Ппраз Старозагорски 72 семена от Геосемселект
- НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
- Код: VSG0057
Опции
Кои са любимите ви пролетни зеленчуци? Ако празът присъства в списъка ви, то българският сорт праз Старозагорски 72 ще ви спечели със страхотните си вкусови качества. Латинското име на праза е Allium porrum. Реколтата му се събира през есента, но добрите качества за съхранение дават възможност да се консумира през есента, зимата и началото на пролетта. Отглежда се за средно ранна и късна реколта. Този сорт праз Старозагорски 72 е високодобивен и издържа перфектно на климатичните условия в страната дори през зимата.
Отглежда се лесно, защото не е претенциозен към средата. Нуждае се от редовно поливане, тъй като засушаването влошава реколтата. Препоръчва се да се подготви разсад със сортовите семена на Старозагорски 72. Засейте семената в периода – втората половина на март – първата половина на април и се въоръжете с търпение, тъй като покълването може да отнеме около три седмици. Семената се нуждаят от постоянна влага и сравнително високи температури – оптималните условия за покълване изискват 18 - 20 С градуса.
Праз Старозагорски 72 се отглежда на открито в градината на лехи. Разсадът може да се засади в периода – края на юни – първата половина на юли. При засаждането на растенията оставяйте 15 см разстояние между всяко.
Праз Старозагорски 72 е високодобивен сорт. Вегетационният период продължава между 220 и 240 дни в зависимост от условията.
Какви са качествата на листния зеленчук праз Старозагорски 72, които ще ви спечелят?
Празът от този сорт достига височина на стъблата от около 80 - 85 см. Стъблата са бели и много крехки, с приятен вкус. Реколтата от праз Старозагорски 72 се получава през есента – октомври – ноември.
Празът е високо ценен листен зеленчук още от древността. Счита се, че произлиза от регионите на Древен Рим, Египет и Гърция.
Как се използва празът?
Растението е широко използвано в националните кухни във Великобритания и Франция. Консумира се в прясно състояние на салати или се използва за приготвяне на супи, яхнии и специалитети. Празът изобилства на фибри и доставя голямо количество витамини – С, от групата В и бетакаротин. Съдържа още калий, калций и желязо.
Празът е ниско калоричен зеленчук, който спокойно може да се консумира и от хора спазващи стриктна диета. В праза, както и в чесъна се съдържа веществото алицин, което има силно антибактериално действие. Не е случайно, че в народната ни кухня тези зеленчуци се наричат „естествен антибиотик“.
Как се съхранява зеленчукът Праз след събиране на реколта?
Отделете само здравите стъбла, които са твърди и гладки, без петна и наранявания. Най-успешно се съхранява на хладно, тъмно и проветриво място. Празът има способността да запази вкусовите си качества и полезност до 2-3 месеца след прибиране на реколтата.
Празът се комбинира отлично с различни видове зеленчуци, зимни храни, като кисело зеле, млечни продукти, картофи, ориз и месо. Притежава високи вкусови качества като се консумира пресен или след топлинна обработка.
Сред най-лесните рецепти, които може да си приготвите е салата от праз. В нея се комбинира нарязан праз на ситно (2 - 3 стръка), 4 - 5 сварени яйца нарязани на шайби, 5 - 6 кисели краставички, майонеза или кисело мляко – около 200 - 250 грама, настъргано сирене или кашкавал – 200 - 250 грама. Добавят се сол и черен пипер. При желание могат да се добавят и сварен грах, сварен картоф или 2 - 3 сварени моркова. Разбъркайте всички съставки и хапвайте с удоволствие.
Разфасовка: 5 гр. (около 2000 бр. семена от праз лук Старозагорски 72) се съдържат в опаковката представена в каталога на Севън сийдс ООД.
Семена | |
Кога се засява | Март |
Особености на растението | Директни сортове |
Цъфтеж/Беритба | Ноември |
Цвят на плода/цвета | Бял |
Начин на засяване | Отглеждане чрез разсад |
Дълговечност | Едногодишно растение |
Място на отглеждане | Отглеждане на открито |
Необходимост от опора | Отглеждане без конструкция |
Нужда от поливане | Висока нужда от поливане |
Необходимост от светлина | Светлолюбив вид |
Зимоустойчивост | Зимоустойчиво растение |
Височина на растението | 70 - 120 см |
Предназначение на плода/цвета | Прясна консумация, Консервиране |