МЕНЮ
КОШНИЦА

Качествени семена на Лапад - Rumex patientia или още Лупош

Качествени семена на Лапад - Rumex patientia или още Лупош - Лапад семена с отлична цена: 1.60 лв.
Най-продаван
Качествени семена на Лапад - Rumex patientia или още Лупош
1.70 лв.
 • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
 • Код: OPAL355

Опции

Купи
 • Разфасовка / брой семена: 0,5 гр. (около 175 бр. семена)
 • Норма за сеитба: На 1 дка се засяват между 1,5 кг – 2 кг семена.
 • Реколта: Прибира се около 70 дни след засяването на семето. Бере се при образували се 4 добре оформени листа, което обикновено е април месец.
 • Период на сеитба: 15.03 – 15.06 – период за засяване на открито.
 • Период на разсаждане: Лападът се отглежда без разсад. Засейте това семе директно на постоянно място.
 • Схема на отглеждане: Сее се в редове, разстоянието между който трябва да е между 50 и 60 см, между растенията да е от 15 до 20 см.На открито и в оранжерии, покълва при минимум 3 градуса.
 • Вегетация: 70 дни.
 • Характеристики на плода: Лападът се обира заедно с дръжките, листата му са с леко кисел вкус.

Градински онлайн център semenata.bg предлага на вниманието на всички любители на зелените, полезни храни семена на лапад (познат още като лупош с латинско име Rumex patientia), който може директно да се поръча от сайта ни по всяко едно време.

Лападът е един пролетен зеленчук, който съчетава в себе си много желязо, без мазнини, високо съдържание на калий, хлорофил и калий. Високото съдържание на витамини и минерали го прави популярен и широко използван.

Предпоставка за популяризирането му е също изключително лесното и приятно отглеждане, което изобщо не е трудоемко. Семената на лапада се засяват в периода от средата на март до средата на юли. Като това се прави на открито, в градина или в оранжерия. Може да се бере при вече оформени 4 листа на зеленчука.

Лупошът е особено полезен зеленчук за всякакви диети, свързани с остлабване, както и за хората, неконсумиращи месо, именно вегетарианци и вегани. Изключително важен се оказва за хора, който имат проблем с анемията.

Освен всички полезни качества, той подпомага доброто храносмилане и повлиява на кръвното налягане. При образуване на оксалниатни камъни обаче, е нужно да проведете консултация със следящият състоянието ви лекар преди да нападнете вкусни зеленчуци като зеленолистните.

Сега магазин онлайн semenata.bg ще ви разкаже малко за отглеждането на полезния зеленчук. Той е изключително лесен за гледане, може да бъде засяван на едно и също място в градината или оранжерията до четири години. Rumex patientia е многогодишно растение, семената му се засяват и развиват много бързо и лесно. Листата на лападите са тъмнозелени с кисел вкус (напомня малко на киселец семена, на който може да откриете в нашия електронен каталог), дръжките също са ценни и се използват. Предимство на зеленчука е, че е зимоустойчив. Покълването на семената става при минимум 3 градуса.

Лападът естествено е от семейство Лападови, клас двусемеделни, латинското му наименовние е  Rumex patientia, на много места из нашите ширни, равнини и поля го наричаме Лопуш, даже в Бълагрия това е по-известното му име.

Приличат си с киселеца по външен вид, като разбира се приликата никак не е случайна. Двата зеленчука са от един и същи род Лапад -  Rumex, което предполага съдържание на полезни качества и в двата  вида, съчетанието им в готварството е една добра идея за извлизане на витамини и подсилване на ораганизма.

Листата на лападите могат да се хапват съвсем пресни, без допълнителна обработка, просто накъсвате, овкусявате и готово. Много известни са супите, сготвени с този зеленчук, особено полезни и изключително приятни на вкус. Друго популярно ястие от лапад, е познатия на всички лападник, лесен за приготвяне, полезен, най-добре е да се консумира веднага след като се извади от фурната, но разбира се понеже е вид баница, дори и да престои, няма да загуби вкусовите и хранителните си качества.

Семена
Кога се засяваМарт, Април, Май, Юни
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаМай, Юни, Юли, Август, Септември
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба
ДълговечностМногогодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на закрито
Необходимост от опораОтглеждане без конструкция
Нужда от поливанеСухоустойчив вид, Умерено поливане
Необходимост от светлинаСенкоиздръжливо, Светлолюбив вид
ЗимоустойчивостЗимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив