МЕНЮ
КОШНИЦА

Семена на къдраво зеле Кейл (Kale, Brassica oleraceae Acephala)

Семена на листно къдраво зеле Кейл цена: 2.20 лв.
Семена на къдраво зеле Кейл (Kale, Brassica oleraceae Acephala)
2.40 лв.
  • НАЛИЧЕН: В НАЛИЧНОСТ
  • Код: S000357

Опции

Купи
  • Разфасовка / брой семена: В една опаковка има пакетирани 6 гр. семена на Кейл. 
  • Норма за сеитба: -
  • Реколта: -
  • Период на сеитба: Отгледайте къдраво зеле Кейл от семена в периода май – юли, както другите зелеви култури. Разбира се с приготвен разсад от сортовите семена на листно зеле Кейл, много по-лесно ще можете да създадете насаждения.
  • Период на разсаждане: Обикновено разсада е готов за разсаждане след около месец  до 6 седмици след сеитбата.
  • Схема на отглеждане: Схемата на отглеждане на кейла е 70 – 60 см между отделните растения. Между редовете се оставят 50 – 70 см.
  • Вегетация: около 70 дни.
  • Характеристики на плода: Средно ранен сорт, който формира 50 – 80  см листно зеле с накъдрени тъмнозелени листа. Листата имат характерни добре изразени бели (светлозелени) ребра (жилки). Колкото по-млади са листата на къдравото зеле Кейл, толкова по-фини са ребрата и дръжките. Кейлът има добри вкусови качества наподобяващи листните зеленчуци като манголд, но с характерен аромат на зеле. За предпочитане е да се обират по-млади листа, защото са по-приятни и за сурова консумация. Най-предпочитания метод за обработка на кейл е основно чрез задушаване или на фурна приготвен на вентилатор със зехтин като зеленчуков  чипс.

Все по-популярният листен зеленчук и в България – къдраво зеле Кейл, вече може да отгледате от семена у дома. Характерното за него е, че има доста приложения в кухнята. Използва се за крем супи, може да се добавя в сосове и в салати. Тъй като не може да се закупи от всеки магазин, много хора започват да го отглеждат в градините си. Засявайки семена на листно зеле Кейл ще си осигурите достъп до полезния зеленчук през целия лятно-есенен сезон. 

Характерно за суперхраната Кейл е това, че е отличен източник на Витамин К. Разбира се освен това, подобно на главестото зеле, кейлът е и доста диетична храна с детоксикиращо действие. За разлика от бяло главесто зеле Балкан, Кейлът не формира глави, както е видно и от името на латински език – Brassica oleraceae Acephala. Здравословната храна освен това е и източник на фибри. Чудесен партньор на веганите и безспорно силен съюзник на организма през студените месеци. Смята се, че името на листното къдраво зеле „Кейл“ води началото си от немски език – „Kohl“, което се използва като общо название за видовете зеле.

За Кейла може да се прочете, че е  „Крал на суперхраните“, заради множеството ползи, които носи на консумиращите го.

Черното Тосканско листно зеле е средно ранно и образува около 50 – 80 см растения. 

Листата, които формира са много интересни. Прилича на палма, тъй като от основното стъбло израстват листата му. Оцветени в тъмнозелен цвят с добре изразени „бели“ ивици – ребра или популярни като жилки, листата са накъдрени. От там идва и честото му описание – къдраво зеле Кейл.

Освен, че са атрактивни и полезни, листата на Кейла задължително оглеждайте редовно за вредители. Предприемете необходимата растителна защита, ако забележите някакви насекоми или признаци на болести. Поливайте редовно и не засушавайте Кейла. Оглеждайте стриктно листата и за гъсеници на пеперуди. Много често тези лакоми вредители се скриват под листата и тъй като са със зелен цвят, практически се сливат със зеленцето. Най-често разбираме, че са там едва когато забележим малките дупчици по къдравите листа на Кейла.

Опитайте да отгледате полезното зеле и във Вашата градина и се насладете на свежи листа Кейл, винаги когато Ви се хапва пресен зеленчуков чипс например.

Семена
Кога се засяваМай, Юни, Юли
Особености на растениетоДиректни сортове
Цъфтеж/БеритбаЮли, Август, Септември
Цвят на плода/цветаЗелен
Начин на засяванеДиректна сеитба, Отглеждане чрез разсад
ДълговечностЕдногодишно растение, Двугодишно растение
Място на отглежданеОтглеждане на открито
Необходимост от опораОтглеждане на конструкция
Нужда от поливанеУмерено поливане
Необходимост от светлинаСветлолюбив вид
ЗимоустойчивостНезимоустойчиво растение
Височина на растението40 - 70 см, 70 - 120 см
Предназначение на плода/цветаПрясна консумация, Консервиране

Напишете отзив

Моля влезте или се регистрирайте за да напишете Вашият отзив