинира с бахар, дафинов лист и други. Използва се за овкусяване на редица зеленчукови ястия и специалитети. Добавя се в сосове. 

От семената на Кориандър се приготвя къри. Подправката от семената се използва за овкусяване на различни специалитети с месо. В билколечението Кориандър се прилага като лек за успокояване на болки в стомаха, облекчаване на симптоми при настинки и други. 

Разфасовка: 5 гр. семена на подправки ароматен Кориандър се съдържа в опаковката представена в каталога на Севън сийдс ООД

Семена
Кога се засяваМарт, Април, Май, Юни
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли, Август, Септември, Октомври
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране, За изсушаване

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив