МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на праз Старозагорски Камуш - нежният, фин и деликатен луков аромат

Семена на праз Старозагорски Камуш - нежният, фин и деликатен луков аромат - Праз лук семена с отлична цена: 1.50 лв.
Семена на праз Старозагорски Камуш - нежният, фин и деликатен луков аромат

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена:  2 гр. (около 500 бр. семена на праз)
  • Норма за сеитба: 300 - 400 гр. семена на праз Старозагорски Камуш се засяват на площ от един декар.
  • Реколта: -
  • Период на сеитба: месец Март.
  • Период на разсаждане: Юни - Юли, между 60 - 90 дена след засяване на семената.
  • Схема на отглеждане: Празът Старозагорски Камуш се отглежда чрез предварително направен разсад, който се засажда в лехи на открито по схема: 60/25+25+25+25/15. Известният с добрия вкус и нежен луков аромат сорт е подходящ за средноранна и късна сеитба. 
  • Вегетация: 220 - 240 дни. Реколта: октомври - ноември.
  • Характеристики на плода: Старозагорски Камуш има дълго стъбло, което е тънко и нежно. Достига 70 см височина. Листата на праза са изправени и тесни, дълги и са предимно светлозелени. Има отличен вкус. Подходящ сорт праз за прясна консумация и консервиране. 

Интернет магазин semenata.bg предоставя възможността на клиентите си вече и онлайн да поръчат сортови семена на праз Старозагорски Камуш - традиционен български подобрен сорт с много добри вкусови качества и добра съхраняемост.

Старозагорски Камуш е сорт, който е високодобивен и се отглежда чрез разсад. Растенията са по-ниски и по-дебели от Старозагорски 72. В края на Март и началото на Април семената се засяват не много дълбоко, след което се поливат. Дълбочината при разсаждането на вече готовия разсад е около 3 - 4 см,

Поникването на семето става за около 20 дни, при температура 18-20 0С и добра почвена влажност. През втората половина на Юни и първата на Юли се изкарва на редове или лехи, като разстоянието между отделните растения трябва да е около 10 см.

Ако се отглежда на редове, разстоянието между тях е добре да бъде около 20 см. Дълбочината на засаждане на растенията е 3-4 см. В средата на Октомври е готов за прибиране. На височина достига около 70 см, стъблото е бяло и крехко и има по-нежен и фин аромат от лука.

Няма особени изисквания към почвените условия, но е чувствителен към неравномерна почвена влажност. За подобряване на добива препоръчваме по време на основната обработка на почвата да се добави подходящ тор за обогатяване.

Празът Старозагорски Камуш е зеленчук от семейство Лукови и преди се е отглеждал в района на Чирпан и Стара Загора, след което е разпространен в цялата страна. Този зеленчук е много популярен в Западна Европа, където е смятан за по-изтънчен вариант на лука и дори е един от националните символи на Уелс и естествено е доста застъпен в местната кухня.

В България, освен като подправка за специалитети от месо като пуска, бабек, бърсак се използва често и при приготвяне на баници с праз, или т.нар. лучник или зелник.

Семена на праз Старозагорски Камуш можете да засявате директно в открити лехи, което е особено предимство за всички градинари, които нямат възможност да отглеждат разсадите на зеленчуците в оранжерии.

Семена
Кога се засяваМарт, Април
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаОктомври, Ноември
Цвят на плода/цветаБял
Начин на засяванеОтглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението70 - 120 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив