Семена на праз Старозагорски Камуш - нежният, фин и деликатен луков аромат
- НАЛИЧЕН: Няма наличност
- Код: VSF0431
Опции
- Разфасовка / брой семена: 2 гр. (около 500 бр. семена на праз)
- Норма за сеитба: 300 - 400 гр. семена на праз Старозагорски Камуш се засяват на площ от един декар.
- Реколта: -
- Период на сеитба: месец Март.
- Период на разсаждане: Юни - Юли, между 60 - 90 дена след засяване на семената.
- Схема на отглеждане: Празът Старозагорски Камуш се отглежда чрез предварително направен разсад, който се засажда в лехи на открито по схема: 60/25+25+25+25/15. Известният с добрия вкус и нежен луков аромат сорт е подходящ за средноранна и късна сеитба.
- Вегетация: 220 - 240 дни. Реколта: октомври - ноември.
- Характеристики на плода: Старозагорски Камуш има дълго стъбло, което е тънко и нежно. Достига 70 см височина. Листата на праза са изправени и тесни, дълги и са предимно светлозелени. Има отличен вкус. Подходящ сорт праз за прясна консумация и консервиране.
Интернет магазин semenata.bg предоставя възможността на клиентите си вече и онлайн да поръчат сортови семена на праз Старозагорски Камуш - традиционен български подобрен сорт с много добри вкусови качества и добра съхраняемост.
Старозагорски Камуш е сорт, който е високодобивен и се отглежда чрез разсад. Растенията са по-ниски и по-дебели от Старозагорски 72. В края на Март и началото на Април семената се засяват не много дълбоко, след което се поливат. Дълбочината при разсаждането на вече готовия разсад е около 3 - 4 см,
Поникването на семето става за около 20 дни, при температура 18-20 0С и добра почвена влажност. През втората половина на Юни и първата на Юли се изкарва на редове или лехи, като разстоянието между отделните растения трябва да е около 10 см.
Ако се отглежда на редове, разстоянието между тях е добре да бъде около 20 см. Дълбочината на засаждане на растенията е 3-4 см. В средата на Октомври е готов за прибиране. На височина достига около 70 см, стъблото е бяло и крехко и има по-нежен и фин аромат от лука.
Няма особени изисквания към почвените условия, но е чувствителен към неравномерна почвена влажност. За подобряване на добива препоръчваме по време на основната обработка на почвата да се добави подходящ тор за обогатяване.
Празът Старозагорски Камуш е зеленчук от семейство Лукови и преди се е отглеждал в района на Чирпан и Стара Загора, след което е разпространен в цялата страна. Този зеленчук е много популярен в Западна Европа, където е смятан за по-изтънчен вариант на лука и дори е един от националните символи на Уелс и естествено е доста застъпен в местната кухня.
В България, освен като подправка за специалитети от месо като пуска, бабек, бърсак се използва често и при приготвяне на баници с праз, или т.нар. лучник или зелник.
Семена на праз Старозагорски Камуш можете да засявате директно в открити лехи, което е особено предимство за всички градинари, които нямат възможност да отглеждат разсадите на зеленчуците в оранжерии.
Семена | |
Кога се засява | Март, Април |
Особености на растението | Директни сортове |
Цъфтеж/Беритба | Октомври, Ноември |
Цвят на плода/цвета | Бял |
Начин на засяване | Отглеждане чрез разсад |
Дълговечност | Едногодишно растение |
Място на отглеждане | Отглеждане на открито |
Необходимост от опора | Отглеждане без конструкция |
Нужда от поливане | Умерено поливане |
Необходимост от светлина | Светлолюбив вид |
Зимоустойчивост | Незимоустойчиво растение |
Височина на растението | 70 - 120 см |
Предназначение на плода/цвета | Прясна консумация, Консервиране |