МЕНЮ
КОШНИЦА

Медицински Невен - семена от полезния ядлив сорт

Семена на ядлив медицински Невен (Календула) - Невен семена с отлична цена: 2.49 лв.
Медицински Невен - семена от полезния ядлив сорт

Опции

Купи

Медицински невен съчетава красотата с полезността в образа на атрактивни цветчета обагрени в нюанси на оранжево и жълто. Латинското име на растението е Calendula officinalis, а семена от медицински Невен ще откриете при нас още сега. Медицинският невен е многогодишно растение по своята природа. 

В България, цветето - билка не издържа на застудяванията, затова трябва да се подновява всяка година. Ако се отглежда в преносими сандъчета и се прибира на топло през зимата или в парници (от израелски полиетилен качествен), Невенът медицински успешно презимува.

Цъфти обилно с едри цветчета в различни нюанси преминаващи от жълто към наситено оранжево. На височина медицинския Невен достига около 40 см. Това е перфектното растение за създаване на слънчев акцент в алпинеуми, градини и тераси. 

Откъм светлина, Невенът предпочита слънчевите места, за да разгърне пълната си хубост и полезност. Сорт медицински Невен се предпочита за масово производство, за да се добие по-голяма реколта от ценните цветове. Красотата му ще допълни и облика на градината или терасата ако искате да го отглеждате в кашпи.

Медицинският Невен се отглежда от семена. Засейте семената на цветето - билка в края на пролетта директно на мястото за отглеждане – през месеците април - май. При засяване на семената, изровете малки гнезда на около 0,5 см дълбочина и поръсете семенцата на разстояние от около 20 - 25 см едно от друго. След около седем дни може да очаквате появата на младите растения, но в повечето случаи отнема около 2 седмици.

Медицинският Невен е слънцелюбиво и влаголюбиво растение. Трябва да осигурите влажност на почвата особено в ранните стадии на растеж. Невенът обича слънчевите места, но жегите изтощават растенията, затова осигурете редовно поливане особено през горещия сезон, за да получите прекрасен цъфтеж. Развива се най-добре на плодородни и добре дренирани почви. Към допълнителните грижи за невена се включва и подходящото подхранване. С удоволствие ви предлагаме разнообразие от торове специално създадени за торене на билки и цъфтящи растения за най-добра реколта.

Медицинският невен е уникално растение, което впечатлява с красотата си, може да се консумира и се използва като билка за приготвяне на мазила и илачи. Цъфтежният период продължава цяло лято до края на октомври.

Вкусът на Невена наподобява този на известната подправка шафран, но трябва да се ползва в малки количества, защото има лека горчивина. Най-използваната част от медицинския Невен са неговите цветове, но в редица отвари се добавят и листата и стъблата на растението, които изобилстват от салицилова, аскорбинова и др. киселини, сапонини, флавоноиди, бета - каротин и много други полезни вещества. 

В козметиката, Невенът се цени заради своите силни антимикробни и успокояващи свойства. Използва се широко и в продукти за бебета и хора с чувствителна кожа. Консумирането на Невен се препоръчва чрез добавяне в свежо състояние в салати и ястия, приготвяне на запарка чайове и др. Невенът може да се изсуши и да се използва след стриване на стъблата и цветовете. 

В домашни условия всеки, който отглежда цветето може да си приготви крем с мас и Невен. Тази смес има силно противовъзпалително и успокояващо действие и се използва успешно за възстановяване след слънчево изгаряне, напукана и разранена кожа и други.

В медицината и билколечението Невенът се използва за лекарства срещу високо кръвно и аритмия, срещу главоболие и други. 

Разфасовка: 1 гр. семена на невен Медицински се съдържат в опаковка

Семена
Кога се засяваАприл, Май
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮни, Юли, Август, Септември, Октомври
Цвят на плода/цветаОранжев
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито, Отглеждане в саксия и сандъче
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението10 - 40 см
Предназначение на плода/цветаЗа изсушаване, Декорация, Лечебни цели

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив