МЕНЮ
КОШНИЦА

Ревен семена (Rheum rhabarbarum) - растение с уникален вкус и полезни свойства

Семена на Ревен - една от известните Суперхрани - Салати и марули семена с отлична цена: 3.20 лв.
Ревен семена (Rheum rhabarbarum) - растение с уникален вкус и полезни свойства
3.50 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S001091

Опции

Купи

Ревенът е листен зеленчук, който притежава безброй полезни вещества за организма на човека, които се намират във впечатляващите му по размер листа. 
Латинското име на Ревена е „Rhubarb“, в България се среща и като “Равен”. Ако не сте чували за тази суперхрана преди, то първото нещо, което ще ви изненада във вида на растенията са обширните листа. 

Ревенът е страхотна многогодишна култура с дълбоки и мощни корени и големина на надземната част, която достига до около 1,2 м. Листата са обширни с леко къдрава форма, разположени на зелено – червеникави стъбла. Именно стъблата са най-предпочитаната за консумиране част от Ревена. 

Растенията са много лесни за отглеждане, защото не изискват никакви специални условия, за да достигнат потенциала си. Откъм светлина, този листен зеленчук ще вирее прекрасно на места, които не са силно огряти от слънцето. В много случаи растенията се засаждат между други култури и зеленчуци. Оптималните условия за развитието му включват влажни почви с добър дренаж и отличен запас от хранителни вещества. Ревенът трябва да се полива редовно, за да достигне пълният си размер. 

Листният зеленчук може да се отглежда чрез директна сеитба или производство на разсад. Мнозина любители на Ревен с успех го отглеждат и в кашпи и сандъчета, които са съобразени с големината на растенията. Неговата издръжливост на студ позволява да се отглежда навън през цялата година. 

Най-подходящото време за засяване е през летните месеци. Растенията са студоустойчиви и имат много добра резистентност на заболявания и вредители. Засяват се на дълбочина от около 2 -  3 см и трябва да се поливат редовно. Семената обикновено покълват в рамките на 2 – 3 седмици. Ако отглеждате растението чрез разсад, трябва да засадите младите растения на открито през Август, за да разполагат с достатъчно време за растеж и развитие за устойчивост на предстоящата зима. 

Как се използва Ревен?

Вкусът на листният зеленчук е приятно кисел с освежаващ ефект. Препоръчва се реколтата от растенията да се събира на следващата година след засаждане. В кулинарията се използват както дръжките на младите растения, така и филизите и листата. 

Ревенът е богат източник на полезни хранителни вещества за организма, особено когато се консумират младите листа и дръжки. Съдържа разнообразие от витамини, като витамин С, както и органични киселини, калциеви и калиеви соли, пектин, захар и други. Препоръчва се да се избягва консумирането на по-стари части от растението, защото съдържат оксалова киселина, която може да предизвика образуване на камъни в бъбреците. 
Интересно за Ревенът е, че в кулинарията се използва както за сладки, така и за солени специалитети и храни. Например, от зеленчукът се приготвят страхотни супи, салати и яхнии. С листата и дръжките се получават сладки, компоти и други.

Използва се и за консервиране. 

Ревенът цъфти с красиви червени цветове през лятото – от Май до Юли. 

Листният зеленчук се използва и като билка благодарение на полезното влияние, което има върху храносмилането и проблеми със стомашно-чревния тракт. Билкарите използват семената и коренищата на растенията за приготвяне на отвари. 
Ревенът не е взискателен откъм качества на почвата, но ако го засадите в бедни почви се препоръчва подхранване с подходящи минерални или органични торове

Разфасовка: 1 гр. семена от Ревен се съдържат в опаквока на Франчи, представена в каталога на Севън сийдс ООД

Семена
Кога се засяваЮли, Август, Септември
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаМай, Юни, Юли
Цвят на плода/цветаЧервен цвят
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито, Отглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеВисока нужда от поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението70 - 120 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив