МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на градинска Рукола за сандъче и саксия

Семена на градинска Рукола за сандъче и саксия - Рукола семена с отлична цена: 1.50 лв.
Семена на градинска Рукола за сандъче и саксия

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: 2 гр. (около 900 - 1000 бр. семена)
  • Норма за сеитба: За 1 декар - около 400 грама семена на гадинска Рукола ще са Ви нужни.
  • Реколта: Зависи от периода на засяване.
  • Период на сеитба: От края на март до началото на октомври на открито в градината, като най-добре е да се прави през април-май. На закрито в сандъчета и саксии се сее през цялата година.
  • Период на разсаждане: Не се разсажда, препоръчва се директна сеитба.
  • Схема на отглеждане: Гледа се на открито и на закрито, често в саксии и сандъчета, като е добре да оставите 10 см м/у отделните растения.
  • Вегетация: 30 - 45 дни. 
  • Характеристики на плода: Употребяват се листата, които имат характерен наситен аромат и освежаващ вкус.

Онлайн градински център semenata.bg представя на своите многобройни клиенти сортови семена на градинска Рукола - едно незаменимо за всички зелени салати растение.

Заради прословутите си качества на афродизиак, руколата е позната още от древни времена и се е използвала масово още в Рим и Гърция, макар да са смятали тези растения за плевели в началото на тяхното използване като храна. Нейното разпространение днес обхваща цели континенти като европейския, азиатския, африканския и двете америки.

Руколата е богата на полезни вещества, сред които витамините А, С, В1, каротинът, калият, натрият, желязото, фосфорът, фолиавата киселина и пантотеновата киселина, антиоксидантите, мастните киселини.

Градинската Рукола се слави с месестите си листа, които имат необичайно ухание и пикантни вкусови качества, едновременно приятно люти и свежи. Точно затова листата се берат докато още са млади, тогава и тези нейни своства са по-слабо изразени и ценени за приготвянето на ястия и салати.

Руколата се сее от началото на пролетта до края на есента, като е добре това да се прави поетапно, защото по този начин през цялото време ще разполагате с пресни листа от рукола. Най-добре е листата да се късат, щом достигнат около 7 сантиметра дължина.

Градинската Руколка е растение, за чието отглеждане не се изискват особени грижи, а едно от най-ценените му качества е, че отглеждането му е възможно през цялата година на закрито в оранжения, парник или дори в саксия и сандъче у дома и на терасата.

При засяване с 400 грама сортови семена на рукола можете да засеете 1 декар, като това се прави на дълбочина до 1 сантиметър при температури, надвишаващи 10 градуса по Целзий. Руколата расте бързо и една седмица след сеенето растенията вече са поникнали при оптимални условия. Тя предпочита рохкави и плодородни почви, които трябва да се поливат редовно без да бъдат преполивани.

Листата на руколата се използват най-вече при правенето на италиански храни като пицата, пастата от всеки вид, сандвич, ризото, в салатите и в други ястия, характерни предимно за средиземноморската кухня, но навлезли широко и у нас.

Характерният вкус на руколата придава индивидуалност на всяка храна, в която се използват листата. Задължителното условие за нейното използване е, тя да се приготвя в прясно и свежо състояние, а не замразена, изсушена или консервирана, както и за готвене да се ползват млади, а не стари листа, които имат по-натрапчиви вкусови качества.

Руколата може да се отглежда както на открито, така и у дома и винаги е желана свежа добавка към всяка храна през всички сезони на годината.

Семена
Кога се засяваЯнуари, Февруари, Март, Април, Май, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември, Декември
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЯнуари, Февруари, Март, Април, Май, Юни, Юли, Август, Септември, Октомври, Ноември, Декември
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растениетоДо 10 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив